36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Han Bennink / Jaak Sooäär / Liudas Mockūnas Vilnius Jazz'2004

Han Bennink / Jaak Sooäär / Liudas Mockūnas (Olandija / Estija / Lietuva):

Han Bennink - drums, percussion
Jaak Sooäär - guitar
Liudas Mockūnas - saxes

Olandijos džiazo dienų ryškiausia figūra - avangardinio ir free džiazo scenos veteranas, kultinis būgnininkas ir multiinstrumentininkas Han Bennink.

Genialus būgnininkas ir menininkas, naujojo džiazo žvaigždė ir legenda yra vienas iš Europos free džiazo pradininkų ir jau bene keturis dešimtmečius - vienas ryškiausių Europos naujosios muzikos atstovų.

H.Benninkas gimė 1942 m Zandame netoli Amsterdamo, profesionalaus būgnininko šeimoje ir augo apsuptas mušamųjų.

Pirmasis jo instrumentas buvo virtuvinė taburetė, ir nors netrukus tėvas aprūpino sūnų įprastu mušamųjų komplektu, H.Benninkas iki šiol neprarado pomėgio netradiciniams garsams, išgaunamiems iš neįprastų objektų, neretai atrandamų tiesiog koncertų užkulisiuose. H.Benninkas groja bet kuo, kas tik papuola jam į rankas, pavyzdžiui: picos dėžute, paprasta pliauska ar stygos gabalu, netgi siena ar scenos grindimis, ir vis dar neatsikratė pomėgio groti kėdėmis.

Profesinę karjerą pradėjęs tėvo vadovaujamame šokių ansamblyje, dar paauglystėje Hanas susidomėjo džiazo muzika, 1960 m. grodamas Olandijos-Amerikos laive jis kurį laiką praleido Niujorke, kur klausėsi didžiausių džiazo korifėjų: O.Colemano, J.Coltrane, A.Franklin, S.Clark, S.Lacy.

7 dešimtmečio pradžioje prasidėjo tarptautinė H.Benninko karjera. Jis buvo pripažintas kaip reto lankstumo būgnininkas, gebantis groti nuo diksilendo iki free. Kaip puikus svingo atlikėjas, būgnininkas akompanavo Olandijoje gastroliuojančioms Amerikos džiazo žvaigždėms, tokioms kaip B.Websteris, D.Gordonas, K.Drew, S.Rollinsas, W.Montgomery, J.Griffinas. 1964 m. jis dalyvavo įrašant E.Dolphy albumą Last Date, o 1969 m. - D.Gordono albumą Live at Amsterdam Paradiso.

Tuo pat metu H.Benninkas buvo pačiame Europos free muzikos revoliucijos centre, dalyvavo kuriant naująją europietišką improvizacinę muziką ir yra vienas iš šios krypties pionierių. Ilgalaikiai kūrybiniai saitai jį sieja su pianistu Misha Mengelbergu. H.Benninkas sako, dirbęs su juo 42 metus, t.y. "ilgiau nei Duke Ellingtonas su Harry Carney". 1963 m. su M.Mengelbergu jis įkūrė kvartetą, 1966 m. dalyvavusį Newporto džiazo festivalyje. 7 dešimtmečio viduryje jis pradėjo groti free džiazą su M.Mengelbergu ir W.Breukeriu. 1967 m. su jais įkūrė Instant Composer's Pool (ICP) - ne pelno siekiančią olandų džiazo avangardo organizaciją, vėliau - įrašų kompaniją ICP Records. Šiuo periodu prasidėjo H.Benninko ilgalaikiai kūrybiniai ryšiai su J.Tchicai, P.Brötzmannu, A.Schlippenbachu, D.Bailey, F.van Hove, o taip pat trimitininku Don Cherry bei Globe Unity Orchestra. H.Benninkas muzikavo ilgą laiką gyvavusiame trio su P.Brötzmannu ir F.van Hove, kuriame be mušamųjų jis dar grojo klarnetu, trombonu, sopraniniu saksofonu ir kitais instrumentais. 1971 m. kaip multiinstrumentininkas H.Benninkas pradėjo solo albumų seriją.

Nuo 9 dešimtmečio pabaigos H.Benninkas muzikuoja didelio pasisekimo sulaukusiame Clusone Trio su saksofonininku M.Moore ir violončelininku E.Reijseger. Pastaruoju metu groja su saksofonininko T.Deliu kvartetu, trio su C.Fuhler ir W.de Joode; bendradarbiauja su įvairios stilistikos džiazo muzikais.

Per savo daugiau nei 4 dešimtmečius trunkančią karjerą H.Bennink grojo daugybę spontaniškų koncertų su įvairių tautų ir krypčių muzikantais, tarp jų Irene Schweizer, Myra Melford, Eugene Chadbourne, Derek Bailey, Dave Douglas, Harry Miller, Evan Parker, Steve Lacy, Roswell Rudd, George Lewis ir daugelis kitų.

