36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson (Kanada):

Elizabeth Fischer - voc
Tony Wilson - g
Cole Schmidt - g
James Meger - bg
Barry Taylor - dr

“Įsivaizduokite nuodėmingą Ninos Hagen ir Jimo Morrisono duetą, atliekantį Bertoldo Brechto ir Rimbaud kūrybą su grupe, sudaryta iš “The Doors”, “The Velvet Underground” ir “Pink Floyd” narių, ir maždaug suprasite kerintį “DarkBlueWorld” skambesį”, - parašė apie šią Vankuverio grupę Kanados džiazo žurnalas “Coda”.

Patys grupės muzikantai tarp daugybės savo įkvėpėjų mini Bobą Dylaną, Diamandą Galas, Leonardą Coheną, Tomą Waitsą, “King Crimson”, Astorą Piazzollą, “Nirvaną”, Hanką Williamsą ir daug kitų “keistuolių bei sociopatų”.

“DarkBlueWorld” 2003-aisiais subūrusi vengrų kilmės dainininkė, rašytoja, dainų kūrėja ir dailininkė Elizabeth Fischer neslepia: jai nerūpi, kokiam muzikos stiliui simpatizuoja jos partneriai – svarbiausia, kad jie būtų kūrybingi muzikantai. Mat “DarkBlueWorld” kūrybos pagrindas – tai ansamblio lyderės rašomi ir atliekami tekstai. Grupės narių aranžuojama muzika sukasi apie juos.

Pavadinimas “DarkBlueWorld” apibūdina šios grupės kūrybą, kurioje paradoksaliai dera aitri, dažnai kupina nevilties ir melancholijos poezija ir muzikos grožis, liūdesys ir džiaugsmas, instinktyvus įniršis ir trapus švelnumas.

“Mes visi siekiame patirti ekstazę. Daugeliui padeda materialūs daiktai, kitiems - religija, tretiems – narkotikai, o kai kam – muzika. Aš noriu išgyventi visa, kas žmogiška ir beprotiška ir kuo tikroviškiau perteikti tai savo menu”, - aiškino savo kūrybos intencijas E.Fischer, kviečianti į paslaptingą kelionę po atšiaurius žmogaus sielos užkaborius.

Elizabeth Fischer yra tikras XX amžiaus vidurio vaikas, užaugęs pabėgėlių šeimoje. Sulaukusi devynerių, ji jau buvo gyvenusi šešiose šalyse – nuo Švedijos iki Argentinos. 7 dešimtmečio pradžioje Fischeriai galiausiai įsikūrė Monrealyje.

Ne pagal metus suaugusiai Elizabeth muzika ir menas buvo tarsi gaivaus oro gurkšnis. Baigusi menų mokyklą, ji persikėlė į Vankuverį, kur pradėjo dainuoti ir groti bosu pankroko grupėje. 1980-aisiais ji tapo legendinės Vankuverio alternatyvios muzikos grupės „Animal Slaves“ viena įkūrėjų.

Jau daugiau kaip 30 metų E.Fischer dainuoja savo dainas, kuria ir rodo savo paveikslus. Dainininkė pristatė savo originalią muziką Budapešte ir dainavo vengriškas liaudies dainas Vankuveryje. Ji gastroliavo Kanadoje, Europoje ir Japonijoje, bendradarbiavo Niujorke su Elliotu Sharpu. E.Fischer tekstus spausdino daugybė literatūrinių žurnalų.

„Sukurti kažką tikrai gražaus ir gilaus yra sunku, - pripažino menininkė. – Man norisi, kad mano kūryba kalbėtų pati už save, be jokių šabloniškų nuorodų. Aš mėgstu hipnotizuojantį ritmą ir melodiją, poetinį intensyvumą. Stengiuosi įtraukti žmones į savo meno pasaulį emociškai ir psichologiškai, būti drąsi ir aistringa - perteikti ne visada malonias būsenas“.

Ši dainininkė sugeba parodyti savo pasaulį ir jo žmones su ironija, humoru ir netgi trupučiu vilties. Jos tamsus, duslus altas stebina ekspresijos diapazonu – nuo makabriško niurnėjimo iki raudos ir klyksmo.

Menininkė atskleidė, kad ją įkvepia bliuzas, čigonų dainos ir vengrų folkloras, o jos pačios melancholiški pasakojimai apie sudužusias svajones, žmonių susvetimėjimą ir neįmanomą meilę primena fado dainas, savižudžių balades, tango ir dar daug ką.

E.Fischer kūrybinės idėjos lemia ir “DarkBlueWorld” sudėtį, kuri nėra stabili. Tačiau lyderė pabrėžia niekuomet nekoncertuojanti be gerų bosininko ir būgnininko, kurie suteikia grupės muzikai būtiną ritminį užtaisą.

“DarkBlueWorld” improvizacinis polėkis “Vilnius Jazz” scenoje bus vieno originaliausių Kanados gitaristų Tony Wilsono rankose. JAV džiazo žurnalas „Down Beat“ pavadino šį muzikantą „kertine Vakarų pakrantės figūra“. T.Wilsonas savo pirmuoju soliniu albumu „Horse‘s Dream“ pateko į džiazo ir bliuzo istoriją kaip talentingas kompozitorius ir nepakartojamas improvizuotojas.

Gitaristas studijavo pas daugelį pripažintų džiazo asmenybių, tarp jų – Oliverį Gannoną, Dave‘ą Hollandą, Johną Abercrombie, Keviną Eubanksą ir Steve‘ą Colemaną. Jis laimėjo su savo grupe „Video Barbeque“ Vakarų pakrantės muzikos apdovanojimą („West Coast Music Award“) ir išleido albumą „Lowest Note“ (2001), kurį didžiausias Kanados dienraštis „The Globe and Mail“ išrinko Metų albumu, vienbalsiai išliaupsino kritikai.

Pastaruoju metu Tony dirba su sekstetu, kurį subūrė iš jaunų Vankuverio improvizuotojų. Jis muzikuoja su daugybe pripažintų menininkų Amerikoje ir Europoje. Tarp gitaristo partnerių buvo Vinny Golia, Williamas Parkeris, Wilbert‘as de Joode, Gerry Hemingway, Hanas Benninkas, Marilyn Lerner, Toby Deliusas, Benoit Delbecq‘as ir Ericas Boerenas. T.Wilsono kompozicijas grojo Myra Melford, Marilyn Crispell, Francois Houle, „NOW Orchestra“, „The Hard Rubber Orchestra“, „Kokoro Dance“, „Zubot & Dawson“.

 

Vilnius Jazz'2010

James Blood Ulmer "Odyssey"

JAV

Samuel Blaser Quartet

Šveicarija/Prancūzija/JAV

Sizhukong

Taivanas

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

Kanada

Sylvain Kassap Trio

Prancūzija

Gyorgy Szabados

Vengrija

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Lietuva - Danija

Filipe Raposo

Portugalija

Brink Man Ship

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

ACCOsax Freeminded

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010

Bon Ton

Lietuva

Dauleou

Lietuva

Yo-Yo Mo-Mo-Mo

Lietuva

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010 Guests

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Lietuva