36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Rova Special Sextet (JAV / Lietuva / Šveicarija):

Rova Saxophone Quartet:

Bruce Ackley - soprano saxophone;
Steve Adams - alto and sopranino saxophones;
Larry Ochs - tenor and sopranino saxophones;
Jon Raskin - baritone saxophone;

feat. Vladimir Tarasov (perc.) and Fritz Hauser (perc.)


© Georg Pillwein nuotrauka

Jubiliejinio Vilnius Jazz scenoje viename projekte susijungia tikros laisvosios improvizacinės muzikos legendos.

Rova Saxophone Quartet, šiemet švenčiantis 30-metį, nepaliauja stebinti ne tik savo ilgaamžiškumu, bet ir novatoriškumu, nuolat iliustruodamas, koks platus ir intriguojantis gali būti paprasčiausio saksofonų kvarteto formatas. Rova suformavo ir išplėtojo savitą stilių, praplėtusį muzikos horizontus, aprėpiantį gausybę šiuolaikinių technikų – nuo serializmo iki roko ir free. Nuo pat susikūrimo jie nesusiviliojo tuo metu išpopuliarėjusiu džiazroku ar fusion, o savo dėmesį nukreipė į laisvąją improvizacinę muziką ir taip vadinamą avangardą, postbopą, avantroką bei naująją 20 amžiaus muziką. Grupės inspiracijos aprėpia itin platų kūrėjų diapazoną – nuo Charles Ives, Edgard Varese, Olivier Messiaen bei John Cage iki John Coltrane, Anthony Braxton, Steve Lacy, Ornette Coleman, o taip pat viso pasaulio etninės muzikos.

Didelę Rova Saxophone Quartet repertuaro dalį sudaro originali jo narių kūryba, kurią papildo spontaninės improvizacijos bei šiuolaikinių kompozitorių kūriniai, kurių svari dalis kuriama specialiai šiam kvartetui. Visa tai audžiama į vientisą muzikinę drobę, kurioje tyrinėjami kompozicijų ir kolektyvinių improvizacijų sintezės būdai.

1977-aisiais JAV, Vakarų pakrantėje įkurtas kvartetas, netrukus tapęs bene pačiu populiariausių free džiazo kolektyvų, pasirinko paprastą ir labai aiškų pavadinimą – keturių kolektyvo narių pavardžių - Raskin, Ochs, Voigt, Ackley - abreviatūrą. Pavadinimas, tapęs kvarteto stiliaus ženklu, išliko nepakitęs ir po 1989 metų, kai Andrew Voigtą pakeitė Steveas Adamsas.

1978 įvyko pirmasis kvarteto koncertas, tais pačiais metais pasirodė ir debiutinis kvarteto albumas Cinema, jį išleido Larry Ochso leidybinė kompanija Metalanguage. Nuo to laiko Rova Saxophone Quartet įgrojo virš 2 tuzinų albumų, kuriuos kritikai linkę vertinti kaip creativ muzikos etaloną.

Rova saksofonų kvartetogastrolių maršrutai jau nuo 9 dešimtmečio pradžios raizgosi aplink visą Žemės rutulį. Tai buvo pirmasis džiazo kolektyvas iš už “geležinės uždangos” atvykęs (1983) į tuometinę Sovietų Sąjungą su sava diplomatijos rūšimi – saksofonine diplomatija - Saxophone Diplomacy(taip vadinasi ir turo metu įgrotas, o po 2 metų išleistas albumas, kuriame dalyvauja ir Vladimiras Tarasovas). 1986, Rova kvietimu, į istorines gastroles JAV išvyko GTČ Trio, tapdamas pačia pirmąja Sovietų Sąjungos grupe, grojusia Džiazo tėvynėje. Šis bendradarbiavimas pradėjo naują kūrybinę liniją Rova istorijoje – seriją Pre-Echoes, kurią tęsė projektai su iškiliausiais pasaulio improvizatoriais, tokiais kaip John Zorn ir jo kvintetas bei grupė Cobra, Kronos kvartetas, Anthony Braxton, Fred Frith, Lawrence "Butch" Morris, Terry Riley, ir kt. Linkęs į eksperimentus ir bendrus projektus Rova sykiais prasiplečia daugiau nei dvigubai; tokie projektai vadinami OrkestRova.

Rova neapsiriboja muzikavimu. Tai ne tik unikalus kolektyvas, bet ir institucija, užsiimanti kūrybine, edukacine, koncertine veikla. 1985 įsteigta nepelno siekianti organizacija Rova:Arts, rengianti kasmetinius renginius San Franciske: New Music on the Mountain ir Rovate. Pirmasis – tai koncertai gryname ore ant vaizdingo Tamalpais kalno, antrasis, Rovate, pristato specialius Rova Saxophone Quartet projektus su įvairiais menininkais, tokiais kaip Sam Rivers, Wadada Leo Smith, Gerry Hemingway, Satoko Fujii, o taip pat specialiai Rova kvartetui sukurtų kūrinių pasaulines premjeras.

Šalia darbo su Rova Saxophone Quartet bei veiklos su Rova Arts visi šio legendinio kolektyvo nariai užsiima ir savarankiška karjera.

Sopraninį saksofoną pučiantis Bruce Ackley (g.1948) yra grupės Sound Clinic narys įkūrėjas, trio Actual Size lyderis. Jis įrašinėjo su tokiais žymiais eksperimentuotojais, kaip John Zorn, Henry Kaiser, Eugene Chadbourne.

Bruce Ackley išmainė architektūrą į saksofoną; juo groti pradėjo palyginus vėlai, būdamas 22, po architektūros studijų. Iš pradžių muzikavo su savo trio, kurį laiką dirbo radijuje kaip džiazo ir naujosios muzikos diskžokėjus; dalyvavo San Franciske įsteigiant alternatyvaus meno erdvę Blue Dolphin. Pirmąjį albumą kaip lyderis saksofonininkas išleido 1998 (The Hearing) su Joey Baron ir Greg Cohen.

Steve Adams (g.1952) Rova kvartete groja nuo 1988. Tuo metu, kai jis pakeitė originalų kvarteto narį Andrew Voigtą, saksofonininkas jau turėjo muzikavimo tokio formato grupėse patirties – grojo ir įrašinėjo su Bostono Your Neighborhood saksofonų kvartetu.

Steve Adamso diskografijoje virš 30 albumų, iš jų 3 išleido kaip lyderis. Jis grojo su Anthony Braxton, Sam Rivers, Dave Holland, Donald Byrd, Bill Horvitz, Jaki Byard; duetais su bosistu Ken Filiano, saksofonininku Vinny Golia ir daugeliu kitų. Jis taip pat komponuoja įvairiems kolektyvams, prodiusuoja.
Larry Ochs (g.1949) šalia muzikavimo ir veiklos su Rova, užsiima prodiuserine veikla ir darbu studijose. Dar prieš legendinio kvarteto sukūrimą, 1972-1977 jis dirbo savo Twelve Stars Studio Šiaurės Kalifornijoje, 1978 drauge su Henry Kaiseriu įkūrė legendinę Metalanguage Records, studiją, ne tik pristatančią Rova, bet ir daugelį nepriklausomų menininkų, tokių kaip Diamanda Galas.
Kaip ir Bruce Ackley, Larry Ochsas saksofoną pūsti pradėjo sulaukęs 22-ejų, iki to laiko mokėsi groti trimitu. Vienas iš Rova Saxophone Quartet įkūrėjų dar muzikuoja keliuose trio: yra naujosios muzikos trio Room narys ir kompozitorius, Glenn Spearman Double Trio narys–įkūrėjas, groja What We Live trio.

Jon Raskin (g.1954) šalia muzikavimo su Rova Saxophone Quartet aktyviai reiškiasi kaip kompozitorius – komponuoja teatrui, kinui bei šokio kompanijoms, o taip pat Rova kvartetui. Jis yra išleidęs autorinių albumų, be kitų grojo Anthony Braxton kvintete - dalyvavo įrašant albumą dedikuotą Lennie Tristano.

Vilnius Jazz festivalyje Rova Saxophone Quartet pristato specialų projektą su dviem iškiliais perkusininkais – šveicaru Fritzu Hauseriu bei Vladimiru Tarasovu, kuris ne pirmą sykį muzikuos su legendiniu saksofonų kvartetu - jų bendradarbiavimas įamžintas albumuose Saxophone Diplomacy (1985) bei San Francisco Holidays (1992 Rova Saxophone Quartet albume su GTČ trio).

