36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Saadet Türköz / Urs Leimgruber Vilnius Jazz'2003
Saadet Türköz - Urs Leimgruber (Šveicarija):

Saadet Türköz - voc
Urs Leimgruber - saxophones


Saadet Türköz atveria naujas šiandieninio džiazo vokalo galimybes.

Kazachų-turkų kilmės vokalistė, improvizuodama Centrinės Azijos muzikinių tradicijų pagrindu, kuria unikalų muzikinį pasaulį, nevaržomą kultūrinių ir muzikinių barjerų.

Jos mįslingą kūrybą, praturtintą laisvomis improvizacijomis bei teatro raiška, kritikai lygina su Diamanda Galas ar Sainkho Namchylak raiška. Pati vokalistė sako nedainuojanti tradicinių dainų, o greičiau savo prisiminimus apie jas.



Šiuo metu Ciuriche gyvenanti Saadet Türköz gimė 1961 m. Turkijoje. Jos tėvai kazachai 1940-41 m. dėl Kinijos vyriausybės politinio spaudimo buvo priversi palikti Rytų Turkestaną ir po ilgų klajonių apsistojo Istanbule su kitais kazachų pabėgėliais. Nuo vaikystės Saadet augo dviejų kultūrų apsupty - kalbėjo kazachų ir turkų kalbomis, o iš kazachų komunos senolių perėmė turtingas Centrinės Azijos žodines ir muzikines tradicijas, šiandien naujai išsiskleidžiančias Saadet kūryboje.

Būdama 20 S.Türköz paliko Istanbulą ir išvyko į Šveicariją, kur pažintis su improvizacine ir free džiazo muzika atvėrė jai naujas galimybes eksperimentuoti remiantis prigimtinėmis muzikinėmis tradicijomis.

Saadet Türköz koncertuoja solo, duetais, trio ir su didesnių sudėčių naujosios muzikos kūrėjais, liaudies muzikos atlikėjais bei džiazo muzikantais, tokiais kaip Elliot Sharp, Fred Frith, Makigami Koichi, Peter Kowald, Werner Luedi, Nils Wogram, Martin Schuetz, Mark Dresser, Fritz Hauser, Carl Rüdiger, Joelle Leandre, Burhan Öcal, Eyvind Kang, Voice Crack - Nobert Moeslang & Andy Guhl, Gianni Gebbia, Michael Zerang, Urs Leimgruber, Ikue Mori, Miya Masaoka, Mich Gerber, Yagi Michiyo, Carl Stone, Peter Scharli, Peggy Lee, Alex Cline, Larry Ochs, Jaques Widmer, Satoshi Takeishi, Graham Haynes, Co Streiff, Okkyung Lee, Gunter Muller ir kt. Saadet Türköz nuolat dirba su aktoriais ir šokėjais, dalyvauja teatro projektuose, video instaliacijose, įrašinėja filmų muziką. Ji dainavo Europoje, Centrinėje Azijoje, Brazilijoje, JAV, Kanadoje.


Unikalų Saadet Türköz vokalą Vilnius Jazz scenoje lydės Urs Leimgruber saksofonai.

1952 m. Šveicarijoje gimęs, nuo 1988-ųjų. Paryžiuje gyvenantis muzikas jau daugelį metų garsėja kaip šiuolaikinės improvizacijos, kompozicijos, džiazo ir naujosios muzikos kūrėjas.

Sopraniniu, tenoriniu ir netgi bosiniu saksofonu grojantis U.Leimgruber išsiskiria turtingu garsu, puikia technika - jis nepriekaištingai įvaldęs cirkuliarinį kvėpavimą ir multifoninę techniką.

Jo muzika nestokoja nei jumoro, nei meditatyvumo, o melodinė linija - ritminio ir tembrinio lankstumo.



Džiazo ir klasikinės muzikos išsilavinimą įgijęs muzikas savo profesinę karjerą pradėjo su Christy Doran, Fredy Study bei Bobbi Burri electric free džiazo grupėje Om.

U.Leimgruberis tęsė bendradarbiavimą su B.Burri 8 dešimtmečio pradžioje Niujorke įkurdamas kvartetą Reflexionen, grojusį world džiazą. Muzikuojant su šiais skirtingais kvartetais, išsikristalizavo savitas U.Leimgruberio stilius. 1988 m. jis įrašė pirmą solinį albumą Statement of an Antirider.

U.Leimgruber'is koncertavo Vakarų ir Rytų Europoje, JAV, Kanadoje, Pietų Amerikoje, aktyviai bendradarbiauja su naujojo džiazo kūrėjais Fred Frith, Joelle Léandre, Marilyn Crispell, Irene Schweizer, Günter Müller, Lauren Newton, Barre Phillips, Jacques Demierre, Fritz Hauser, Michel Doneda, Keith Rowe, Steve Lacy, Tim Berne, Joe McPhee, Phil Minton, Sunny Murray, Terry Riley, Louis Sclavis, Christy Doran, Francoise Kubler, Hans Koch, Bobby Burri, Pauline Oliveros, Ives Robert, Daunik Lazro, Harry Sparnaay, Don Friedman, Herb Robertson, Trilok Gurtu, OtomoYoshihide, Steve Argüelles ir kt. U.Leimgruber yra išleidęs ir solo albumų - novatoriškų, ekspresyvių ir virtuoziškų, prilyginamų ABraxtono ir R.Mitchell'o solo eksperimentams.

Paskutinį dešimtmetį jis - trio LSM (su Patrick Scheyder ir Francois Moutin) lyderis, Fritz Hauser projekto Music for saxophone and percussion narys; įvairių projektų dalyvis, jis taip pat komponuoja - kuria muziką saksofonui ir ARTE saksofonų kvartetui, pučiamųjų kvintetui bei Berliner Philharmoniker ir Ensemble Bleu; šokiams, radijui ir kinui. Turų metu viso pasaulio universitetuose jis nuolat veda teorinius kursus ir improvizacijos meistriškumo pamokas.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal
 
Kazutoki Umezu / Masahiko Satoh
Japonija

Kazutoki Umezu - alt sax, soprano sax, clarinet, bass clarinet
Masahiko Satoh - jazz pianist, composer, arranger
 
Manfred Leuchter
"Arabescue"

Vokietija

Manfred Leuchter - accord.
Heribert Leuchter - sax
Christoph Titz - trumpet
Antoine Pütz - b, guitar
Afra Mussawisade - dr
 
Fredrik Nordström Quintet
Švedija

Fredrik Nordström - ts,
Magnus Broo - tp,
Mattias Stahl - vib,
Filip Augustson - b,
Fredrik Rundqvist - dr
 
Myra Melford Quartet
"Be Bread"

JAV

Myra Melford - piano, harmonium
Cuong Vu - trumpet
Stomu Takeishi - bass
Elliot Humberto Kavee - dr
 
Milašius Power Trio & Darius Čiuta
Lietuva

Juozas Milašius - g
Skirmantas Sasnauskas - trombone
Arkady Gotesman - dr
Darius Čiuta - pc
 
Cinematic Orchestra
D.Britanija

Jason Swinscoe - key, electronics
Phil France - double bass
Luke Flowers - dr
Steve Brown - key
Patrick Carpenter - turntables
Tom Chant - sax, horn
 
Musica Reservata
Italija

Michael Gassman - trumpet
Vincenzo Mingiardi - guitar
Roberto Bonati - double bass
Roberto Dani - drums