36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2005
Willem Breuker Kollektief (Olandija):

Willem Breuker - reeds
Hermine Deurloo - as, harm
Maarten van Norden - ts
Boy Raaymakers - tp
Andy Altenfelder - tp
Andy Bruce - tb
Bernard Hunnekink - tb, tu
Henk de Jonge - p, synth
Arjen Gorter - b
Rob Verdurmen - perc


Willem Breuker Kollektief - Hap Sap
Willem Breuker Kollektief - Hap Sap

Daugiau nei tris dešimtmečius gyvuojantis Willlem Breuker Kollektief - vienas reikšmingiausių šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos kolektyvų Europoje ir pasaulyje, olandiškas atsakas amerikiečių avangardui.

Unikalusis kolektyvas groja savitą, intriguojančią ir žaismingą muziką, sodrią netikėtais posūkiais, nuotaikų kaita bei ironija. Joje džiazas plakamas su akademine ir popmuzika, kombinuojant improvizacijas, kabareto muziką, free džiazo priemones, aleatoriką, chanson, teatrą, politiką ir humorą. Sąmojingoje, ironiškoje ir teatrališkoje Willem Breuker Kollektief kūryboje skamba gausybė citatų ir stilizacijų, maršų cirko muzikos atgarsiai, latin, šokių bei kino muzika; čia randa vietos ir aplankytų šalių muzikinės refleksijos, japonų, kinų muzikos motyvai. Visi šie ingredientai įausti į fanfariškas aranžuotes, supinti savitoje dramaturgijoje, kuria būdingą kolektyvo stilių, nesvarbu ką jis grotų, ar originalias kompozicijas, ar savąja kalba perteiktus garsių kūrėjų - Geršvino, Ellingtono, Prokofjevo, Musorgskio, Sati kūrinius.

Išsiskiriančio energetika ir konceptualumu Willlem Breuker Kollektief pasirodymus lydi sėkmė tiek džiazo klubuose, tiek ir Filharmonijos salėse.

Unikalusis orkestras susiformavo vieno pirmųjų Europoje free džiazo improvizatorių susivienijimo ICP (Instant Composers Pool) bazėje. Šį nekomercinį olandų avangardinio džiazo susivienijimą 1967 įkūrė bene žymiausi džiazo olandai: Willemas Breukeris, Hanas Bennikas ir Misha Mengelbergas. 1974 metais grupė improvizatorių su Willemu Breukeriu priešakyje atsiskyrė nuo ten veikusio demokratinės muzikos pučiamųjų orkestro Volharding ir buvo pavadinta Willem Breuker Kollektief.

Jau po poros metų orkestras užkariavo džiazo auditorijos simpatijas ne tik gimtojoje Olandijoje bei Europoje, bet ir džiazo tėvynėje. Nuo 1986 metų Willem Breuker Kollektief nuolat figūruoja prestižinėje žurnalo Down Beat kritikų anketoje, bigbendų kategorijoje. Pastaruosius dešimtmečius tai bene užimčiausias Europos kolektyvas, - išmaišęs Rytų ir Vakarų Europą, Rusiją, koncertavęs Kanadoje, JAV, Meksikoje, Indijoje, Kinijoje, Japonijoje, Australijoje. Jis groja vidutiniškai 85 koncertus per metus, nuolat pasirodo radijuje ir televizijoje, yra išleidęs 21 albumą, rengia kasmetinį festivalį Amsterdame.

Išskirtinį William Breuker Kolektief stilių kuria ir fanfarišką kolektyvo skambesį lemia septynių pučiamųjų kapela ir išskirtinė ritmo grupė. Visi kolektyvo muzikantai - universalūs muzikantai, aukščiausio lygio profesionalai, puikūs improvizatoriai, kuriems Breukeris adresuoja savo aranžuotes.

