36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2006

Villerd-Ayler Quartet (Prancūzija):

Guy Villerd - tenor saxophone
Olivier Bost - guitar
Christian Rollet - drums
Eric Brochard - double bass

„Šiandien, kai prasmės užleidžia kelią sutarimui, kai ideologija nuolat silpnėja, norėčiau, pasinaudodamas šiuo šou, pasekti Alberto Aylerio pėdomis. Ayleris siekė sukurti visai naują kalbą savo jausmams išreikšti. Norėčiau, kad šis griaunantis ir tuo pačiu kupinas meilės ir dosnumo balsas būtų išgirstas. Muzika pajėgia išdidinti mūsų sielas; mums – tai aistringa ir nuoširdi muzika, užmatanti toli į ateitį,“ – tvirtina prancūzų saksofonininkas Guy Villerdas, savo projektą pašventęs vienam didžiausių džiazo novatorių, legendiniam saksofonininkui Albertui Ayleriui (1936 – 1970).

Albertas Ayleris - vienas iškiliausių laisvojo džiazo kūrėjų, išsiskyręs bekompromisiškumu ir emocionaliu, aistringu muzikavimu, per savo vos 34-erius gyvenimo metus ne tik ištobulino grojimo saksofonu techniką, bet šalia istorinių albumų paliko tikėjimą, kad muzika gali išgydyti pasaulį, ką liudija ir jo paskutiniojo albumo pavadinimas Music Is The Healing Force Of The Universe.

„Albertas Ayleris išrado naują grojimo tenoriniu saksofonu būdą, kuriame nėra vietos kompromisams ir nuolaidžiavimui, kurio pavergiantis stangrus, bet kartu ir lankstus garsas gimsta iš pačių sielos gelmių, iš paties kvėpavimo ir inspiracijos šaltinio. Jam tai buvo „dievo balsas sugrąžinantis ramybę ir dvasingumą Žemėje, skatinantis žmones tapti geresniais“. Jis norėjo groti „naują muziką, kurios grožio dar niekas nebuvo girdėjęs“, - sako Guy Villerdas. Siekdamas muzikos kalba išreikšti pagarbą Albertui Aylerui, jo virtuoziškumui bei kūrybinėms nuostatoms, Guy Villerdas sukūrė projektą Villerd-Ayler Quartet , kuriame naujai atgimsta legendinio saksofonininko stilius ir unikali bei aistringa Aylerio muzika. Projektas sukurtas festivalio Europe Jazz Festival Le Mans 2000 užsakymu ir šiandien nepraranda aktualumo. Šį projektą pristato ARFI.

Villerd-Ayler Quartet sumanytojas ir lyderis, saksofonininkas Guy Villerd išsiskiria savo plačiu ir energingu pūtimu, laisvomis improvizacijomis ir kūrybinėmis nuostatomis.

AFRI grupės veteranas tiesiog trykšta kūrybine fantazija, stebindamas aktyvumu – šalia dviejų projektų pristatomų Vilnius Jazz scenoje, jis muzikuoja savo suburtose grupėse La Marmite Infernale, Le Marvelous Band, Palace d'ARFI, E’Guijecri, Emiliano Z., Nuit ARFI, Festin d'Oreille, Les Hommes, Potemkine, groja duetu su Jean-Jacques Avenel. Jis žinomas ir kaip kompozitorius, kuriantis muziką teatrui bei muzikiniams spektakliams.

Į Villerd-Ayler Quartet organiškai įsiliejo naujas šio projekto dalyvis Olivier Bost, lankstus muzikas, meistriškai valdantis gitarą ir tromboną, grojantis nuo roko iki improvizacinės muzikos; jis taip pat domisi elektroakustine bei naująja muzika. Olivier Bostas dalyvavo daugelyje projektų, tarp jų trombonų trio Bomonstre, grupėse Les Ames Nees Ziques, La compagnie du Facteur soudain, La Tribu Herisson,l'Ogre, Fanfare La Tulipe, muzikuoja su Lucia Recio trio, duetu su Eric Delbouys ir kt. 2000-2004 buvo ansamblio Nomades & Skaetera narys.

Olivier Bostas žinomas ir kaip kompozitorius, komponuojantis savo grupėms Un Mec Une Porte, Up Tight, Trouble Fete, o taip pat elektroakustinės muzikos orkestrui GMVL, pažymėtini jo elektroniniai eksperimentai, tyrinėjantys vaizdų ir garsų sąsajas filme Loop.

Ypatingą spalvą grupei suteikia Eric Brochard kontrabosas, ne tik vedantis sodraus tembro dainingą melodinę liniją, bet ir išgaunantis netikėtus sonorinius efektus, gebantis murkti, kniaukti ar niurnėti. Muzikinius įgūdžius kontrabosininkas šlifavo grodamas su Jean-Paul Céléa, Bernard Cazauran, Bernard Salles, Jorma Katronen, bendradarbiavo su Claude Tchamitchian, Denis Colin, Francois Raulin, Sylvain Kassap, Scott Rosenberg ir kt. Išmėginęs jėgas įvairios stilistikos muzikoje - nuo šiuolaikinės akademinės iki teatro, šokio bei cirko – jis ryžtingai pasuko improvizacinės muzikos link ir pastaruoju metu pasirodo su iškiliais improvizatoriais, tarp kurių Peppa Paivinnen, Tim Berne, Jorma Tapio, Xavier Garcia, Ramon Lopez, Didier Petit, Jacques Bonaffé ir kt., muzikuoja su Vincent Boisseau Trio, su Akosh Szelevenyi Trio, vadovauja kvartetui.

Villerd- Ayler kvartete groja ilgametis Guy Villerdo bendražygis, ARFI grupės veteranas būgnininkas Christian Rollet. Groti jis mokėsi savarankiškai šalia filosofijos studijų. Tačiau muzika paėmė viršų. Nuo 1968 Christianas Rolletas yra vienos žymiausių prancūzų džiazo grupių Workshop De Lyon narys; su ja įgrojo 10 albumų, koncertavo daugelyje šalių nuo Vidurio Rytų ir Afrikos iki JAV ir Kanados; su šia grupe Christianą Rolletą girdėjome ir festivalyje Vilnius Jazz’94. Būgnininkas taip pat groja su La Marmite Infernale, E'Guijecri, Baron Samedi, nuo 1992 muzikuoja su trio And His Orchestra bei saksofonininko Daunik Lazro kvintetu. Christianas Rolletas nuo aštunto dešimtmečio pradžios nuolat eksperimentuoja teatro muzikos srityje, dalyvauja sceniniuose ir muzikiniuose projektuose.

© Jūratė Kučinskaitė




Atgal

 
 

Yitzhak Yedid
"Myth of the Cave"

Izraelis

 

Pepa Päivinen Quartet

Suomija

 

Villerd-Ayler Quartet

Prancūzija

 

Cinesclaff'ARFI

Prancūzija

 

Mockunas & Pasborg TOXICUM Special

Prancūzija / Lietuva / Danija

 

Trigon

Moldova

 

Saga

Lietuva

 

The Jamie Saft Blues Explosion

JAV