36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Charles Gayle Trio

Charles Gayle Trio (JAV):

Charles Gayle – saxes;
Hilliard Greene – db;
Klaus Kugel – dr.

Saksofonininkas, pianistas, klarnetininkas ir perkusininkas Charlesas Gayle‘as (g. 1939) – viena mįslingiausių laisvojo džiazo figūrų. Šio muziko biografijoje yra nemažai baltų dėmių – jis nemėgsta kalbėti apie savo praeitį.

Apie du dešimtmečius Ch.Gayle’o vienintelė scena buvo Niujorko gatvės ir metro. Jis neturėjo namų ir kartais per dieną grodamas teuždirbdavo kelis dolerius, bet kitokio gyvenimo netroško.

Muzikuoti Ch.Gayle’as pradėjo būdamas devynerių metų: dvejus metus jis lankė fortepijono pamokas, o po to mokėsi tik savarankiškai. Muzikantas saksofoną į rankas paėmė 19-kos ir jau po kelių metų pradėjo važinėti iš gimtojo Bufalo į Niujorką, kur grojo “džemuose” su Archie Sheppu, Pharoah Sandersu bei kitais laisvojo džiazo pionieriais.

1972-aisiais persikėlęs į Niujorką Ch.Gayle’as tapo muzikantu vienišiumi - viešumoje jis pasirodė tik 9 dešimtmečio viduryje. Saksofonininko žvaigždė sužibo Niujorko džiazo ir eksperimentinės muzikos klube „Knitting Factory“. Jo pasiūlyti koncertai ištraukė Ch.Gayle‘ą iš skurdo ir gatvės.

1988 metais švedų įrašų kompanija “Silkheart Records“ įrašė tris Ch.Gayle‘o albumus, kurie pristatė muzikantą tarptautinei auditorijai. Netrukus Ch.Gayle‘o muziką pradėjo leisti ir „FMP“ (Vokietija), „Knitting Factory“, „Black Saint“ bei kitos įrašų kompanijos.

Šiandien Ch.Gayle‘o diskografijoje – trys dešimtys albumų. Jis įrašinėjo muziką su Cecilu Tayloru, Williamu Parkeriu, Rashiedu Ali, Johnu Tchicai.

Ch.Gayle‘as improvizuotojo talentu ir emociniu savo muzikos užtaisu gali varžytis su bet kuriuo dabarties džiazo gigantu. Stilistiškai saksofonininkas tęsia 7 dešimtmečio laisvojo džiazo legendos Alberto Aylerio tradicijas. Ch.Gayle‘o muzika hiperekspresyvi, prikaustanti dėmesį tembriniais eksperimentais, intervalų šuoliais, atlikėjo paslankumu visuose saksofono registruose. Ch.Gayle‘ui nesvetimas ir lyrizmas, kurį jis perteikia taip pat intensyviai ir įtaigiai, kaip groteskiškas, aštrias garsų atakas.

Užaugęs religingoje šeimoje Ch.Gayle‘as pabrėžia krikščioniškojo tikėjimo ir gospelo muzikos įtaką jo kūrybai. Menininkas netgi dedikavo Dievui kelis savo albumus. Be to, pastarąjį dešimtmetį jis dažnai ir žodžiu skleidžia savo koncertuose religines bei politines idėjas. Šio muziko pasirodymai kartais primena performansus: Ch.Gayle‘as išeina į sceną nusigrimavęs ir apsirengęs kaip gatvės klounas.

Pastaruoju metu Ch.Gayle‘as vis dažniau keičia saksofoną į fortepijoną. 2001-aisiais jis įgrojo fortepijonu džiazo standartų albumą, o prieš dvejus metus – ir originalios muzikos kompaktinį diską.

Tačiau labiausiai Ch.Gayle‘as mėgsta trio sudėtį, kuria prisistatys ir „Vilnius Jazz“ scenoje.
Šio muzikanto koncertai beveik visuomet – šimtaprocentinės improvizacijos.

Kontrabosininko ir kompozitoriaus Hilliardo Greene‘o muzikinė karjera trunka apie 30 metų. Jis studijavo muziką „Berklee College of Music“ Bostone bei Šiaurės Ajovos universitete.

Jau 16 metų H.Greene‘as yra Niujorko grupės „The Jazz Expressions“ narys ir muzikos direktorius. Jis plačiai koncertuoja, dirba studijose ir su kitais muzikantais, rengia meistriškumo kursus įvairiose šalyse.

Kontrabosininkas groja ne tik džiazą, bet ir klasikinę muziką, roką, bliuzą, ritmenbliuzą. Jis yra vienas nedaugelio savo instrumento virtuozų, rengiančių solo rečitalius. H.Greene‘o kontrabosas gali skambėti kaip flamenko gitara ir perkusija, dejuoti kaip saksofonas ir gausti kaip vargonai.

H.Greene‘as bendradarbiauja su Jimmy Scottu ir Cecilu Tayloru, muzikavo su Gloria Lynne, Jacky Terrassonu, Rashiedu Ali, Leroy Jenkinsu, Eddie Gladdenu, Yoronu Israeliu, Cindy Blackman, Jacku Walrathu, Dave‘u Douglasu, Bobby Watsonu, Kenny Barronu, Oliveriu Lake‘u ir daugeliu kitų džiazo korifėjų.

Klausas Kugelis yra vienas išradingiausių Vokietijos būgnininkų, neribotos energijos ir vaizduotės muzikantas. Jį daug kartų girdėjome Lietuvoje, Petro Vyšniausko ir „Ganelin Trio Priority“ projektuose, o šiemet būgnininkas koncertavo Vilniuje su legendinio Jemeelo Moondoco bendraminčių grupe.

K.Kugelis studijavo Miuncheno džiazo mokykloje. Per pastaruosius 20 metų jis apkeliavo su koncertais daugybę Europos šalių, JAV, Kanadą, Japoniją, Meksiką, Siriją, Rusiją, Ukrainą ir Kiniją.

K.Kugelio partnerių geografija įspūdinga. Muzikantas bendradarbiavo su daugybės šalių garsenybėmis, tarp jų - Tomaszu Stanko, Karlu Bergeriu, Charlie Mariano, Kentu Carteriu, Michaeliu Pilzu, Theo Jorgensmannu, Kenny Wheeleriu, Bobo Stensonu, Sabiru Mateenu, Vijay Iyeriu, Arkadijumi Šilkloperiu, Matthew Shippu, Williamu Parkeriu, Natalka Polovynka, Glenu Moore‘u, Robertu Dicku, Peteriu Evansu, Johnu Lindbergu, Louie Belogenis‘u.

Šiuo metu K.Kugelis dalyvauja apie 20 projektų.

Vilnius Jazz'2008

LMTA Big Band

Lietuva

Joelle Leandre & Vladimir Tarasov Project

Prancūzija / Lietuva

Baby Trio feat. Juozas Kuraitis

Graikija / Lietuva

Baltic Jazz Trio

Lietuva / Latvija / Estija

SXQ

Japonija

Charles Gayle Trio

JAV

David Murray Black Saint Quartet

JAV

J.Haffner / J.Milašius / D.Naujokaitis

JAV / Lietuva

Saga

Lietuva

 
Vilnius Jazz Extra Line

Kruzenshtern & Parohod

Izraelis

 
Vilnius Jazz Young Power 2008

Valentina Jaronskaja Quartet

Lietuva

Rūta Švipaitė Quartet

Lietuva

Beatričė Baltrušaitytė Project

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2008 Guests

Vertical

Lietuva

Leonard Standards Trio

Lietuva

Jazz2O

Lietuva