Pats kolektyvo iniciatorius ir lyderis Willem Breuker čia atsiskleidžia bemaž visais savo turiningos veiklos aspektais: kaip kompozitorius ir aranžuotojas, dirigentas ir pačių netikėčiausių idėjų generatorius, kaip aktorius ir multiinstrumentininkas, grojantis įvairiais saksofonais, klarnetu, bosiniu klarnetu.

Willemas Breukeris - neabejotinai viena ryškiausių, produktyviausių ir įtakingiausių Europos džiazo scenos personų; jo diskografija - beveik išsami Europos free džiazo istorija. Jo karjera prasidėjo 7-me praeito amžiaus dešimtmetyje. Dar paauglystėje, atradęs Arnoldą Schoenbergą ir Edgardą Varese, jis pradėjo komponuoti; jau pačioje profesinės karjeros pradžioje įvaldė keletą pučiamųjų ir dalyvavo konkursuose, ne tik pelnydamas apdovanojimus, bet neretai keldamas jam taip būdingus muzikinius incidentus.

Po vieno tokio skandalingo konkurso Mishai Mengelbergui pakvietus jį į savo kvartetą, prasidėjo naujas etapas Breukerio kūrybinėje biografijoje. Jis grojo ir įrašinėjo su Han Bennink, Gunter Hampel, Evan Parker, Derek Bailey, Anthony Braxton, John Tchicai, Globe Unity Orchestra. 1968-aisiais įsiliejo į tarptautinį Peter Brötzman oktetą Mashine Gun, (šį oktetą kritikai vadina vienu reikšmingiausių pasaulinio muzikinio avangardo pasiekimų, o jo svarbą prilygina Pierre Boulez ir Karlheinz Stokhauseno kūrybai), 1969 jis muzikavo Lester Bowie vadovaujamame Baden-Baden Free Jazz Orchestra, 1971 - Penderecki - Don Cherry New Eternal Rhythm Orchestra.

Jau pačioje muzikinės karjeros pradžioje Willemas Breukeris pasižymėjo kaip lyderis: 1967 metais drauge su Misha Mengelberg ir Han Bennink suformavo Instant Composers Pool, ir to paties pavadinimo įrašų studiją, 8 dešimtmečio pradžioje drauge su minimalistu Luis Andriessen kūrė Volharding orkestrą, 1974-aisiais palikęs ICP, suformavo savo vardo kolektyvą ir įkūrė leidybinę įrašų firmą Bvhaast, kurioje dokumentuota daugelis Breukerio kompozicijų ir Willem Breuker Kollektief įrašų.

Per savo profesinės karjeros metus Willemas Breukeris bendradarbiavo veik su visais žymiausiais Europos avangardinio džiazo ir improvizacinės muzikos kūrėjais, sukūrė daugybę muzikos savo kolektyvui, teatrui ir kinui. Jis yra gavęs daug vyriausybinių užsakymų, tarp jų renginys Amsterdam's Musica '85, kuriam Breukeris subūrė 1500 muzikantų ir šokėjų paradą.

Willemo Breukerio veikla įvertinta gausiais apdovanojimais, tokiais kaip 1970 Olandijos nacionalinis džiazo prizas, 1976 - Vakarų Vokietijos muzikos kritikų prizas, 1988 žymusis Bird Award.

Nuo 1999-ųjų su Willlem Breuker Kollektief groja saksofonininkė Hermine Deurloo, garsėjanti ir kaip chromatinės lūpinės armonikėlės virtuozė. Baigusi saksofoną Sweelinko konservatorijoje, 1994-aisiais ji pradėjo muzikuoti chromatine lūpine armonikėlė ir šiandien yra viena žymiausių šio instrumento atlikėjų Europoje. Su armonikėlė įgrojo du puikiai įvertintus albumus, grojo solo su The Metropole Orchestra ir Karališkuoju koncertiniu orkestru, yra grojusi su tokiais muzikantais kaip Al Jarreau, Toots Thielemans, Han Bennink, Sezen Aksu, Denise Jannah, o taip pat grupėmis Ronald Snijders Band, Allessi Brothers. Pastaraisiais metasi šalia darbo su Kollektief, ji muzikuoja su trio Deurloo&Gomes Brazilian Jazz, kvartetu I Say Jazz, klarnetų kvartetu Clarte Noir.

