36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Monika Heidemann Band (JAV):

Monika Heidemann - voice;
Jonathan Goldberger - guitar;
Rob Jost - bass;
Dave Treut - drums.


Jauna, talentinga ir sparčiai progresuojanti vokalistė, kompozitorė bei tekstų autorė Monika Heidemann iš Niujorko, paprastai prisistatanti kaip Monika H., išsiskiria šiltu, raiškiu balsu ir gaiviu savitu stiliumi, kuriame jungiasi naujasis džiazas, progresyvusis rokas, avangardas ir poezija. Ji kuria patrauklų muzikinį pasaulį su mįslingomis, neįprastomis melodijomis, sykiais krypstančiomis į atonalumo paieškas, praturtintą melodeklamacija ir kūrybiškomis improvizacijomis, sluoksniuojamomis į daugiabalsę vokalinę faktūrą ar palydimomis tik sakingais ritmo štrichais. Jos emocionaliose ir lyriškose kompozicijose telpa ir džiaugsmas ir liūdesys, ramybė ir humoras.

Monika Heidemann muzikos mokėsi nuo vaikystės, mokyklos orkestre pūtė saksofoną ir dar paauglė muzikavo su roko grupėmis. Ji baigė Naujosios Anglijos Konservatoriją (New England Conservatory), kurioje studijavo džiazo vokalą, improvizaciją ir kompoziciją. Patirties ji sėmėsi ir Brazilijoje, kur gilinosi į šios šalies muzikos tradicijas. Kurį laiką Monika H. dainavo etninės muzikos ansamblyje The Animal Channel, bei electropop ansamblyje The Bunkbeds, grojo saksofonu moterų afro-beat grupėje FemmNameless; ji pasirodydavo su įvairiomis a cappella, roko, regio grupėmis, vadovavo choralo ansambliui, muzikavo su ja globojusiu saksofonininku Steve Lacy, kuris tvirtino, kad Monika - ypatingai perspektyvi ir talentinga muzikė.

Išmėginusi save įvairiuose kontekstuose, prieš metus Monika H. išleido debiutinį autorinį albumą Bright, kuriame prisistatė kaip vokalistė, lyderė ir dainų kūrėja. Debiutinis Monikos H. darbas sulaukė puikių vertinimų - Bostono Phoenix jį pavadino Metų džiazo debiutu, atskirai pažymėdamas puikų balso valdymą bei įspūdingą muzikinę medžiagą.

Monika Heidemann didžiuojasi savo lietuviškomis šaknimis (jos mama yra gimusi netoli Kauno) ir su džiaugsmu ir jauduliu atvyksta muzikuoti į Lietuvą. Vilnius Jazz festivalyje muzikė atidaro naują festivalio sceną – Vilnius Jazz Extra Line, kurioje pasirodys su savo grupe Monika Heidemann Band.

Grupės gitaristas Jonathan Goldberger – išskirtinio veiklumo kūrybinė asmenybė, gerai žinomas ir džiazo, ir kino muzikos srityje. Jis komponavo muziką daugeliui kino filmų, tarp jų laurus pelniusiems Trans, The Hawk is Dying. Jonathanas Goldbergeris taip pat dirba ir kaip įrašų inžinierius.

Brukline gyvenantis muzikantas nuolat pasirodo su James "Blood" Ulmer, Andrew D'angelo, Art Lande, Ron Miles, Leni Stern, Erik Friedlander, Todd Sickafoose, Jenny Scheinman, Curtis Hasselbring, DJ Logic, Jessica Lurie ir kt.; groja Jeff Davis ansamblyje, Bizingas Trio, Jonathan Moritz grupėje Amalgam, Steven Bernstein ansamblyje Sex Mob, grupėje Rocket Engine, tyrinėjančioje prarastas jungtis tarp ankstyvojo sunkiojo metalo ir free džiazo; yra plačiai pripažintos jamband judėjimą atstovaujančios grupės Fat Mama narys įkūrėjas.

Monika Heidemann Band bosistas Rob Jost, muzikuojantis nuo mažumės, gerai žinomas Niujorko roko ir džiazo scenose. Jis groja ir įrašinėja su Ursa Minor, Tony Scherr, Imogen Heap, Bjork, Matisyahu, Marshall Crenshaw, Richard Julian, Sasha Dobson ir daugeliu kitų. Robas Jostas – multiinstrumentininkas, bosą sykiais pakeičiantis valtorna, jis taip pat reiškiasi kaip vokalistas. Jis nuolat muzikuoja su populiaria ska grupe Skavoovie & the Epitones. 2005 bosistas debiutavo kaip lyderis albumu Everything Changes.

Grupės būgnininkas Dave Treut pastarąjį dešimtmetį aktyviai muzikuoja Niujorko roko ir džiazo scenose. Jis grojo ir įrašinėjo su Butch Morris, Kaki King, Spankrock, Ben Monder, Sean Lennon, Tim Berne, Cuong Vu, Dave Ballou, Tony Malaby, Angelica Sanchez, Kenny Wollesen, Drew Gress, Loren Stillman ir daugybe kitų. Bendradarbiaudamas su Monika Heidemann jis sukūrė ir atliko TipBucket Opera Šiemet pasirodė jo puikių įvertinimų sulaukęs albumas Dear Life EP.

Dave Treutas nuo šešerių jis mokėsi skambinti fortepijonu, dešimties pradėjo mokytis gitara ir mušamaisiais. Įvaldęs ne vieną instrumentą universalusis muzikas būgnus kartais pakeičia klarnetu ar klavišiniais; retsykiais dainuoja.

© Jūratė Kučinskaitė




Vilnius Jazz'2007

Andy Emler trio

Prancūzija

Rova Special Sextet

JAV / Lietuva / Šveicarija

Ronin

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nomad

Austrija

Ibrahim Electric feat. Liudas Mockūnas

Danija / Lietuva

Monika Heidemann Band

JAV

Arūnas Šlaustas Jazz Project

Lietuva

Fritz Hauser

Šveicarija

Farmyard Animals Trio

D.Britanija

Juozas Milašius

Lietuva

Magic Mushrooms

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2007

Dmitrij Golovanov

Lietuva

Untitled

Lietuva

1+1=1

Lietuva

QU5

Lietuva