36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Grencso Realtime Collective

Grencso Realtime Collective (Vengrija):

István Grencsó - tenor sax
Hans van Vliet - trombone
Ernő Hock - double bass
Róbert Benkő - double bass
Istvan Balo – drums

Ši originali grupė tęsia geriausias laisvojo džiazo tradicijas, įliedama į savo kūrybą vengriškų spalvų. Koncertas – nacionalinės programos Vilnius – Europos kultūros sostinė projekto ARTscape dalis.

Istvanas Grencso (g. 1956) yra vienas ryškiausių ir savičiausių vengrų džiazo mokyklos atstovų. Pradėjęs muzikinę karjerą Masina Jazz Group ir įvairiuose Mihaly Drescho bei Gyorgy Szabadoso kolektyvuose, jis nuo 1985-ųjų daugiausia energijos skiria savo įkurtai grupei Grencso Kollektiva.

Ilgus metus muzikas groja ir legendiniame vengrų avangardinio roko kolektyve Kampec Dolores, kuris 2002-aisiais pasirodė Vilnius Jazz. Be to, Istvanas Grencso yra vienas eksperimentinio elektroakustinės muzikos orkestro Noiz Orchestra įkūrėjų.

Jis puikiai valdo įvairius saksofonus, fleitą ir kitus pučiamuosius, tarp jų – etninius instrumentus. Svarbus virtuozo kūrybos įkvėpimo šaltinis yra Rytų ir Vidurio Europos muzikos tradicijos bei vengriškas folkloras.

Grencso Realtime Collective projektui lyderis pasitelkė dažną savo bendražygį olandų trombonininką Hansą van Vlietą ir tris tautiečius - jauną, bet patyrusį bosininką Erno Hocką, eksperimentus mėgstantį nuolatinį savo kūrybos partnerį ir bendramintį kontrabosininką Robertą Benko bei išradingą būgnininką Istvaną Balo.

Vilnius Jazz'2009

Yuri Honing Wired Paradise

Olandija

Yoriyki Harada - Naoji Kondo

Japonija

Alister Spence Trio

Australija-Kanada-Švedija

Tenko - Uchihashi Kazuhisa

Japonija

Grencso Realtime Collective

Vengrija

trioVD feat. L.Mockūnas & M.Aleksa

Jungtinė Karalystė/Lietuva

K.Vaiginis - D.Pashkevich "Theory Garden"

Lietuva-Latvija-Italija-Indonezija

V.Labutis-E.Kanevičius-A.Gotesman

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2009

Yrinauda

Lietuva

Trees

Lietuva

Yo-Yo-Mo-Mo 4

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2009 Guests

InSearch

Lietuva