36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Baltic Asteroids Vilnius Jazz'2004

Baltic Asteroids (JAV / Lietuva):

Liudas Mockūnas - saxes
Jan Maksimovich
- saxes
Vytis Nivinskas
- double bass
Brahm Fetterman
- drums

Baltic Asteroids ašimi galima vadinti kontrabosininką Vytį Nivinską. 2002 m. drauge su Čikagoje studijavusiu saksofonininku Rimvydu Pauliku jis suformavo trio, kuriame pakaitomis grojo amerikiečiai būgnininkai Jimas Stamisonas ir Brahmas Fettermanas. 2003 m. grupė išsiplėtė iki kvinteto. Baltic Asteroids koncertavo Čikagoje, Niujorke, Vašingtone, kituose JAV miestuose. Šiemet šį kolektyvą Birštono festivalyje išgirdo ir Lietuvos klausytojai.


Į Vilnius Jazz festivalį atvyksta tik Baltic Asteroids ritmo grupė, ir unikaliam festivaliniam projektui prie jų prisijungia kolegos - Lietuvos jaunosios džiazo kartos lyderiai saksofonininkai Janas Maksimovičius ir Liudas Mockūnas.

Liudas Mockūnas, įvairiuose projektuose su V.Nivinsku susiduriantis nuo 1996 m., šiame Vilnius Jazz festivalyje muzikuos ir su legendiniu olandų būgnininku Hanu Benninku bei estų gitaristu Jaaku Sooääru.

Prie Baltic Asteroids prisijungs vienas ryškiausių Lietuvos džiazo saksofonininkų Jan Maksimovich, suteikęs naujų impulsų šios grupės muzikavimui Birštono džiazo festivalyje. J.Maksimovičius jau porą metų reiškiasi ir kaip lyderis.

J.Maksimovičius mokėsi B.Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, Vilniaus konservatorijoje ir Lietuvos muzikos akademijoje (P.Vyšniausko klasėje). Jis ne kartą dalyvavo ir buvo puikiai įvertintas įvairiuose konkursuose. Jis grojo su daugeliu Lietuvos džiazo kūrėjų: V.Labučiu, P.Vyšniausku, O.Molokojedovu, D.Pulausku, A.Anusausku, D.Praspaliauskiu, A.Šlaustu, A.Gotesmanu ir kt. 2000 m. J.Maksimovičius grojo V.Nivinsko projekte Coltrane Impessions. Kaip įvairių ansamblių narys dalyvavo džiazo festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. J.Maksimovičius groja solo, dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose ne tik su džiazo, bet ir su akademinės muzikos atlikėjais. Saksofonininkas dirba ir pedagoginį darbą. Lietuvos džiazo scenoje pasirodęs 1996 m., jau porą metų J.Maksimovičius reiškiasi ir kaip lyderis. Šią vasarą jo vadovaujamas kvartetas dalyvavo Pori Jazz festivalyje.

Baltic Asteroids lyderis kontrabosininkas ir kompozitorius Vytis Nivinskas teigia, kad Baltic Asteroids yra ne tik grupė, bet ir stilius bei gyvenimo būdas. Vytis gimė ir užaugo Vilniuje. Nuo keturiolikos metų pradėjo groti gitara, vėliau, susidomėjęs džiazu - kontrabosu. Šio instrumento paslaptis studijavo Vilniaus konservatorijoje, Lietuvos muzikos akademijoje, Carlo Nielseno muzikos akademijoje Danijoje ir DePaulo universitete Čikagoje, kurį baigė magistro laipsniu.

V.Nivinskas koncertuoja nuo 1994 m. Per savo koncertinės veiklos dešimtmetį jis dalyvavo daugybėje džiazo, roko, akademinės klasikos bei šiuolaikinės muzikos projektų; grojo Lietuvoje, Danijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Moldavijoje, Rusijoje. 2000 m. Vilnius Jazz festivalyje V.Nivinskas debiutavo kaip lyderis, pristatydamas projektą Coltrane Impressions. Nuo 2001 m. kontrabosininkas gyvena JAV. Pastaruosius porą metų jo pagrindinis projektas yra 2002 m. Čikagoje suburtas Baltic Asteroids.

Puikų tandemą su V.Nivinsko bosu šiame projekte sudaro Brahm Fetterman mušamieji. B.Fettermanas gimė Filadelfijoje, Pensilvanijoje; mušamuosius ir kompoziciją studijavo Berklio muzikos koledže Bostone. Jis taip pat mokėsi multimedijos meno Rod Ailendo dizaino mokykloje Providense. Meistriškas būgnininkas yra koncertavęs su Sun Ra Solar Arkestra, The Wintermute Society, DJ Soulslinger, Ken Vandermark, Fred Anderson. Šiuo metu Čikagoje gyvenantis B.Fettermanas nuo pat susikūrimo groja su Baltic Asteroids, o taip pat muzikuoja su grupėmis Bed of Nails Trio, Dr.Brahm's Travelling Medicine Show, Nerves; dalyvauja teatro projektuose bei performansuose.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija