36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2006

Mockunas & Pasborg TOXICUM Special (Prancūzija / Lietuva / Danija):

Liudas Mockūnas - reeds
Marc Ducret - guitar
Paul Brousseau - keyboards
Stefan Pasborg - drums

Toxikum gimė 2000 kaip Lietuvos saksofonininko Liudo Mockūno ir Danijos būgnininko Stefano Passborgo kūrybinės draugystės rezultatas. Grupė netruko pelnyti pripažinimą - jos to paties pavadinimo albumas Danijoje buvo pavadintas 2004 metų džiazo atradimu (Jazz Discovery of the Year 2004), o kritikai negailėjo gerų žodžių kūrėjams: “Jeigu Pasborgas ir Mockūnas pasieks jiems pranašaujamą viltingą ateitį, jie gebės kurti šedevrus.” -Anders Kierkegaard, Jazz Special.

Toxikum vardas, liudijantis meistrišką atlikimą, kompozicinę intrigą ir intelektualumą, .Lietuvos džiazo aistruoliams jau neblogai pažįstamas. Grupė grojo Birštono džiazo festivaliuose 2002 ir 2004; ne sykį įvairiuose kontekstuose girdėjome ir Liudo Mockūno bei Stefano Pasborgo tandemą, tapusį šios grupės ašimi. Tačiau kiekvieną sykį susitikimas su Toxikum masina naujais intriguojančiais potyriais. Festivalyje pristatoma nauja grupės versija - ryškių kūrybinių individualybių kvartetas Mockunas & Pasborg Toxikum Special, kuriame su kertinėmis Toxikum figūromis groja Prancūzijos improvizacinės muzikos grandai gitaristas Marc Ducret bei klavišininkas Paul Brousseau.

Saksofonininkas, klarnetininkas ir kompozitorius
Liudas Mockūnas
- vienas iškiliausių Lietuvos džiazo kūrėjų, moderniojo džiazo ir laisvosios avangardinės muzikos atstovas; jo kūryboje tirpdomos ribos tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos. Įsigilinęs į garso prigimtį bei obertonų galimybes, jis sukūrė individualų grojimo pučiamaisiais stilių, prisodrintą multifoninių technikų. Pasak kritikų, jis išsiskiria "neortodoksiškais išraiškos priemonių deriniais - nuo kinematografiškai ekspresyvių garso masių proveržių iki apokaliptinių himnų ar transcendentiško varpų gaudesio. Dažnai nenuspėjama jo muzika - tai energizuojantis free džiazo, lyriškumo ir Vidurio Europai būdingo ekspresionizmo mišinys".

Liudas Mockūnas įgijo ir džiazo, ir akademinį išsilavinimą M.K.Čiurlionio menų mokykloje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Kopenhagos ritmo muzikos konservatorijoje; gilino žinias įvairiuose meistriškumo kursuose ir privačiai. Džiazo scenoje debiutavęs vos aštuonerių su Vladimiro Čekasino vadovaujamu moksleivių džiazo ansambliu, nuo 15 metų jis nuolat dalyvauja džiazo festivaliuose, o nuo 1996 reiškiasi ir kaip ansamblių lyderis.

Liudas Mockūnas pelnytai vadinamas Lietuvos džiazo ambasadoriumi. Jis nuolat muzikuoja tarptautinėse sudėtyse, yra įvairių tarptautinių projektų iniciatorius. Tarptautinė saksofonininko karjera ypač suaktyvėjo pradėjus studijas Kopenhagoje 1999, kur jau po metų su Stefanu Pasborgu suformavo grupę Toxikum. Mockūnas taip pat yra ansamblių Rød Planet, Baltic Trio, Artomic,Revolver, Idiot Quartet bendralyderis; muzikuoja su Copenhagen Art Ensemble, Pierre Dørge ir New Jungle Orchestra, yra grojęs Swinging Europe Big Band, tarptautinio La Villet Jazz Festival bigbendo projekte su World Saxophone Quartet. Jo kūrybinių partnerių sąraše tokie vardai kaip Marc Ducret, David Murray, Oliver Lake, Mart Eilertsen, Jaak Sooäär, Mikko Innanen, Jeff Arnal, Dietrich Eichmann, Scott Colley, Ryoji Hojito, Nasheet Waits, Mats Gustafson, Chris Speed, Mike Svoboda, Ahdrew Hill. Su įvairiais kolektyvais saksofonininkas muzikavo bemaž visoje Europoje, JAV, Kinijoje.

Liudas Mockūnas taip pat yra grojęs su daugeliu Lietuvos džiazo muzikantų. Jis šių metų Vilnius Jazz festivalyje pristatyto kompaktinio albumo Saga bendraautorius.

Liudas Mockūnas yra laimėjęs įvairių konkursų: 1993 ir 1995 tapo J.Pakalnio pučiamųjų instrumentų konkurso laureatu, 1993 ir 1995 dalyvaudamas Berklee in Germany seminaruose (ved. G.Burton) pelnė stipendiją studijuoti Berklio koledže (JAV); 2000 buvo įvertintas 2-osiomis premijomis tarptautiniame saksofonininkų konkurse Brilliant Note Latvijoje bei tarptautiniame džiazo solistų konkurse Klaipėdoje; 2001 su MAP trio (L.Mockūnas, J.Anderskov, S.Pasborg) nugalėjo Europos improvizacinės muzikos konkurse Prancūzijoje; 2004 už muzikinę veiklą buvo įvertintas Mūzų malūno prizu; pelnė Ritminės muzikos konservatorijos draugų prizą už kūrybiškumą.

Be džiazo saksofonininkas atlieka ir šiuolaikinę akademinę muziką (B.Kutavičiaus, A.Martinaičio, R.Merkelio ir kitų kūrinius), yra grojęs su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, šv.Kristoforo kameriniu orkestrais, naujosios muzikos ansambliu Gaida, styginių kvartetu Chordos. Šalia koncertinės veiklos jis komponuoja teatrui ir kinui, nuo 2004 dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Džiazo katedroje.

Tie, kas prieš metus Vilnius Jazz festivalyje girdėjo Marc Ducret Trio, su nekantrumu laukia naujo šio unikalaus gitaros virtuozo pasirodymo. Vienas iškiliausių šiuolaikinės muzikos kūrėjų ir vienas originaliausių šių dienų improvizatorių Marc Ducret su Toxicum bendradarbiauja jau keletą metų. Jis dalyvauja grupės albume Toxicum, grupės sudėtyje jį girdėjome Birštono džiazo festivalyje 2004.

Savamokslis neeilinių gabumų muzikas, niekada neapsiribojęs konkrečia muzikos rūšimi ar stiliumi, kuria savitą, nenuspėjamą muziką, atakuojančią nuožmiomis elektrinės gitaros atakomis ar nuklystančią į subtilias impresionistines abstrakcijas, ataidinčią roko hitais ar priartėjančią prie postbopo, pratrūkstančią noise lavina ar žaidžiančią flamenko ir klasikinės muzikos atplaišomis.

Vienas neįprasčiausių gitaros atlikėjų, apsiginklavęs akustinėmis ir elektrinėmis, boso ir baritonine gitaromis kuria savą skambesį, kuriame randa vietos visos įmanomos muzikos formos nuo roko ir klasikos iki šiuolaikinės akademinės, elektroninės ir free muzikos.

1957-aisiais Paryžiuje gimęs Markas Ducret muziko karjerą pradėjo palyginti vėlai, sulaukęs septyniolikos, grodamas bosu su šokių ansambliais, roko ir folk grupėmis, akompanuodamas dainininkams ir dainuodamas pats, intensyviai dirbdamas studijose. Ši patirtis tapo jo “universitetais”. Kaip gitaristas Markas Ducret debiutavo 1986 metais su Patrice Caratini oktetu, netrukus tapo pirmojo Prancūzijos Orchestre National de Jazz nariu; tais pačiais metais suformavo trio, koncertavusį šalies ir tarptautinėse džiazo scenose. Sekančiais metais pasirodė su trio įrašytas debiutinis Marko Ducret albumas La Théorie du Pilier.

Muziko veikla netruko sulaukti atsako – jau 1987-aisiais talentingas gitaristas buvo įvertintas Django Reinhardto prizu, 1988 ir 1989 metais žurnalo Jazz Hot pripažintas geriausiu Prancūzijos gitaristu, 1989 – SACEM žvaigžde. Gitaristas pelnė pripažinimą ne tik Prancūzijoje, - įgijo pagreitį ir tarptautinė jo karjera, jį pradėta kviesti kaip solistą.

1991 užsimezgusi Marko Ducret kūrybinė draugystė su amerikiečiu saksofonininku Tim Berne atnešė jam pripažinimą tarp džiazo tėvynės improvizacinės muzikos kūrėjų. Su Berne jis grojo duetu bei įvairiose jo grupėse: Big Satan,Caos Totale, Bloodcount. Tim Berne įrašų firmoje Screwgun gitaristas įgrojo kelis solo albumus. Šiandien Markas Ducret - vienas iš nedaugelio Europos muzikantų, reguliariai grojantis užjūryje, muzikuojantis Niujorko Knitting Factory .

Talentingas gitaristas taip pat bendradarbiauja su tokiais muzikantais kaip Larry Schneider, David Friedmann, Michel Portal, Joachim Kühn, Franco Ambrosetti, Didier Lockwood, Miroslav Vitous, Enrico Rava, Adam Nussbaum, Django Bates, David Sanborn, Joey Baron, Michel Godard, Dominique Pifarély, David Linx, Bobby Previte, ir kt.; muzikuoja su įvairiomis grupėmis: AKA Moon, Acoustic Quartet su Louis Sclavis ir Dominique Pifarély, Andy Emler kvintetu, François Jeanneau orkestru Pandémonium, Copenhagen Art Ensemble, Daniel Humair, Antoine Hervé ansambliais, François Corneloup kvartetu, duetu su perkusininku Bobby Previte bei jo kvartetu Latin for Travelers. Lietuvos džiazo auditorija Marką Ducret jau turėjo progos išgirsti festivalyje Birštonas’2004, kur jis grojo su grupe Toxikum.

Šalia muzikavimo su įvairiomis grupėmis, Marc Ducret groja solo, su savo trio bei tentetu Seven Songs, savitai interpretuojančiu 7 dešimtmečio muziką.

Pastaruoju metu su Marku Ducret nuolat bendradarbiauja jaunas talentingas klavišininkas Paul Brousseau. Savamokslis muzikantas garsėja kaip sumanus įvairių stilių interpretatorius, konstruktyvus kompozitorius ir entuziastingas garsų išradėjas. Naudodamas įvairius klavišinius, sintezatorių, gitaras, perkusinius instrumentus, semplerius bei įvairią elektroniką, jis kuria unikalius skambesius skaidydamas ir moduliuodamas konkrečius garsus, gamindamas triukšmus.

Eidamas dar nepramintais keliais, improvizuodamas pagal idėją ar nuotaiką, jis ieško galbūt neegzistuojančio mišinio tarp tradicijų, novacijų, humoro.

Paul Brousseau groja solo, duetu su Ramon Lopez, muzikuoja Louis Sclavis ir Marc Ducret ansambliuose, vadovauja kvintetui. Jis muzikavo su Christophe Marguet, Bruno Chevillon, Claude Barthélémy, Matthieu Metzger, David Linx, Eric Echampard, Jean Phillipe Morel, Jacques Rebotier, Maxime Delpierre, Vincent Courtois, Vincent Boisseau, Eric Brochard, Yan Gillet, ir daugeliu kitų.

Grupės Toxikum bendralyderis ir “variklis” – būgnininkas ir kompozitorius Stefan Pasborg. Jis vienas veikliausių ir originaliausių Danijos džiazo scenos būgnininkų, užimtas daugelyje eksperimentinių projektų.

Būgnais Pasborgas groja nuo trijų metų, mokėsi pas legendinį Danijos džiazo būgnininką Alex Riel, vėliau pas Ed Thigpen; 2002 baigė Kopenhagos ritmo muzikos konservatoriją.

Kaip ir Mockūnas labai anksti pradėjęs sceninę karjerą, 31 erių metų būgnininkas gali didžiuotis milžinišku kūrybinių partnerių sąrašu - jis grojo ir įrašinėjo su tokiais muzikantais kaip Jasper Thilo, Horace Parlan, Marc Ducret, Ray Anderson, John Tchicai, Herb Robertson, Pierre Dørge, Michael Formanek ir kt., muzikavo su grupėmis: Jonas Muller Polkadelic Bebop Trio, Anker/Friis/Pasborg trio, Mark Solborg Quartet, Madsole Quartet, Christer Irgens-Muller Trio. Pastaruoju metu be Toxikum Stefanas Pasborgas nuolat groja su Delirium, Ictus, Rød Planet,Il Bastardo, Ibrahim Electric, kurią girdėjome šių metų Birštono festivalyje. Su įvairiais muzikantais S.Pasborgas yra koncertavęs bemaž visose Europos šalyse bei JAV.

Stefanas Pasborgas ilgą laiką buvo Kopenhagos La Fontaine džiazo klubo būgnininkas, čia muzikavo su daugybe šalies ir užsienio muzikantų. Nuo 1998 jis vadovauja kvartetui Sound, be to yra vienas iš eksperimentinio Kopenhagos džiazo klubo Kanten įkūrėjų. Jis yra ir vienas iš įrašų kompanijos ILK, leidžiančios danų jaunosios džiazo kartos muziką, įkūrėjų, o taip pat Ritmo muzikos konservatorijos dėstytojas.

S.Pasborgo kūryba ir veikla įvertinta įvairiais prizais: 1996 Danijos laikraščio Berlinske Tigende auksiniu prizu, 1997 m. 16-to Europos džiazo konkurso Leverkusene (Vokietijoje) Solisto prizu, 2000 m. Ritmo muzikos konservatorijos garbės prizu, Penkto Europos improvizacinės muzikos konkurso Prancūzijoje pirmuoju prizu, 2004 jis buvo pripažintas kaip “Naujas metų vardas”.

© Jūratė Kučinskaitė




Atgal

 
 

Yitzhak Yedid
"Myth of the Cave"

Izraelis

 

Pepa Päivinen Quartet

Suomija

 

Villerd-Ayler Quartet

Prancūzija

 

Cinesclaff'ARFI

Prancūzija

 

Mockunas & Pasborg TOXICUM Special

Prancūzija / Lietuva / Danija

 

Trigon

Moldova

 

Saga

Lietuva

 

The Jamie Saft Blues Explosion

JAV