36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Harri Sjöström / Bernhard Arndt Vilnius Jazz'2004

Harri Sjöström / Bernhard Arndt (Suomija / Vokietija):

Harri Sjöström - soprano saxophone
Bernhard Arndt - piano

Berlyne gyvenantis suomių saksofonininkas Harri Sjöström su vokiečių pianistu Bernhard Arndt bendradarbiauja nuo 1986 metų. Juos vienija nekonvencionalus kūrybinis požiūris į kūrybą, pasireiškiantis tiek muzikuojant atskirai, tiek ir bendruose projektuose - grojant duetu bei ansamblyje Three Meter Dog.

Harri Sjöström (g.1952) - reikšminga Europos improvizacinės muzikos asmenybė. Nuo aštunto dešimtmečio vidurio jis groja su ryškiausiomis šios muzikos žvaigždėmis D.Bailey, T.Oxley, B.Guy, R.Workman, S.Murray, J.Russell, E.Parker, B.Dixon, G.Sommer, P.Minton, D.Moss ir kitais.

H.Sjöströmas gimė Suomijoje, Turku mieste. Nuo vaikystės grojo gitara ir fortepijonu. Saksofoną, fleitą, fortepijoną bei fotografijos ir kino meną jis studijavo Lone Mountain koledže Kalifornijoje bei San Francisko meno institute. Beje, saksofono paslaptis jam atskleidė tokie žymūs mokytojai kaip Herbie Mann, Leo Wright bei Steve Lacy, o kūrybos erdvių ribas plėtė tokių neeilinių asmenybių kaip John Cage, Georg Russell, bei Bill Dixon meistriškumo pamokos.

Baigęs studijas H.Sjöströmas įsitraukė į improvizacinės muzikos pasaulį. Išvykęs iš JAV muzikas apsistojo Austrijoje, kur suformavo savo pirmąją grupę ir pradėjo aktyvią veiklą Europos improvizacinės muzikos scenoje. 1985 m. H.Sjöströmas persikėlė į Berlyną, kuriame sekančiais metais subūrė The Player Is Trio su Teppo Hauta-aho bei Philipp Wachsmannu, o 1989 m. įkūrė plačiai pripažintą tarptautinę grupę Quintet Moderne. 1990 m. Berlyne susipažinęs su ikonine free džiazo asmenybe pianistu ir kompozitoriumi C.Tayloru, 1991-aisiais saksofonininkas su juo suformavo kvintetą (atnaujintą 1998 m.); jis taip pat dalyvavo daugybėje šio legendinio muziko projektų. 1997 m. subūrė Harri Sjöström Quartett.

Be minėtų kolektyvų H.Sjöströmas taip pat groja duetais su švedų violončelininke Ulla Rönnbord-Rademacher, laviruodamas tarp improvizacinės ir akademinės muzikos, muzikuoja su ekstremaliu novatoriumi suomių gitaristu Kalle Kalima bei stulbinančiu sonoristu vokiečių pianistu Bernhard Arndt. Be gausių projektų su improvizacinės muzikos atstovais, Harri Sjöstrom taip pat groja solo, dalyvauja mišriuose projektuose, jungiančiuose muziką, filmą, fotografiją, vizualinius menus ir šokį, dėstytojauja bei reiškiasi kaip foto ir kino meno kūrėjas. Jo foto ir video darbai eksponuojami pagrindiniuose Suomijos muziejuose ir galerijose, o taip pat San Francisko Moderniojo meno muziejuje bei Stokholmo galerijoje Camera Obscura.

Ilgametis H.Sjöstromo bendražygis pianistas, klavišininkas, kompozitorius ir improvizatorius Bernhard Arndt (g.1954) yra vienas iš tų, kurie neapsiriboja tradiciniais skambinimo būdais ir akustiniais rojalio resursais, o siekia praturtinti jo raiškos galimybes preparuodamas instrumentą, grodamas jo viduje pasitelkdamas gyvą elektroniką ir įvairias sonoristines priemones. Jis priverčia rojalį skambėti kaip styginį ar perkusinį instrumentą. B.Arndto muzikavime toliau tęsiamos ir plėtojamos C.Tayloro, H.Partcho, J.Cage, K.Stockhauseno ar T.Riley tradicijos.

B.Arndtas jau studijuodamas Berlyne šalia klasikinio lavinimosi intensyviai domėjosi džiazu ir naująja muzika. Baigęs studijas grojo su tokiais free džiazo korifėjais kaip J.Tchicai, C.Taylor, B.Morris, muzikavo su ansambliais Guricht, Agitation Free, Os Mundi, Berlin Jazz Workshop Orchestra. B.Arndtas taip pat komponuoja įvairioms sudėtims, yra užimtas šokio ir teatro projektuose, muzikuoja duetu ir rengia solo programas.

Jo solinis debiutas - 1995 m. pasirodęs albumas Inside Insight parodė, kad novatoriškas pianistas drąsiai griauna įprastinius žanro rėmus. Anot muzikos kritiko S.Broomerio jis tuo pačiu metu yra ir "įsimintinų sąskambių inžinierius kūrėjas ir puikios išplėtotos kompozicijos architektas", savo kūrybą pripildantis siurprizais ir netikėtais skambesiais.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija