36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Sizhukong

Sizhukong (Taivanas):

Yuwen Peng - p
Toshi Fujii - dr, perc
Alex Wu - erhu (Chinese violin), perc
Joyce Chen - liuqin, ruan (Chinese lutes)
Chihping Huang - dizi, xiao (Chinese flutes)
Martijn Vanbuel - b

Kas yra džiazas šiandienos pasaulyje? Kaip muzikantai iš įvairių planetos kampelių interpretuoja šį amerikietišką fenomeną? Kur džiazas rieda?

Taivano pianistės Yuwen Peng vadovaujamas unikalus ansamblis "Sizhukong" savaip atsako į visus šiuos klausimus. Derindamas tradicinę kinų muziką ir modernųjį džiazą jis tarsi perkelia senovę į dabartį, o džiazui ir kitiems šiuolaikiškiems muzikos stiliams suteikia egzotišką praeities prieskonį.

"Sizhukong" - daugiaprasmis pavadinimas. Kiekvienas jo skiemuo turi savo reikšmę. "Si" reiškia šilką, iš kurio senovėje buvo daromos stygos, "zhu" - bambuką, nurodantį tradicinių instrumentų prigimtį. "Sizhu" reiškia muzikos instrumentą, o "kong" - nušvitimą per meditaciją. Viso žodžio "sizhukong" viena reikšmių - energijos srautas, suteikiantis kūnui fizinę ir emocinę harmoniją.

Ansamblį "Sizhukong" 2005-aisiais įkūrė grupė džiazo ir kinų muzikos virtuozų, gavusių skirtingą išsilavinimą, bet artimų savo muzikavimo aistra.

"Sizhukong" pasirodė daugelyje tarptautinių festivalių Taivane, Malaizijoje, Kinijoje, Indonezijoje, Korėjoje, tarp jų - Penango, Šanchajaus, Javos džiazo festivaliuose. Grupė išleido du albumus - "Sizhukong" (2007) ir "Paper Eagle" (2009). Abu jie sulaukė didelio muzikos mėgėjų ir kritikų dėmesio.

"Sizhukong" yra naujausia Yuwen Peng grupių, bandančių megzti dialogą tarp senosios ir naujosios Taivano kultūrų bei džiazo.

Yuwen yra viena ryškiausių Taivano džiazo pianisčių. Ji baigė mokslus JAV džiazo žvaigždžių kalvėje "Berklee College of Music" Bostone. Ten muzikė studijavo džiazo fortepijoną, teoriją ir kompoziciją, pelnė už komponavimą Toshiko Akiyoshi prizą.

Grįžusi į Taivaną Yuwen dalyvavo daugelyje festivalių, reiškėsi švietėjiškoje veikloje, koncertavo Honkonge, Makao, Dubajuje, Džakartoje. Šalia savo muzikos projektų pianistė ir kompozitorė daug dėmesio skiria ansambliui "The Yuwen Peng Jazztet", kurio veiklos taikiklyje - įvairūs žanrų sintezės projektai.

Toshi Fujii taip pat baigė "Berklee College of Music", kur studijavo būgnus ir bosą. 2002-aisiais grįžęs į Taivaną jis greitai tapo čia vienu populiariausių būgnininkų ir bosininkų, pagarsėjo plačiu muzikiniu akiračiu.

Neseniai Fujii įkūrė lūpinių armonikėlių grupę "Afternoon Tree", sukėlusią Taipėjuje didelį susidomėjimą. Jis taip pat yra garsus pedagogas, dirbantis pagal "Yamaha" programą. Fujii mokomieji DVD sulaukė Taivane didelės komercinės sėkmės.

Alexas Wu studijavo kinų tradicinį smuiką Taivano nacionalinėje atlikimo menų kolegijoje. Jis dirba su įvairiomis Taivano grupėmis, yra koncertavęs Kinijoje, Australijoje ir JAV, taip pat veda meistriškumo kursus savo "Alma mater".

Chih-Ling Chen yra viena perspektyviausių jaunosios kartos atlikėjų kinų muzikos scenoje. Ji gavo puikius kinų klasikinės ir teatro muzikos pagrindus Kinijos kultūros universitete. Studijų metais Chen laimėjo geriausios jaunosios atlikėjos konkursą universitete bei daug kitų nacionalinių konkursų.

Šiuo metu ji dėsto įvairiose Taipėjaus mokyklose, muzikuoja ir "Yu Wen Peng Jazztet".

Chih-Ping Huangas yra vienas labiausiai užimtų Taivane kinietiškų fleitų virtuozų. Jis aktyviai reiškiasi tiek koncertų scenose, tiek įrašų studijose. Fleitisto repertuaras - nuo tradicinės kiniečių muzikos ir Pekino operos iki popkūrybos.

1992-aisiais tapęs nacionalinio konkurso nugalėtoju, Chih-Pingas buvo pakviestas koncertuoti Malaizijoje, Singapūre ir kituose Azijos miestuose. 2002 metais jam teko garbė akompanuoti žymiai kinų operos artistei Lee Bou-Chung.

Šiuo metu Chih-Pingas yra Kinijos transliuotojų korporacijos kinų muzikos orkestro meno vadovas ir įvairių kolegijų dėstytojas.

Martijnas Vanbuelis atvyko į Tolimuosius Rytus iš Belgijos. Jis studijavo džiazą Leveno konservatorijoje Belgijoje ir Paryžiaus "Superieur Conservatory" Prancūzijoje. M.Vanbuelis grojo su žymiausiais Belgijos džiazo muzikantais, išbandė per savo karjerą daug muzikos stilių.

Bosininkas į Taipėjų atvyko 2006-aisiais, prieš tai trumpai pagyvenęs Šanchajuje. M.Vanbuelis dirba su geriausiais Taipėjaus muzikantais, yra surengęs pasirodymų su Matthew Lienu, "QiBin-KaiYa Quartet", "Brown Sugar House Band". Bosininkas turi ir savo ansamblį "Free Breathing Ensemble", į kurį kartais įsilieja grodamas fortepijonu arba akordeonu. Jis rašo šiam amsambliui ir muziką.

 

Vilnius Jazz'2010

James Blood Ulmer "Odyssey"

JAV

Samuel Blaser Quartet

Šveicarija/Prancūzija/JAV

Sizhukong

Taivanas

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

Kanada

Sylvain Kassap Trio

Prancūzija

Gyorgy Szabados

Vengrija

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Lietuva - Danija

Filipe Raposo

Portugalija

Brink Man Ship

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

ACCOsax Freeminded

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010

Bon Ton

Lietuva

Dauleou

Lietuva

Yo-Yo Mo-Mo-Mo

Lietuva

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010 Guests

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Lietuva