H.Benninkas - nepaprastai lankstus būgnininkas. Jis puikiai jaučiasi grodamas svingo tradicijoje, muzikuoja su free džiazo kūrėjais, pankų grupe "The Ex", Clusone Trio. Jis valdo free džiazo priemones ir pasižymi nepaprasta technika, ypatingu ansamblio jausmu, išsiskiria tvirtu pulsu ir ryškiu svingu. Jis garsėja ne tik kaip įstabus būgnininkas. Jis turi dailininko išsilavinimą ir reiškiasi kaip vizualinio meno kūrėjas; jo objektuose neretai panaudojamos lūžusios būgnų lazdelės korpusai. Jis pats sukūrė daugelio savo albumų viršelius. H.Benninkas nepaprastai artistiška, netgi teatrališka figūra, su savitu humoro jausmu. Kiekvieną sykį naujai įprasminančio save kūryboje H.Benninko pasirodymus nepakanka vien išgirsti, jį reikia išvysti.

Jau 4 dešimtmečius išskirtinis H.Benninko kūrybinės veiklos aspektas - spontaniški koncertai su įvairių šalių, skirtingos stilistikos muzikantais. Vilnius Jazz festivalyje pasirodo su vienais ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos ir Estijos džiazo kūrėjų.

Nuo 2003 su H.Benninku bendradarbiauja Lietuvos džiazo mėgėjams gerai pažįstamas gitaristas iš Estijos Jaakas Sooääras (g.1972). Koncertinę veiklą pradėjęs garsiame Estijos berniukų chore, nuo 1989 m. J.Sooääras yra aktyvus Estijos džiazo ir pop scenos dalyvis. Jis grojo su garsiais Estijos džiazo muzikantais L.Saarsalu, R.Tafenau, V.Veski, akompanavo dainininkui T.Mägi, vadovavo ansambliams Valge Maja (1989-92) bei Ajastajad (1993-96). Gitaristas - gausių tarptautinių projektų narys ir lyderis: 1996-1999 metais estų-danų-švedų kvarteto The Jaaksters lyderis ir gitaristas, 1997 m. grojo duetu su Italijos saksofonistu A.Succi, buvo estų-danų dueto Almost Zebra lyderis, nuo 1998-ųjų Estijos-Danijos-Švedijos ansamblio The Dynamite Vikings lyderis, nuo 1999 m. bendradarbiauja su L.Mockūnu bei A.Gotesmanu, o taip pat su P.Dørge, P.Burmanu, S.Ericsonu, koncertuoja su Europos jaunimo džiazo orkestru.

2003 m. su H.Benninku bei suomių saksofonininku M.Innanenu J.Sooääras koncertavo Estijoje ir Suomijoje, grojo NYYD festivalyje su festivaliniu ansambliu bei Gavin Bryarsu.

J.Sooääras - universalus muzikas, grojantis ir su klasikinės, roko, popmuzikos, folkloro atlikėjais. Pernai jis buvo įvertintas Estijos muzikos apdovanojimu kaip geriausias metų Folk/Etno atlikėjas. Šalia koncertinės J.Sooääras užsiima ir pedagogine veikla - dėsto gitarą ir improvizaciją Talino muzikos akademijoje, o taip pat komponuoja ir aranžuoja muziką.

Trečiasis tarptautinio projekto narys - saksofonininkas, klarnetininkas ir kompozitorius Liudas Mockūnas, pastaruoju metu nuolat pasirodo žymių kūrybinių partnerių draugijoje.

L.Mockūnas, suformavęs savitą grojimo pučiamaisiais stilių, garsėja svaria scenine patirtimi. Džiazo scenoje debiutavęs vos aštuonerių, nuo 15 metų jis nuolat dalyvauja džiazo festivaliuose, grojo su daugeliu Lietuvos džiazo muzikantų yra tarptautinių projektų narys ir iniciatorius bei ansamblių lyderis.

Be džiazo L.Mockūnas groja ir šiuolaikinę akademinę muziką. Kaip ir J.Sooääras, jis baigė Kopenhagos Ritmo muzikos konservatoriją ir įstraukė į Danijos muzikinį gyvenimą.

Kūrybiniai L.Mockūno interesai nukreipti į improvizacinės muzikos ir eksperimentinio džiazo sceną. Jis nuolat muzikuoja su tarptautiniais kolektyvais: Baltic Trio, kvartetu Idiot, trio Revolver; ilgamečiai kūrybiniai ryšiai jį sieja su danų būgnininku S.Pasborgu. Pastaraisiais metais išleisti jų albumai pelnė puikius kritikos atsiliepimus. Naujausias jo ir S.Pasborgo albumas Toxikum Danijoje buvo pripažintas 2004 metų džiazo atradimu (Jazz Discovery of the Year 2004).

L.Mockūnas yra grojęs su M.Ducret, J.Tchicai, D.Murray, O.Lake, M.Eilertsen, P.Dørge, ir daugybe kitų; dalyvavo European orchestra projekte su World Saxophone Quartet; jis yra Copenhagen Art Ensemble narys, muzikuoja New Jungle Orchestra, bei grupe Ok Nok Kongo. Pernai L.Mockūnas grojo 2003 JAZZPAR prizu įvertintame legendinio JAV pianisto Andrew Hillo Nonete.

L.Mockūno diskografijoje 10 albumų, iš kurių 3 - autoriniai.


© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Subtonic
Norvegija
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija