36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Monsieur Dubois Vilnius Jazz'2004

Monsieur Dubois (Olandija):

Bart Wirtz - sax,
Arthur Flink - trumpet,
Maarten Meddens - Fender rhodes,
Kasper Kalf - bass,
Ruud Sanders - drums,
Udo Demandt - percussion

Grupė Monsieur Dubois, kurianti unikalų džiunglių beato, soul džiazo, funk bei afrikietiškosios muzikos elementų junginį, neretai apibūdinama kaip šokių muzikos džiazo grupė. Tik pasirodžiusi, ji pelnė publikos simpatijas ir puikius kritikos atsiliepimus. "Speaker" tvirtina, kad klausant Monsieur Dubois muzikos, jungiančios New Cool Collective svingą, Bugge Wesseltofto riziką, Herbie Hancock gruvą ir Weather Report entuziazmą, negali nustygti vietoje.

"Jie - žudantys", - susižavėjęs tvirtina garsus trimitininkas Nicholas Payton. O "Weser Kurier" tvirtina, kad "ekspresyvi Monsieur Dubois kūryba yra tikrai originalus įnašas į Nu-Jazz. Ji ne tik atskleidžia 6, 7 dešimtmečių džiazo tobulumą akademine prasme, bet ir malonumą, kurį jis suteiktų būdamas šiandienos populiariąja muzika."

Monsieur Dubois susiformavo 1999 Roterdame, ir jau pačiais pirmais gyvavimo metais atkreipė publikos ir kritikų dėmesį, patekusi į kelių Olandijos džiazo konkursų finalą. 2000 - 2001 metais jie nuolat vedė muzikos vakarus Blue Beatz klube, kur muzikavo su įvairiais svečiais. Šiuo periodu grupė grojo ir klubuose Mazzo, Off-Corso & Bitterzoet, Panamos klube Amsterdame, muzikavo drauge su DJ Alias Poeh ir jo Djazzedelic.

Po to, kai 2001 m. Monsieur Dubois tapo reikšmingiausio Olandijos džiazo konkurso Dutch Jazz Competition finaliste, grupė vis dažniau kviečiama pasirodyti Belgijoje ir Vokietijoje. Joje kūrė su vienu garsiausių Vokietijos DJ's, Soulrabbi. Pernai Monsieur Dubois įspūdingai debiutavo North Sea džiazo festivalyje. Vis didesnį pripažinimą pelnanti Monsieur Dubois šiemet pristato savo pirmąjį albumą Monsieur Dubois s'Amuse EP.

Visi Monsieur Dubois nariai - jauni ir veiklūs Olandijos džiazo ir šokių scenos atstovai, be šios grupės užimti ir kituose skirtinguose projektuose. Saksofonininkas ir fleitistas Bart Wirtz dar groja su grupėmis Swingmatism bei Young Sinatras.

Grupės trimitininkas Arthur Flink muzikuoja grupėse State of Monc bei One Cent People, ir yra vienas iš Monsieur Dodo lyderių.

Kartu su juo ansamblyje State of Monc groja bosistas Kasper Kalf. Jis taip pat muzikuoja su džiazo klasiką restauruojančia grupe Young Sinatras.

Monsieur Dubois klavišininkas - Maarten Meddens.

Būgnininkas Ruud Sanders nuolat bendradarbiauja su gitaristu Anton Goudsmit.

Spalvinga grupės perkusininko Udo Demandt muzikinė patirtis ribojasi ne tik džiazo muzika, bet ir flamenko, kurią jis groja grupėje Cascada su vokaliste E.Fernandez Cordoba bei gitaristu A.Ramon.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Subtonic
Norvegija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija