36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Yuri Honing Wired Paradise

Yuri Honing Wired Paradise (Olandija):

Yuri Honing - ts, ss
Stef van Es - g
Paul Jan Bakker - g
Maark Haanstra - b
Joost Lijbaart - dr

Beribė, belaikė, mistiška. Taip kalbama apie Yuri Honing Wired Paradise kūrybą. Joje tarsi atgyja muzikantų aplankytų miestų, matytų kraštovaizdžių vizijos, jų sutiktų žmonių įžiebti impulsai. Ši grupė susikūrė prieš kelerius metus Yuri Honingo trio pagrindu, o pastarasis - vienas ryškiausių olandų džiazo kolektyvų - keliauja labai daug.

Grupėje Yuri Honing Wired Paradise prie trio prisijungė du elektrinėmis gitaromis grojantys avangardinio džiazo ir roko muzikantai. Naujasis kolektyvas tęsia Yuri Honingo trio kūrybines paieškas kurdamas universalią muzikos kalbą iš džiazo, roko, avangardo, elektroninės, world muzikos žodyno. Kritikai šį lydinį vadina unikaliu skirdami Yuri Honing Wired Paradise įrašams maksimalius reitingus solidžiausiuose muzikos leidiniuose.

Tiesa, originalioje grupės sudėtyje grojo vokiečių gitaristas avangardininkas Frankas Mobusas. Vilniuje neišgirsime ir ilgamečio Yuri Honingo trio bosininko Tony Overwaterio.

Yuri Honingas yra viena iškiliausių europietiško džiazo figūrų. Tarptautinė saksofonininko karjera prasidėjo 1996-aisiais įrašius su savo trio albumą Star Tracks, savitai interpretuojantį popdainas. Nuo tada Yuri Honingą ėmė kviestis į savo projektus užsienio korifėjai.

Jis grojo ir įrašinėjo muziką su Misha Mengelbergu – jų albumas Playing buvo nominuotas vokišku Grammy vadinamam Edison apdovanojimui. Vėliau saksofonininkas įgrojo Niujorke šį prizą pelniusį albumą „Seven“ su Paulu Blay, Gary Peacocku ir Paulu Motianu, įrašinėjo muziką su Paulu Blay ir Charlie Hadenu Olandijoje, pasirodė North Sea Jazz festivalyje su Patu Metheny ir Scottu Colley.

Yuri Honingas muzikuoja kamerinėse sudėtyse ir dideliuose projektuose. Jis bendradarbiavo su Amsterdamo The Royal Concertgebouw Orchestra, Vince‘u Mendoza ir „The Metropole Orchestra“ . Saksofonininkas pabandė savaip interpretuoti klasiką. Jis neslepia savo simpatijų Bjork, Iggy Popui, grupėms Goldfrapp, Radiohead. O tarp Yuri Honing Wired Paradise kompozicijų yra ir Holivudo produkcijos įkvėptų kūrinių.

Lietuvoje Yuri Honingas jau lankėsi šį pavasarį: Yuri Honing Acoustic Quartet pasirodė nacionalinės programos Vilnius – Europos kultūros sostinė tęstiniame projekte ARTscape.

Stefanas van Esas groja džiazo ir roko muziką. Paulas Janas Bakkeris išpopuliarėjo projektais su Olandijos popgrupėmis ir artistais, tarp jų – Kane, Anouk, rokeriais Seven.

Markas Haanstra baigė Hilversumo ir Amsterdamo konservatorijas, tęsė muzikos studijas Indijoje. Su įvairiais kolektyvais bosininkas laimėjo prizų keliuose konkursuose.

Be Yuri Honing Wired Paradise, muzikantas bendradarbiauja su Belgijos džiazo septetu T-unit 7, alternatyvios popmuzikos grupe Voer, The New Generation Big Band. Jis groja trio Agog , įkūrė kartu su bendraminčiais ansamblį Oxymore Quintet, rašo šiems kolektyvams muziką.

Marką Haanstrą projektams kviečiasi įvairiausių žanrų kolektyvai – nuo šiuolaikinės akademinės muzikos ansamblių iki orkestrų. Muzikanto akademiniame repertuare yra specialiai jam sukomponuotų kūrinių.

Bosininko diskografijoje – daugiau kaip 30 kompaktinių diskų. Pastaraisiais metais jis gastroliavo JAV, Pietų Amerikoje, Afrikoje, Indijoje, daugelyje Europos šalių.

Joostas Lijbaartas yra vienas kūrybingiausių Olandijos būgnininkų. Jis baigė Hilversumo konservatoriją, studijavo afrikietišką perkusiją Senegale.

Muzikantas išbandė save įvairaus žanro projektuose – nuo pop- ir improvizacinės kūrybos iki šiuolaikinės akademinės muzikos ir šokio. Jis bendradarbiavo su kompozitoriais Theo Loevendie ir Louisu Andriessenu, choreografais Anouk van Dijk ir Lonneke van Leth.

Joostas Lijbaartas buvo pripažintas geriausiu būgnininku 15-ajame Europos džiazo konkurse, kuriame pasirodė su Nicolas Thys Trio. 2002-aisiais Olandijos džiazo konkurse jam kaip Agog
trio būgnininkui atiteko geriausio solisto prizas. Be minėtų grupių, Joostas Lijbaartas groja Yuri Honing trio, Michielio Borstlapo sekstete, džiazroko grupėje White House. 2002 metais būgnininkas subūrė savo kvartetą Group of Friends, kuriam rašo muziką.
 

Vilnius Jazz'2009

Yuri Honing Wired Paradise

Olandija

Yoriyki Harada - Naoji Kondo

Japonija

Alister Spence Trio

Australija-Kanada-Švedija

Tenko - Uchihashi Kazuhisa

Japonija

Grencso Realtime Collective

Vengrija

trioVD feat. L.Mockūnas & M.Aleksa

Jungtinė Karalystė/Lietuva

K.Vaiginis - D.Pashkevich "Theory Garden"

Lietuva-Latvija-Italija-Indonezija

V.Labutis-E.Kanevičius-A.Gotesman

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2009

Yrinauda

Lietuva

Trees

Lietuva

Yo-Yo-Mo-Mo 4

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2009 Guests

InSearch

Lietuva