36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2005

Liudas Mockūnas / Marc Ducret (Lietuva / Prancūzija)

Liudas Mockūnas - reeds
Marc Ducret - g

Vilnius Jazz tradiciškai pristato tarptautinius projektus. Šiemet tai kūrybingų individualybių duetas: prancūzų gitaristas Marc Ducret, šiame festivalyje dar pasirodantis ir su savo trio ir dažnas tarptautinių projektų dalyvis Lietuvos saksofonininkas Liudas Mockūnas. Šie muzikai bendradarbiauja ne vienerius metus - su Marcu Ducret L.Mockūnas yra įgrojęs albumą Toxikum, grupės Toxicum sudėtyje abu šiuos muzikus 2004 m. girdėjome Birštono džiazo festivalio scenoje.

Saksofonininkas, klarnetininkas ir kompozitorius Liudas Mockūnas - vienas iškiliausių Lietuvos jaunosios kartos džiazo kūrėjų, moderniojo džiazo ir laisvosios avangardinės muzikos atstovas; jo muzikoje tirpdomos ribos tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos. Įsigilinęs į garso prigimtį bei obertonų galimybes, jis sukūrė individualų grojimo pučiamaisiais stilių, prisodrintą multifoninių technikų.

Pasak kritikų, jis išsiskiria "neortodoksiškais išraiškos priemonių deriniais - nuo kinematografiškai ekspresyvių garso masių proveržių iki apokaliptinių himnų ar transcendentiško varpų gaudesio. Dažnai nenuspėjama jo muzika - tai energizuojantis free džiazo, lyriškumo ir Vidurio Europai būdingo ekspresionizmo mišinys".

Ir džiazo, ir akademinį išsilavinimą įgijęs saksofonininkas garsėja svaria scenine patirtimi. Džiazo scenoje debiutavęs vos aštuonerių, nuo 15 metų jis nuolat dalyvauja džiazo festivaliuose, o nuo 1996 m. reiškiasi ir kaip ansamblių lyderis; grojo su daugeliu Lietuvos džiazo muzikantų.

Liudas Mockūnas pelnytai vadinamas Lietuvos džiazo ambasadoriumi - jis nuolat muzikuoja tarptautinėse sudėtyse, yra įvairių tarptautinių projektų iniciatorius. Tarptautinė saksofonininko karjera ypač suaktyvėjo 1999 m. pradėjus studijas Kopenhagoje. Su danų būgnininku Stefanu Pasborgu 2000 m. suformavo puikiai įvertintą grupę Toxikum, jos to paties pavadinimo albumas Danijoje buvo pripažintas 2004 metų džiazo atradimu (Jazz Discovery of the Year 2004).

Mockūnas taip pat yra ansamblių Red Planet, Baltic Trio, Artomic ir Revolver bendralyderis; muzikuoja su Copenhagen Art Ensemble, Pierre Dørge ir New Jungle Orchestra, yra grojęs Swinging Europe Big Band, tarptautinio La Villet Jazz Festival bigbendo projekte su World Saxophone Quartet. Jo kūrybinių partnerių sąraše tokie vardai kaip Marc Ducret, John Tchicai, David Murray, Oliver Lake, Mart Eilertsen, Jaak Sooäär, Mikko Innanen, Jeff Arnal, Dietrich Eichmann, Scott Colley, Ryoji Hojito, Nasheet Waits, Mats Gustafson, Chris Speed, Mike Svoboda, Ahdrew Hill (2003 grojo JAZZPAR prizu įvertintame Andrew Hill oktete). Su įvairiais kolektyvais saksofonininkas muzikavo bemaž visoje Europoje, JAV, Kinijoje. 2004 m. subūrė Lietuvos muzikantų kolektyvą Traffic Quartet, pastaruoju metu jis taip pat muzikuoja trio su Vyčiu Nivinsku ir Andre Pabarčiūte, kitais kolektyvais.

Liudas Mockūnas yra laimėjęs įvairių konkursų: 1993 ir 1995 m. tapo J.Pakalnio pučiamųjų instrumentų konkurso laureatu, 1993,1995 dalyvaudamas Berklee in Germany seminaruose (ved. Gary Burton) pelnė stipendiją studijuoti Berklio koledže (JAV). 2000 m. saksofonininkas tapo tarptautinio saksofonininkų konkurso Brilliant Note Latvijoje bei Tarptautinio džiazo solistų konkurso Klaipėdoje laureatu. 2001 m. su MAP trio (Liudas Mockūnas, Jacob Anderskov, Stefan Pasborg) nugalėjo Europos improvizacinės muzikos konkurse Prancūzijoje. 2004 m. už muzikinę veiklą Liudas Mockūnas buvo įvertintas Mūzų malūno prizu.

Be džiazo L.Mockūnas atlieka ir šiuolaikinę akademinę muziką (B.Kutavičiaus, G.Puskunigio, L.Rimšos, A.Martinaičio kūrinius), yra grojęs su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, šv.Kristoforo kameriniu orkestrais, naujosios muzikos ansambliu Gaida. Jis taip pat komponuoja teatrui ir kinui. Nuo 2004 m. dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Džiazo katedroje.

L.Mockūno diskografijoje 10 albumų, iš kurių 3 - autoriniai.

© Jūratė Kučinskaitė

Platesnę informaciją apie Marc Ducret rasite prie Marc Ducret Trio.




Atgal
 

Eldbjørg Raknes

Norvegija

 

Kazutoki Umezu
+ Hiviya Katan

Japonija

 

Bill Wyman's Rhythm Kings

D.Britanija

 

Dainiaus Pulausko džiazo grupė + Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Lietuva

 

Willem Breuker Kollektief

Olandija

 

Marc Ducret Trio

Prancūzija

 

Riot

Lietuva