36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

SXQ

SXQ (Japonija):

Matsumoto Kenichi - ss;
Tachibana Hideki - as;
Fujiwara Daisuke - ts;
Yoshida Ryuichi - bs;
Kimura Masaya - ts & ss.

Šis saksofonų kvintetas - viena ryškiausių pastaruoju metu Japonijoje susikūrusių džiazo grupių. SXQ groja originalų šiuolaikinį džiazą su “free” elementais.

Grupė išaugo iš kvarteto, kurį 2001 metais subūrė Matsumoto Kenichi norėdamas praplėsti improvizacinės saksofonų muzikos spalvų paletę elektronika. Tačiau kvarteto bandymai lyderį nuvylė ir jis sugrįžo prie tradicinės saksofonų ansamblio audėties bei natūralaus akustinio garso, ėmė tirti jų galimybes.

Siekdamas savitesnio, aštresnio ansamblio skambesio M.Kenichi pakvietė prisijungti prie kvarteto penktąjį narį - Kimurą Masaya. Pernai kvintetas išleido savo debiutinį kompaktinį diską – M.Kenichi kompozicijų albumą "in your head".

Visi SXQ muzikantai yra kūrybingos, veiklios asmenybės, priskiriamos japonų džiazo elitui.

Matsumoto Kenichi (g. 1964) 9 dešimtmetyje studijavo saksofoną pas Matsukaze Koichi ir pradėjo groti įvairiose Tokijo muzikos grupėse. Jis buvo "Urban Sax", Mizutani Hiroakio "Low Blow" ,"Fujii Satoko Orchestra", saksofonų ansamblio "Tokyo-Chu-Tei-Iki", roko grupės "Original Love", "Sobobuki" ir kitų kolektyvų narys.

1995-1996 metais M. Kenichi mokėsi groti tradiciniu japonų instrumentu šakochači. Tais pačiais metais muzikantas įkūrė "Matsumoto-Tsunoken Duo", 2002-aisiais - "SXQ saxquintet", 2003-aisiais - "Power trio".

Saksofonininkas bendradarbiavo su Abu Baarsu, Igu Hennemanu, Tristanu Honsingeriu, Peteriu Brotzmanu, Jorma Tapio, Hano Shoji, Toyozumi Yoshisaburo, Furusawa Ryojiro, Aketagawa Shoji, Toshi Makihara ir daugeliu kitų muzikantų.

2006 metais M.Kenichi dalyvavo Londono džiazo festivalyje su "Tokyo-Chu-Tei-Iki" ansambliu.

Tachibana Hideki pradėjo groti saksofonu savarankiškai, vėliau jo mokytojais tapo Ikeda Atsushi ir Kumoi Masato.

1993 metais muzikantas išvyko į JAV, kur baigė muzikos studijas Otavos universitete. Grįžęs į Japoniją T.Hideki subūrė grupę "AAS", kuri pelnė keturis prizus "Yokohama Jazz Promenade" konkurse.

Šiuo metu T.Hideki muzikuoja "Itabashi Fumio Orchestra","Shibusa-Shirazu Orchestra" ir kituose kolektyvuose.

Fujiwara Daisuke 1996 metais baigė "Berklee College of Music" Bostone (JAV) ir jau po metų išleido pirmąjį autorinį albumą "inside your head" su savo trio.

Grįžęs į Japoniją F.Daisuke pasinėrė į klubinės muzikos eksperimentus, įkūrė naują trio "Phat". Su pastarąja grupe jis išleido keturis albumus, tarp jų du -"Blue Note" kompanijoje.

F.Daisuke taip pat groja Detroito techno muzikos grupėje "G2G", bando taikyti džiazo improvizacijos principus elektroninėje muzikoje kurdamas "quartz-head" projektus su su elektroninės muzikos atlikėjais.

Su įvairiais kolektyvais muzikantas išleido 12 kompaktinių diskų.

Yoshida Ryuichi pradėjo groti baritoniniu saksofonu studijų metais, pirmą kartą šiuo aplua solo pasirodė 1992-aisiais. Vėliau muzikantas įsiliejo į ”Fujii Satoco Orchestra", "Sibusa-Shirazu Orchestra", bendradarbiavo su "Aki Takase Special Orchestra".

Šiandien Yoshida muzikuoja su savo grupėmis "Black Sheep", "Afternoon Twins", "Tea-pool", "Ron-Jin" bei kitomis, taip pat pasirodo su "Fumio Itabashi Orchestra", "Missing Link" ir kitais kolektyvais.

Kimura Masaya iš pradžių savarankiškai mokėsi groti fleita, o aukštosios mokyklos pučiamųjų kolektyve paėmė į rankas saksofoną. Nuo 1990-ųjų saksofonininkas yra pasinėręs į improvizacinę muziką.

1995 metais Kimura tapo "Fakesweet" ir "Kangaloo Note" kolektyvų nariu Saporo mieste. 2000-aisiais muzikantas persikėlė į Tokiją ir įsiliejo į "Fujii Satoko Orchestra".

Vilnius Jazz'2008

LMTA Big Band

Lietuva

Joelle Leandre & Vladimir Tarasov Project

Prancūzija / Lietuva

Baby Trio feat. Juozas Kuraitis

Graikija / Lietuva

Baltic Jazz Trio

Lietuva / Latvija / Estija

SXQ

Japonija

Charles Gayle Trio

JAV

David Murray Black Saint Quartet

JAV

J.Haffner / J.Milašius / D.Naujokaitis

JAV / Lietuva

Saga

Lietuva

 
Vilnius Jazz Extra Line

Kruzenshtern & Parohod

Izraelis

 
Vilnius Jazz Young Power 2008

Valentina Jaronskaja Quartet

Lietuva

Rūta Švipaitė Quartet

Lietuva

Beatričė Baltrušaitytė Project

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2008 Guests

Vertical

Lietuva

Leonard Standards Trio

Lietuva

Jazz2O

Lietuva