36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Lindha Svantesson Vilnius Jazz'2002

Kylanti švedų džiazo žvaigždė Lindha Svantesson pastaraisiais metais yra viena svarbiausių Švedijos džiazo asmenybių. Trisdešimtmetė vokalistė, kompozitorė ir tekstų kūrėja šiuo metu ryškiausiai atstovauja garbingas Švedijos džiazo vokalo tradicijas, kadaise įtvirtintas tokių atlikėjų kaip Alice Babs, Nannie Porres and Lina Nyberg.

Tačiau atstovauja savaip. Lindha'os kūrybą, atsispindinčią plačius muzikinius potyrius, galima apibūdinti tiesiog kaip naująjį Švedijos džiazą. Tai džiazo ir naujųjų improvizacijų mišinys, tiek muzikoje, tiek lyrikoje su avangardinės popmuzikos pėdsaku, išduodančiu Meredith Monk ar Björk įtaką. Lindha'os kūryboje aptinkama ir noise muzikos elementų, ir tiesiog rečitatyvinių melodeklamacijų. Jos repertuaras aprėpia nuo savitų džiazo standartų versijų iki laisvųjų improvizacijų ar originalių kompozicijų, kurioms vokalistė pati kuria ir muziką, ir tekstus (neretai tampančius kompozicijos atspirties tašku). O sekant avangardinio ar free džiazo tradicijomis, jos vokalas savotiškai oponuoja instrumentiniam pritarimui, iškildamas virš grupės kuriamos triukšmingos faktūros.

Sparčiai pripažinimą skinanti Lindha Svantesson yra kelių žymių grupių narė, muzikavusi su garsiais Švedijos džiazo muzikais. Prieš metus jos kūrybinių bendražygių sąrašą greta Per'o "Texas" Johansson'o, Fredrik'o Ljungkvist'o, David'o Stackenäs'o ir John'o Lindblom'o, papildė tokios garsios pavardės, kaip Palle Danielsson'as, Gerry Hemingway'us, Sonic Youth ir amerikiečių bosistas William'as Parker'is. O Lindh'os darbai sulaukė puikių atgarsių spaudoje. Nepaisant jauno amžiaus, ji ne tik brandi vokalistė, unikali menininkė, bet ir charizmatinė Švedijos džiazo scenos asmenybė, ryški lyderė, pelniusi įvairios kartos muzikų pasitikėjimą ir pagarbą.

Lindha Svantesson Sextet
Švedija

Lindha Svantesson - voc,
Fredrik Ljungkvist - saxes,
John Lindblom - g,
Petter Winnberg - b,
Hans Andersson - b,
Fredrik Rundqvist - dr

 


Į Vilnius Jazz festivalį atvykstančioje Lindha'os Svantesson grupėje groja pripažinti Švedijos džiazo meistrai. Tarp jų - vienas įdomiausių Švedijos džiazo solistų, saksofonininkas bei klarnetininkas Fredrik Ljungkvist, 2001 -aisiais Švedijos džiazo draugijos išrinktas "Metų muzikantu". Saksofonininkas bemaž 15 metų vadovauja savo kvartetui. Su juo bei Fredrik Noren Band, Lina Nyberg group, Anders'u Jormin'u, John'u Taylor'u, Marc'u Ducret'u, Severi Pysalo ir kt, F.Ljungkvist'as grojo garsiuose džiazo festivaliuose Skandinavijoje, Kanadoje, JAV, Pietų Afrikoje, Rusijoje. Jis dalyvavo įrašant bemaž 30 albumų.

Su F.Ljungkvist'u nuolat bendradarbiauja gitaristas virtuozas ir kompozicijų autorius
John Lindblom, bene geriausiai žinomas iš darbo su ansambliu Firehouse.

Gausiu - daugiau nei 20 - albumų sąrašu gali pasididžiuoti ir Lindha'os grupės bosistas Hans Andersson. Šis patyręs Švedijos bosistas, išsiskiriantis kūrybiškumu ir fantastišku garsu, vadovauja savo grupei Wet Paint, yra grojęs su tokiais muzikais kaip Mark'as Murphy, Jens'as Winther'is, Anders'as Bergcrantz'as, Bob'as Rockwellas, Åke Johansson'as bei daugeliu Danijos ir Švedijos džiazo kūrėjų.

Lindha'os grupėje savitai pateikiama boso linija, kurią veda net 2 bosistai. Antruoju ansamblyje groja Petter Winnberg.

Jaunas grupės būgnininkas Fredrik Rundqvist svarią sceninę patirtį įgijo, grodamas trio su savo tėvu - garsiu Švedijos džiazo pianistu Gösta Rundqvist'u bei bosistu H.Anderssonu.

Vilnius Jazz'2002 festivalyje Lindha Svantesson ir jos grupė pristatys antrą autorinį Lindha'os albumą Far from alone.

© Jūratė Kučinskaitė

Atgal

 
Django Bates &
Human Chain

Jų kūryba - tobula virtuoziškumo, subtilaus humoro ir stebinančio intelekto sintezė, intriguojanti ir provokuojanti, kupina išradingo temų bei motyvų.
 
Hans Reichel -
Rüdiger Carl

Išskirtinių naujojo džiazo meistrų Hans'o Reichel'io ir Rüdiger'io Carl'o kūrybinė draugystė prasidėjo 1978 m. Bergo-Brandenburgo kvartete.
 
Actis Dato Quartet
Viena reikšmingiausių Europos naujojo džiazo scenos grupių, išsiskirianti originalumu ir šmaikštumu.
 
Makigami Santachi
Visi trio nariai priklauso garsiam eksperimentiniam japonų ansambliui "Hikashu", grojančiam įvairiausią muziką - nuo džiazo, folko, roko, popo ir japoniško tvisto iki techno bei noise.
 
Kampec Dolores
Nūnai jų kuriama muzika - patraukli ir originali įmantrios melodikos, keistos lyrikos, klasikinės aranžuotės bei subtiliai laužytos ritmikos sintezė.
 
Harriet Tubman
Tai savotiškas puikiai vienas kitą jaučiančių kūrėjų pokalbis, plėtojantis "call-response" idėją, su nauja laisve naudojant įprastas "fusion" priemones, melodiką ir ritmą.