36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Subtonic Vilnius Jazz'2004

Subtonic (Norvegija):

Julie Dahle Aagård - vocal
Ole Jørn Myklebust - trumpet
Asbjørn Lerheim - guitar
Roger Arntzen - double bass
David Trübenbach - drums

Subtonic - jaunų džiazo muzikų kvintetas iš Norvegijos, išsiskiriantis savo požiūriu į džiazo tradicijas. Subtonic kūryboje atsispindi ir Amerikos džiazo tradicijų, ir Europos skambesių įtaka; kryžiuojasi meinstreamo ir laisvesnių džiazo stilių raiška. Savitos pačių ansamblio narių kompozicijos išsiskiria neįprastomis aranžuotėmis, turtingomis raiškiomis melodinėmis linijomis, energinga ritmo sekcija ir šiltu, klampiu vokalu.

Grupė Subtonic susibūrė Norvegijos muzikos akademijoje. Jau trečius metus ją globoja nuo 1991 m. nuolat jaunus muzikus remianti Norvegijos kompanija Statoil.

Prieš mėnesį Oslo džiazo festivalyje, kuriame grupė dalyvavo jau trečią sykį, pristatyta pirmoji Subtonic kompaktinė plokštelė In This House.

Tik šiemet Subtonic sudėtyje debiutavusi Julie Dahle Aagård - ne tik vokalistė, bet ir pagrindinė grupės dainų tekstų autorė. Ji baigė Trondheimo konservatoriją, yra vaidinusi Norvegijos teatrų ir muzikiniuose vaidinimuose, kurį laiką buvo nacionalinės televizijos solistė. Be darbo su Subtonic grupe J.D.Aagård vadovauja savo pop ansambliui.

Ypatingą spalvą Subtonic kūrybai suteikia energingi Ole Jørn Myklebust trimito dialogai su J.D.Aagård vokalu. Oslo muzikos akademijos absolventas O.J.Mykleburstas - universalus muzikantas, daugelio ansamblių narys, tarp jų - Køhn/Johanses Sekstett, Geir Lysne Listening Ensemble bei folkdžiazo ansamblis Østenfor sol. Šalia veiklos su šiais kolektyvais, O.J.Mykleburstas vadovauja pramoginės muzikos grupei Oj Trio, kurioje ne tik groja trimitu, bet ir dainuoja. 2000 m., muzikuodamas grupės R.A. sudėtyje, jis buvo pripažintas Jaunuoju metų džiazo muzikantu.

Aktyvus Norvegijos džiazo scenos dalyvis yra ir grupės gitaristas bei kompozitorius Asbjørn Lerheim. Be Subtonic jis groja grupėje Damp, su kuria atstovavo Norvegiją Europos džiazo konkurse Avinjone 2001 m. Jis taip pat yra Oj Trio narys, dalyvavęs ne viename koncertiniame ture Norvegijos koncertinio instituto Rikskonserte siuntimu.

Damp narys yra ir kontrabosininkas Roger Arntzen. Jis taip pat groja su trio In The Country, šiemet pelniusio "Young Musicians Of The Year" prizą, vadovauja duetui ir trio su pianistu Morten Ovenild.

Būgnininkas David Trübenbach dar muzikuoja kvartete Movement. O šiemet Kongsbergo džiazo festivalyje debiutavo ir kaip lyderis su savo ansambliu Trüben.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija