36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Andy Emler trio (Prancūzija):

Andy Emler - p;
Claude Tchamitchian - db;
Eric Echampard - dr.

Andy Emler Trio - trys iškilūs šiandieninės prancūzų džiazo scenos kūrėjai, pasitelkę tradicines ir netradicines priemones žvalgantys naujas muzikines teritorijas. Jų netikėtumų kupinoje kūryboje naujai atgimsta įprastas fortepijoninis trio, jų gaivioje, intriguojančioje muzikoje jungiasi tradicinio džiazo ir roko, šiuolaikinės akademinės bei world muzikos elementai, prašmatni melodija ir griežtas ritmas.

Šis rafinuotas muzikinis kokteilis prisodrintas elegancijos, ir tuo pačiu nepaprastai nuoširdus ir atviras.

Andy Emler Trio pasirodymas jubiliejiniame Vilnius Jazz festivalyje - savotiška reminiscencija. 2 šio trio narius jau girdėjome anksčiau - nuo pirmojo Claude’o Tchamitchiano pasirodymo festivalyje praėjo 9 metai (bosistas grojo Vilnius Jazz’98 su Claude Barthelemy-Daunik Lazro kvartetu), prieš porą metų žavėjomės jaunuoju Prancūzijos džiazo būgnų virtuozu – Ericu Echampardu, muzikavusiu su Marco Ducret trio. Ir tik Prancūzijos džiazo scenos grandas, trio lyderis Andy Emleris Lietuvoje išgirsime pirmą sykį.

Andy Emler (g.1958) - pianistas, kompozitorius, aranžuotojas, pedagogas ir iškilus lyderis. Jis išradingas kūrėjas ir spontaniškas improvizatorius, entuziastingas muzikinių susitikimų iniciatorius, išskirtinio veiklumo muzikas, nuolat užimtas įvairiausiais projektais – nuo solo ir duetų iki MegaOkteto. Andy Emleris vertinamas ir kaip kompozitorius, jo kompozicijos pasižymi formos logika ir neretai netikėtais sprendimais. Kaip muzikantas Andy Emleris puikiai valdo tiek klavišinius ir sintezatorius, tiek akustinį rojalį, jo skambinime akivaizdi akademinė mokykla su puikia technika ir spalvingais tuše.

Andy Emleris įgijo klasikinį išsilavinimą: nuo vaikystės mokėsi skambinti fortepijonu, studijavo Paryžiaus konservatorijoje fortepijoną bei muzikos teoriją, harmoniją, kontrapunktą, orkestruotę ir kompoziciją. Studijų metu pradėjo groti džiazą duetu su vibrafonininku Antoine Herve, netrukus šalia dueto suformavo kvintetą, kuriame be kitų grojo ir savamokslis gitaristas Marc Ducret. 1986 tapo Prancūzijos nacionalinio džiazo orkestro (François Orchestra National De Jazz) nariu ir tais pačiais metais pelnė pripažinimą kaip kompozitorius, sukurdamas šiam kolektyvui porą įsimintinų kompozicijų. Nuolat pristatantis išskirtines kompozicijas, 2006 Andy Emleris kaip kūrėjas įvertintas kasmetine prancūzų džiazo premija Django d’Or.

1990 Andy Emleris suformavo ekscentriškąjį MegaOctet, tapusį savotiška asmenine kūrybine laboratorija, kurioje Emleris užsiiminėja sava muzikinių stilių alchemija, plakdamas hardbopą su elektrizuotu funk, akademinę raišką su tradicine ispanų muzika, rokenrolą su etnine raiška. Universalusis grupės lyderis šioje formacijoje turi galimybę atsiskleisti ir kaip lyderis, ir kaip kūrėjas, ir kaip atlikėjas įvairiose sudėtyse. 1992-aisiais MegaOctet pelnė Django d’Or premiją kaip geriausias Prancūzijos džiazo ansamblis.

Andy Emleris muzikuoja ir su kitais kolektyvais, jo kūrybinių partnerių sąraše tokie muzikai, kaip Daniel Humair, Nguyên Lê, Marc Ducret, Michel Portal, Joachim Kühn, Trilok Gurtu, Gebhard Ullmann, Pascal Contet.

Andy Emleris – tikras muzikinių nuotykių ieškotojas. Jis nedvejodamas į savo priemonių arsenalą įtraukia įvairiausius elementus – nuo skandinaviškų tradicijų iki roko ir funk; jo kūrybinio akiračio platybes liudija ir tokie projektai, kaip Tribute to Frank Zappa, ar Pop Music 2000, projektas MegaOktetui, 2 šokėjams ir video menininkui. Drauge su Andy Emleriu jau daug metų į muzikinių nuotykių paiešką leidžiasi Claude’as Tchamitchianas bei Ericas Echampardas, abu muzikuojantys ne tik Emlerio trio, bet ir MegaOktete.

Kontrabosininkas Claude Tchamitchian (g. 1960), išsiskiriantis melodingumu ir išradingumu, neseka suformuotas šablonais, o nuolat ieško savos raiškos, kurdamas įtaigią ir hipnotizuojančią, įvairiapusę ir grakščią muziką. Jo įstabus, gilaus tembro kontrabosas išsiskiria nepaprastu lankstumu ir ekspresyvumu. Jo laisvose improvizacijose juntamas gilus džiazo tradicijų išmanymas.

Gimęs muzikantų šeimoje, nuo vaikystės supamas muzikos, Claude’as Tchamitchianas ilgą laiką nejautė poreikio muzikuoti pats. Džiazu susidomėjo, patyręs muzikinį šoką nuo Johno Coltrane’o ir Alberto Aylerio muzikos. Profesinę karjerą pradėjęs kaip savamokslis, tik po kelių muzikavimo metų, jau perkopęs 20, Tchamitchianas pradėjo mokytis muzikos - studijavo Avinjono konservatorijoje pas Joseph Fabre, ten 1989 įgrojo pirmuosius įrašus.

Nuo 1991 Tchamitchianas leidžia autorinius albumus, nuo 1992 pasirodo ir solo. Kaip ir Andy Emleris, susidomėjęs didelės apimties avangardiniais ansambliais, 1993 jis suformavo grupę Lousadzak, tuo metu septetą, 1998 peraugusį į orkestrą Grand Lousadzak (su juo įgrojo Basma Suite), o dar po keleto metų – 18 muzikantų kolektyvą Acoustic Lousadzak. Paraleliai bosistas muzikuoja ir su mažomis grupėmis. Tarp Claude’o Tchamitchiano kūrybinių partnerių Jimmy Giuffre, Joe McPhee, Louis Sclavis, Linda Sharrock, Yves Robert, Andre Jaume, François Corneloup bei daugelis prancūzų muzikantų.

Claude’as Tchamitchianas yra leidybinės kompanijos Emouvance bendraįkūrėjas; dirba pedagoginį darbą, komponuoja šokiui ir teatrui, dalyvauja choreografiniuose, literatūriniuose projektuose, spektakliuose vaikams, atlieka šiuolaikinę muziką.

Trio būgnininkas Eric Echampard (g.1970) ypatingai vertinamas už preciziškumą, įtaigų ir elegantišką stilių, ir tuo pačiu nepaprastą draivą ir kūrybiškumą.

Nuo vaikystės grojantis būgnais, paauglystėje susidomėjęs džiazu ir improvizacine muzika, Liono konservatorijoje jis įgijo klasikinio ir šiuolaikinio perkusininko išsilavinimą. Profesinė Eriko Echampardo karjera prasidėjo 1991 darbu Jacques Di Donato kvintete. Netrukus būgnininkas jau muzikavo su tokiais kūrėjais, kaip Louis Sclavis, Marc Ducret, Philippe Deschepper, François Jeanneau, Michel Eddelin. Paskutinio dešimtmečio vidury dalyvavo Jacques Di Donato ir Xavier Charles vadovaujamo improvizatorių ansamblio Systeme Friche projektuose, grojo ORJA bigbende ir Bernard Strubber orkestre. Pastaruoju metu Erikas Echampardas muzikuoja Michel Portal kvartete, Marc Ducret trio, Andy Emler trio ir MegaOktete, nuo 2001 m. groja plačiai pripažintame duete su suomių akordeonininku Kimmo Pohjonen.

© Jūratė Kučinskaitė

 

Vilnius Jazz'2007

Andy Emler trio

Prancūzija

Rova Special Sextet

JAV / Lietuva / Šveicarija

Ronin

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nomad

Austrija

Ibrahim Electric feat. Liudas Mockūnas

Danija / Lietuva

Monika Heidemann Band

JAV

Arūnas Šlaustas Jazz Project

Lietuva

Fritz Hauser

Šveicarija

Farmyard Animals Trio

D.Britanija

Juozas Milašius

Lietuva

Magic Mushrooms

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2007

Dmitrij Golovanov

Lietuva

Untitled

Lietuva

1+1=1

Lietuva

QU5

Lietuva