36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Mandred Leuchter Vilnius Jazz'2003
Manfred Leuchter Quintet "Arabesque" (Vokietija):

Manfred Leuchter - accordion
Christoph Titz - trumpet
Heribert Leuchter - saxophone
Antoine Pütz - bass
Afra Mussawisade - drums


Vilnius Jazz'2003 scenoje vėl skambės vis svaresnį balsą šiandieniniame džiaze įgaunantis instrumentas-orkestras akordeonas. Festivalis pristato šio instrumento meistrą Manfred'ą Leuchter'į bei jo kvintetą, pastaruoju metu skinantį pripažinimo laurus nuo Indijos iki Ispanijos ir savo muzika pakerintį tūkstantines auditorijas.

43 metų akordeonininko, kompozitoriaus, aranžuotojo bei prodiuserio Manfred Leuchter diskografijoje tik 3 autoriniai albumai.

Debiutinis Sparito (2000), išleistas sulaukus 40-ies, tapo netikėtumu muzikos pasaulyje. Iki tol nuo 1980-ųjų aktyviai kuriantis M.Leuchter'is garsėjo kaip kompozitorius, kuriantis gausybę muzikos kinui ir teatrui; komponuojantis ir prodiusuojantis pop bei roko muzikantams ir retsykiais grojantis su jai; be to 15 metų savo studijoje dirbo prodiuserio ir aranžuotojo darbą.
Be kitų jis bendradarbiavo su Ina Deter, Reinhard Mey, Stephan Sulke, Berliner Philharmoniker.



Debiutinis M.Leuchter'io albumas nustebino ne tik savo netikėtai vėlyvu pasirodymu, bet ir neįprastu turiniu - jo virtuoziškose garsų kaskadose skambėjo visas pasaulis. Jau pirmame jo albume išryškėjo savitas unikalus M.Leuchter'io stilius. Pastaruosius 25 metus nuolat keliaujantis ir vienu iš traukos centrų vadinantis Maroką ir Šiaurės Afriką, M.Leuchter'is į savo muzikos ornamentiką įpina afrikietiško ir arabiško skambesio kerus, kurdamas magišką džiazo, Šiaurės Afrikos bei arabiškų melodijų mišinį. Jo kūryboje yra vietos intriguojantiems koliažams ir klounadoms, kupiniems įtampos posūkiams ir rafinuotiems potėpiams. Jo muzika - nuosekli: įtaigi ir jautri, džiugi ir melancholiška, švelni ir ryžtinga. M.Leuchter'is groja taip, kaip ir galvoja - laisvai, nors ir griežtai organizuotai, linksmai ir tuo pačiu rimtai. Jis sužmogina savąjį rankų darbo instrumentą, sukonstruotą pagal individualius poreikius, švelniai vadindamas "mano princesė", ir priversdamas jį kalbėti, dainuoti ir net dūsauti.

Sensacingus tarptautinius įvertinimus pelno antrasis autorinis M.Leuchter'io albumas Arabesque. Pačiu jo pavadinimu apibūdinęs muzikinio audinio šaltinių puošnumą, šiame albume M.Leuchter'is sukūrė dar turtingesnius, įtaigesnius bei jautresnius muzikinius paveikslus, sodrius spalvingiausiomis emocijomis. Šiemet, prieš porą mėnesių pristatytas naujas M.Leuchter'io albumas Nomade. Albumus įgrojo nepaprastu harmoningumu ir meistriškumu išsiskiriantis jo kvintetas, kurio nariai, anot M.Leuchter'io, patys puikiausi muzikantai, kokius tik pavyko surasti.

M.Leuchterio bendrapavardis saksofoninkas Heribert Leuchter, kaip ir Manfredas - ne tik muzikantas, bet ir prodiuseris bei kompozitorius. Be kitų jo kūrinių minėtinas parodai Expo2000 sukurtas KlangWeltReligion. H.Leuchter'is groja ne tik džiazą, bet ir akademinę muziką, koncertuoja su grigališkojo choralo atlikėjais; yra įkūręs Lux-Orchester.

Kvinteto trimitininkas Christoph Titz be darbo su M.Leuchter'io kvintetu, vadovauja ir komponuoja grupei TITZ, kuriose originaliose kompozicijose jungiasi džiazo, latin-groove, drum'n'bass raiškos priemonės. Jis taip pat bendradarbiauja su teatru ir TV, muzikuoja su Marla Glen, Reinhard Mey ir Glenn Miller Memorial Orchestra, grupėmis Scetches, Delbrouck's BassSociety ir kt.

Solidų pagrindą kvintetui suteikia prityręs boso virtuozas Antoine Pütz. Savo muzikinėje karjeroje išbandęs gitarą, ją pakeitęs į kontrabosą, pastarojo atsisakė dėl nepatogios pozos grojant ir šiuo metu groja neįprasta akustine bosine gitara, kuria gali išgauti ne tik boso liniją, bet ir akordų sekas.

Vilnius Jazz festivalyje M.Leuchter'io kvinteto sudėtyje girdėsime naują būgnininką - Afra Mussawisade. Tai multiperkusininkas su multikultūriniu išsilavinimu: 1973 m. gimęs Irane, kur nuo 6-erių mokėsi groti persų mušamaisiais; nuo 10-ies metų jis gyvena Vokietijoje, čia mokėsi groti fortepijonu violončele, vėliau - afrikietiška perkusija. Afrikietiškos perkusijos meistras ir vienas populiariausių world music atlikėjų studijavo latin perkusinius instrumentus Roterdamo konservatorijoje, vėliau tobulinosi Kuboje ir Indijoje. Tarp žymiausių jo projektų Gabriel Perez kvartetas bei septetas, grupės Hermosa, Bayuba Cante, Schäl Sick Brass Band ir kt.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal
 
Kazutoki Umezu / Masahiko Satoh
Japonija

Kazutoki Umezu - alt sax, soprano sax, clarinet, bass clarinet
Masahiko Satoh - jazz pianist, composer, arranger
 
Fredrik Nordström Quintet
Švedija

Fredrik Nordström - ts,
Magnus Broo - tp,
Mattias Stahl - vib,
Filip Augustson - b,
Fredrik Rundqvist - dr
 
Myra Melford Quartet
"Be Bread"

JAV

Myra Melford - piano, harmonium
Cuong Vu - trumpet
Stomu Takeishi - bass
Elliot Humberto Kavee - dr
 
Milašius Power Trio & Darius Čiuta
Lietuva

Juozas Milašius - g
Skirmantas Sasnauskas - trombone
Arkady Gotesman - dr
Darius Čiuta - pc
 
Saadet Türköz /
Urs Leimgruber

Šveicarija

Saadet Türköz - voc
Urs Leimgruber - sax
 
Cinematic Orchestra
D.Britanija

Jason Swinscoe - key, electronics
Phil France - double bass
Luke Flowers - dr
Steve Brown - key
Patrick Carpenter - turntables
Tom Chant - sax, horn
 
Musica Reservata
Italija

Michael Gassman - trumpet
Vincenzo Mingiardi - guitar
Roberto Bonati - double bass
Roberto Dani - drums