Vladimir Tarasov - iškilus būgnininkas, išradingas perkusininkas, vienas pirmųjų Europoje pradėjęs groti solines programas; o taip pat kompozitorius, vizualiojo meno kūrėjas. Legendinis muzikas yra vienas iš Lietuvos džiazo mokyklos kūrėjų bei vienas iš Vilnius Jazz simbolių, šiame džiazo forume dalyvaujantis jau 10 sykį, - čia muzikavo ir solo, ir su savo orkestru – Lithuanian Art Orchestra, pasirodė tarptautiniuose projektuose. Vladimiras Tarasovas valdo daugybę muzikos stilių, tačiau pagrindiniai jo interesai – laisvasis džiazas ir improvizacinė muzika.

Archangelske (Rusijoje) gimęs Vladimiras Tarasovas nuo 1968 gyvena ir dirba Vilniuje. 1969 susiformavęs jų duetas su Viačeslavu Ganelinu po 2 metų peraugo į pasaulinį pripažinimą pelniusį, džiazo mokyklai Lietuvoje atsirasti impulsą davusį legendinį GTČ trio, gyvavusį ir intensyviai kūrusį 1971-1986.

Nuo 1984 Vladimiras Tarasovas kuria solines programas (Atto), 1991 subūrė ir vadovauja periodiškai surenkamam The Lithuanian Art Orchestra. Nepaprastas talentas suvedė jį su išskirtiniais kūrybiniais partneriais, tokiais kaip Andrew Cyrille Johnas Fisheris, Valentina Ponomariova, Patrick Scheyder, Sainkho Namchylak, Bill Laswel, Tomasz Stanko, Sergei Kuriochin, Kazutoki Umezu, Lauren Newton, Masahiko Satoh, Sonny Murray, Keshevan Maslak, John Zorn, Anthony Braxton, Josef Nadj ir kt. Jis muzikavo su ROVA saksofonų kvartetu, Octet Ost, Moscow Composers Orchestra, grupe Archangelsk. Su įvairiais kolektyvais, duetais ir solo Vladimiras Tarasovas įgrojo virš 100 albumų.

Šalia aktyvios veiklos džiazo srityje muzikas bendradarbiauja su Lietuvos simfoniniu orkestru, dailininkais ir literatais, kuria muziką orkestrams, kino filmams bei teatro spektakliams, bendradarbiauja su įvairiais teatrais bei kitomis scenos menų institucijomis, 1999–2002 buvo Vilniaus rusų dramos teatro meno vadovas.

Vladimiras Tarasovas - menininkas-konceptualistas, nuo 1991 aktyviai dalyvaujantis plataus diapazono kūrybiniame gyvenime: bendradarbiauja su įvairių meno rūšių kūrėjais – literatais, dailininkais, šokio ir plastikos meistrais, komponuoja kinui ir teatrui, kuria vizualiųjų menų bei tarpžanrinius projektus, rengia performansus, garso instaliacijas, dalyvauja personalinėse ir grupinėse vizualiojo meno parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Muzikas taip pat užsiima pedagogine veikla, skaito paskaitas; parašė autobiografinę knygą Trio (1998)

Šiame projekte dalyvauja legendinis šveicarų  perkusininkas Fritz Hauser. Jį  Vilnius Jazz festivalyje išgirsime ir solo; informaciją apie Fritzą Hauserį skaitykite toliau čia

© Jūratė Kučinskaitė

Vilnius Jazz'2007

Andy Emler trio

Prancūzija

Rova Special Sextet

JAV / Lietuva / Šveicarija

Ronin

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nomad

Austrija

Ibrahim Electric feat. Liudas Mockūnas

Danija / Lietuva

Monika Heidemann Band

JAV

Arūnas Šlaustas Jazz Project

Lietuva

Fritz Hauser

Šveicarija

Farmyard Animals Trio

D.Britanija

Juozas Milašius

Lietuva

Magic Mushrooms

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2007

Dmitrij Golovanov

Lietuva

Untitled

Lietuva

1+1=1

Lietuva

QU5

Lietuva