36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Jan Maksimovich Quintet Vilnius Jazz'2002
Jan Maksimovich Quintet (Lietuva):

Jan Maksimovich - ss, ts,
Valerijus Ramoška - tp, flghn
Dainius Pulauskas - synth,
Eugenijus Kanevičius - db,
Darius Rudis - dr

Šiemet Vilniaus džiazo festivalyje grupės lyderio ir kompozicijų autoriaus vaidmeny debiutuoja jau spėjęs pagarsėti jaunosios Lietuvos džiazo kartos atstovas saksofonininkas Jan Maksimovich. Vienas ryškiausių Lietuvos džiazo saksofonininkų, Lietuvos džiazo scenoje pasirodęs 1996 m., muzikos mokėsi B.Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, Vilniaus konservatorijoje, o prieš metus baigė magistratūrą LMA (P.Vyšniausko klasė). Saksofonininkas ne kartą dalyvavo ir buvo puikiai įvertintas įvairiuose konkursuose: 1994 m. - J.Pakalnio vardo konkurse Kaune; 1999 m. Geriausių Lietuvos saksofonininkų konkurse Klaipėdoje pelnė Grand Prix, 2000 m. Tarptautiniame saksofonininkų konkurse Brilliant note 2000 Latvijoje - III premiją, Tarptautiniame jaunųjų džiazo atlikėjų konkurse Klaipėdoje 2000 m. buvo pripažintas geriausiu.


J.Maksimovičius muzikavo su garsiais Lietuvos džiazo kūrėjais: V.Labučiu, P.Vyšniausku, O.Molokojedovu, D.Pulausku, A.Anusausku, D.Praspaliauskiu, A.Gotesmanu, V.Nivinskiu ir kt. Kaip įvairių ansamblių narys dalyvavo džiazo festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. Paskutiniu metu saksofonininkas groja įvairiuose muzikiniuose projektuose ne tik su džiazo, bet ir su klasikinės muzikos atlikėjais. 1999 m. grojo solo Vilniuje ir Varšuvoje, o 2000 m. Čekijoje su Lenkų kameriniu orkestru (vad.Z.Levickij), 2000 m. dalyvavo Pažaislio festivalyje. Nuo šių metų J.Maksimovičius dėstytojauja Vilniaus konservatorijoje.

Vilniaus džiazo festivalių klausytojai jaunąjį saksofonininką prisimena iš pasirodymų su O.Molokojedovo ansambliu (1999), bei projekto Coltrane Impressions (2000). Nuo pastarojo projekto prasidėjo jo bendradarbiavimas su V.Ramoška ir D.Pulausku. Šie garsūs muzikai groja debiutuojančio lyderio J.Maksimovičiaus kvintete, laipsniškai susiformavusiame per porą metų.



Trimitininkas Valerijus Ramoška gerai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Džiazą grojantis nuo 1990 m. trimitininkas yra vienas veikliausių Lietuvos džiazo meistrų. Jis nuolatinis D.Pulausko kūrybinis partneris: nuo 1994 m. D.Pulausko kvinteto, vėliau seksteto narys. V.Ramoška įstabiai muzikuoja ir duetuose (su D.Pulausku, E.Buožiu), ir ansambliuose (D.Pulausko sekstete, L.Šinkarenkos kvartete bei septete), ir orkestruose (LRT, Kauno bigbendai). Trimitininkas taip pat groja su D.Praspaliauskiu, V.Labučiu, V.Čekasinu, V.Tarasovu, P.Vyšniausku, S.Sasnausku ir kitais muzikantais. Su įvairiais ansambliais V.Ramoška dalyvavo daugelyje džiazo festivalių Lietuvoje, Europoje ir Azijoje. V.Ramoška dėsto Vilniaus konservatorijoje.

Sintezatoriais J.Maksimovičiaus kvintete groja pianistas ir kompozitorius Dainius Pulauskas - garsaus seksteto lyderis, puikus solistas bei ryškių kolektyvų narys. Baigęs Vilniaus konservatoriją ir Lietuvos muzikos akademiją, išmaišęs pasaulį su Oktavos orkestru (kuriame grojo nuo 1981 m.), nuo 1990 m. jis aktyviai dalyvauja Lietuvos džiazo scenose. D.Pulauskas bendradarbiavo su daugeliu Lietuvos džiazo muzikantų: Sasnausku, D.Praspaliauskiu, L.Mockūnu, L.Šinkarenko bei kitais. Nuo 1994-ųjų jis vadovauja ir komponuoja savo kolektyvams. Jo sekstetas per rekordiškai trumpą laiką tapo vienu svarbiausių Lietuvos džiazo ansamblių, įgrojo 3 kompaktines plokšteles (Penetration, 1999 ir Autumn Suite), dalyvavo džiazo festivaliuose Lietuvoje, Europoje ir Azijoje. Pastaruoju metu be darbo su savo kolektyvu D.Pulauskas groja L.Šinkarenkos Jazz 4 bei septete, yra LRT bigbendo muzikantas, muzikuoja solo ir duetu: "Vilnius Jazz'2001" festivalio metu pristatyta D.Pulausko ir V.Ramoškos dueto kompaktinė plokštelė Parallel Lines.

