36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2005

Eldbjørg Raknes (Norvegija):

Eldbjørg Raknes - voice, electronics


Eldbjørg Raknes - Dogs Walk Quickly
Eldbjørg Raknes - Dogs Walk Quickly


Norvegų vokalistė, kompozitorė, grupių lyderė Eldbjørg Raknes - ryški naujos džiazo vokalistų kartos atstovė. Balsą traktuojanti kaip instrumentą, ji remiasi ne senaisiais scat principais, o ieško nūdienos skambesio ir greta įprasto vokalo naudoja noise priemones, rečitatyvo techniką, elektroninius efektus, daugiasluoksnę įrašų faktūrą, kurdama daugiabalsę muzikinę erdvę.

Jos muzikoje yra ir meditacijos, ir etninių tradicijų, ir senojo džiazo atgarsių, ir kontroliuojamo free.

Eldbjørg Raknes lyriška ir subtili, ekspresyvi ir santūri tuo pačiu metu, nesvarbu ar dainuotų su žodžiais, ar be jų, ar kurtų melodijas, ar skambančią erdvę.

1970-aisiais Norvegijoje gimusi Eldbjørg Raknes, nuo 1991 metų aktyviai reiškiasi kaip kompozitorė ir vokalistė. Dar studijuodama Trondheimo konservatorijoje, ji su kolegėmis Tone Åse, Kristin Asbjørsen ir Solveig Slettahjell suformavo a cappella improvizuojantį vokalinį kvartetą Kvitretten, tyrinėjantį vokalinio ansamblio galimybes. Iki šiol gyvuojantį, balso eksperimentais pagarsėjusį kvartetą kritikai vadina vienu nuostabiausiu dalyku, atsiradusių vokalo srityje. Kvitretten yra išleidęs 3 puikiai įvertintus albumus: Voices (1996, nominuotas Norvegijos Grammy), Everything Turns (1999) bei Kloden er en snurrebass som snurrer oss ( 2002, bendras projektas su kompozitoriumi Christianu Wallumrødu ir poetu Torgeiru Rebbolledo Pedersenu).

Dar viena a cappella dainavimą plėtojusi grupė Eldbjørg Raknes kūrybinėje biografijoje buvo 1996-1999 m. gyvavęs eksperimentinis ansamblis ESE su Sidsel Endresen ir Elin Rosseland, kuriame laisvas vokalisčių improvizacijas lydėjo Bugge Wesseltofto elektroniniai efektai. ESE vokalistės, pramintos "balso ekstremistėmis", dokumentuotos albumu Gack (1999).

Jau nuo 1992 metų vadovaujanti ir komponuojanti savo grupėms, įrašuose Eldbjørg Raknes kaip lyderė ir kompozitorė debiutavo 1997-aisiais albumu TINGeLING, įrašytu su savo kvartetu. Albume skamba originalios jos kompozicijos, garsių rašytojų, tokių kaip Ernestas Hemingway, Rudyardas Kiplingas, Pablo Neruda ir kt. tekstais.

Viso šios įvairiapusės muzikės diskografijoje - 15 albumų. Ji dainavo ir įrašinėjo su Ketilu Bjørnstadu, Havardu Lundu, Jonu Balke, grupėmis Søyr, Bodega Band, Sonus ir kt.; yra koncertavusi su Trondheimo džiazo orkestru, improvizavusi duetu su Bobby McFerrinu. Šalia Kvitretten ir TINGeLING Eldbjørg Raknes taip pat koncertuoja solo bei duetu su švedų bosistu Andersu Jorminu, kuria muziką teatrui, daugiau nei dešimtmetį labai sėkmingai kuria muziką vaikams bei dėsto Trondheimo konservatorijoje.

Ilgą laiką dirbusi su vokalinėmis a cappella grupėmis, nuosekliai studijavusi free improvizacijas, ir balso galimybes, 2002 Eldbjørg Raknes pradėjo koncertuoti solo. Dabar, pasitelkusi elektroniką, ji dainuoja a cappella su pačia savimi. Vilnius Jazz pristato būtent tokį unikaliosios norvegų vokalistės koncertą.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 

Kazutoki Umezu
+ Hiviya Katan

Japonija

 

Liudas Mockūnas
+ Marc Ducret

Lietuva / Prancūzija

 

Bill Wyman's Rhythm Kings

D.Britanija

 

Dainiaus Pulausko džiazo grupė + Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Lietuva

 

Willem Breuker Kollektief

Olandija

 

Marc Ducret Trio

Prancūzija

 

Riot

Lietuva