Jau 30 metų Breukerio kolektyve groja saksofonininkas Maarten van Norden. Universalus muzikas dar groja grupėje Future Shock, derinančioje džiazroko, fusion ir funk priemones, yra grupės Contraband narys, komponuoja.

Kaip ir Maartenas van Nordenas, nuo 1975 m. Willem Breuker Kollektief sudėtyje groja trimitininkas Boy Raaymakers. Patyręs trimitininkas free džiazo aukso amžiaus veteranas, Free Music Quintet narys. taip pat komponuoja.

Vokiečių trimitininkas Andy Altenfelder - vienas iš tų virtuoziškų šmaikštuolių, be kurių sunku įsivaizduoti Willem Breuker Kollektief. Šiame kolektyve jis groja nuo 1981 m., improvizuodamas bravūriškame stiliuje, kartais įsitraukdamas į vodevilines dvikovas su Boy Raymakersu, o kartais nuklysdamas į klezmerių muzikos stilistiką ar uždainuodamas.

Škotų trombonininkas Andy Bruce - naujausias kolektyvo narys. Baigęs studijas Škotijos karališkoje muzikos ir teatro akademijoje Glazgove, grojo Škotijos pučiamųjų ansamblyje, o taip pat su Škotijos simfoniniu orkestru ir įvairiuose Škotijos operos pastatymuose. 1992-aisiais atvykęs į Olandiją studijuoti džiazą Hilversumo konservatorijoje, trombonininkas pradėjo muzikuoti su Olandijos grupėmis: Bob Color, Beau Hunks, Raise the Roof! , Formatie Concordia, koncertiniu džiazo orkestru. Pastaruosius metus - Willem Breuker Kollektief narys.

Trombonu ir tūba orkestre grojantis Bernard Hunnekink -originalus Willem Breuker Kollektief narys, su Breukeriu bendradarbiaujantis nuo Volharding orkestro laikų. Be darbo su Kollektief, jis aranžuoja ir komponuoja kinui ir teatrui, o nuo 1995 m. vadovauja ir savo orkestrui Bernard Hunnekink Orkest.

Kolektyvo klavišininkas Henk de Jonge profesionalioje scenoje groja nuo 1980 m. Šalia darbo su legendiniu kolektyvu pianistas komponuoja, vadovauja trio, groja Bernard Hunnekink Orkest.

Olandų free džiazo veteranas bosistas Arjen Gorter savo lanksčiu ir meistrišku muzikavimu užsitarnavęs ypatingą pagarbą, su Breukeriu bendradarbiauja nuo 1966-ųjų; drauge jie grojo ir nedideliuose ansambliuose ir orkestruose, įrašė ne vieną albumą. Be kitų Arjenas Gorter muzikavo su Alexander von Schlippenbachen Global Unity Orchestra, Carl Rüdiger, Gunter Hampel. Pastaruoju metu šalia muzikavimo su unikaliuoju Breukerio kolektyvu, jis dar groja Flute Jazz Trio, Van Bommel kvartete, grupėje Drummers Double Bill.

Originalus Kollektief narys yra ir Rob Verdurmen - meistriškas būgnininkas ir išradingas kompozitorius. Jis parašė keletą pjesių Breukerio kolektyvui, kuria muziką kinui. Robas Verdurmenas taip pat groja Henko de Jonge trio, yra grupės Drummers Double Bill įkūrėjas.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 

Eldbjørg Raknes

Norvegija

 

Kazutoki Umezu
+ Hiviya Katan

Japonija

 

Liudas Mockūnas
+ Marc Ducret

Lietuva / Prancūzija

 

Bill Wyman's Rhythm Kings

D.Britanija

 

Dainiaus Pulausko džiazo grupė + Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Lietuva

 

Marc Ducret Trio

Prancūzija

 

Riot

Lietuva