D.Pulauskas - pripažintas solistas, pasižymintis intriguojančiu kompoziciniu mąstymu, puikia pianistine technika ir meistrišku elektroninių instrumentų valdymu. Dar 1980 m. jis tapo Fortepijoninių improvizacijų konkurso Lietuvos muzikos akademijoje nugalėtoju. 1997 m. (prieš įrašant pirmąjį D.Pulausko seksteto albumą Penetration) klavišininkas įrašė solinę kompaktinę plokštelę Moods, išleistą 2000 m. Kaip solistas D.Pulauskas yra dalyvavęs tarptautiniame Piano Stars Festival Liepaja'99 (Latvijoje), bei 2001 m. Tarptautiniame džiazo pianistų festivalyje Prahoje.

D.Pulausko veiklą lydi virtinė apdovanojimų: 1998 m. jis, kaip geriausias Lietuvos džiazo muzikantas, pelnė Bravo apdovanojimą (pirmą ir paskutinį Bravo, skirtą džiazui); jo sekstetas bei Neda iškovojo Tarptautinio Yesterday - Pärnu'99 konkurso Grand Prix, o 2001 m. buvo apdovanotas Muzikų sąjungos Auksiniu disku. 2000 m. D.Pulausko veikla įvertinta Birštono džiazo festivalio Grand Prix.

Kvinteto kontrabosistas Eugenijus Kanevičius, džiazą grojantis daugiau nei 15 metų, Lietuvos klausytojams puikiai pažįstamas iš S.Sasnausko, P.Vyšniausko, V.Labučio, T.Kutavičiaus, J.Milašiaus ansamblių, V.Tarasovo LAO, Kauno bigbendo, Vilnius Jazz kvarteto. Be muzikavimo įvairiuose kolektyvuose, įsimintini jo soliniai pasirodymai, duetai bei ansambliai, kuriuose E.Kanevičius atsiskleidžia ir kaip lyderis bei kompozicijų autorius. Su įvairiais muzikantais E.Kanevičius dalyvavo daugelyje Lietuvos ir Europos džiazo festivalių. Vienas originaliausių Lietuvos džiazo kontrabosininkų E.Kanevičius žinomas ir kaip muzikos teatrui, kinui bei įvairių kompozicijų autorius.

Jaunas, tačiau sparčiai progresuojantis J.Maksimovičiaus kvinteto būgnininkas Darius Rudis, taip pat turi svarią sceninę patirtį. Baigė B.Dvariono dešimtmetę muzikos mokyklą, Vilniaus konservatoriją, yra Lietuvos muzikos akademijos pirmakursis. D.Rudis groja su pačiais garsiausiais Lietuvos džiazo muzikais, tarp jų su D.Pulausko sekstetu, L.Šinkarenkos kvartetu bei septetu, V.Labučio ansambliais. Jis yra dalyvavęs Lietuvos ir užsienio džiazo festivaliuose.

Šiam festivaliui J.Maksimovičiaus kvintetas parengė spontaniškumo ir improvizacinės laisvės siekiančią lyderio kompozicijų programą, apibendrinančią jo kūrybinę patirtį.

© Jūratė Kučinskaitė

Atgal
 
Django Bates &
Human Chain

Jų kūryba - tobula virtuoziškumo, subtilaus humoro ir stebinančio intelekto sintezė, intriguojanti ir provokuojanti, kupina išradingo temų bei motyvų.
 
Hans Reichel -
Rüdiger Carl

Išskirtinių naujojo džiazo meistrų Hans'o Reichel'io ir Rüdiger'io Carl'o kūrybinė draugystė prasidėjo 1978 m. Bergo-Brandenburgo kvartete.
 
Lindha Svantesson
Kylanti Švedijos džiazo žvaigždė ir jos grupė festivalyje pristatys antrą autorinį Lindha'os albumą "Far from alone".
 
Actis Dato Quartet
Viena reikšmingiausių Europos naujojo džiazo scenos grupių, išsiskirianti originalumu ir šmaikštumu.
 
Makigami Santachi
Visi trio nariai priklauso garsiam eksperimentiniam japonų ansambliui "Hikashu", grojančiam įvairiausią muziką - nuo džiazo, folko, roko, popo ir japoniško tvisto iki techno bei noise.
 
Kampec Dolores
Nūnai jų kuriama muzika - patraukli ir originali įmantrios melodikos, keistos lyrikos, klasikinės aranžuotės bei subtiliai laužytos ritmikos sintezė.
 
Harriet Tubman
Tai savotiškas puikiai vienas kitą jaučiančių kūrėjų pokalbis, plėtojantis "call-response" idėją, su nauja laisve naudojant įprastas "fusion" priemones, melodiką ir ritmą.