36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Gyorgy Szabados

Gyorgy Szabados (Vengrija):

György Szabados - p

Vengrų pianistas ir kompozitorius György Szabados (g. 1939 m. Budapešte) dažnai vadinamas Vengrijos „free“ džiazo tėvu. Jis pradėjo koncertuoti 1962-aisiais, o tarptautinės šlovės sulaukė 1972 metais San Sebastiano džiazo festivalyje Ispanijoje. Čia jo vadovaujamas kvintetas laimėjo „Grand Prix“ laisvojo džiazo kategorijoje.

Po kelerių metų pasirodžiusi pirmoji G.Szabadoso plokštelė „Wedding“, įrašyta su jo kvartetu, dar labiau sutvirtino pianisto reputaciją Vengrijoje ir užsienyje. Plokštelė buvo paminėta JAV išleistoje knygoje „The Essential Jazz Records“.

G.Szabadosas įspaudė pėdsaką Vengrijos džiazo istorijoje įkurdamas šiuolaikinės muzikos dirbtuves „Kassák“. Jose subrendo naujoji Vengrijos džiazo karta, kurios skiriamasis bruožas – vengriškas muzikos skambesys. Be to, maestro Vengrijoje įkūrė orkestrą „MAKUTZ“, subūrusį improvizacinės muzikos aistruolius, puikius muzikantus.

G.Szabadosą kūrybos keliai suvedė su daugeliu laisvojo džiazo legendų. 1980-aisiais jis įrašė plokštelę „Szabraxtondos“ dviese su eksperimentinio džiazo grandu Anthony Braxtonu. Vengrų pianistas taip pat bendradarbiavo su laisvojo džiazo gigantu Roscoe Mitchellu – 1998-aisiais su juo įgrojo plokštelę „Jelenes“. 2005-aisiais pianisto diskografiją, apėmusią jau daugiau kaip dešimt albumų, papildė dar vienas įrašas – šįkart koncertinis - su Anthony Braxtonu („Triotone“): čia tandemui talkino ir Vladimiras Tarasovas.
G.Szabadoso kūryba ir mastymas neatsiejami nuo Vengrijos kultūros klodų. Didelę įtaką jo muzikai daro vengrų liaudies, ypač Transilvanijos, muzika. Be folkloro asociacijų, G.Szabadoso muzikoje galima įžvelgti sąsajų su vengrų kompozitoriaus Béla Bartóko (1881-1945) kūryba, mat šis perkėlė į klasikinę muziką vengrų folkloro tradicijas.
Vengriškas realijas atspindi ne vienas G.Szabadoso albumas. Jo „Adyton“ (1983 m.) įkvėpė vengrų poetas Endre Ady, o 1989-ųjų albumą „A szarvassá vált fiak“ („Sūnūs, tapę elniais“) - 1956 metų Vengrijos revoliucija. G.Szabadoso albumas „Az ido melasa“ („Laikas bėga“) 2001-aisiais buvo išrinktas Vengrijos metų albumu.
Pianistas yra pelnęs savo šalyje Ferenczo Liszto, Anna Neufeld ir “Artisjus” apdovanojimus.
 

Vilnius Jazz'2010

James Blood Ulmer "Odyssey"

JAV

Samuel Blaser Quartet

Šveicarija/Prancūzija/JAV

Sizhukong

Taivanas

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

Kanada

Sylvain Kassap Trio

Prancūzija

Gyorgy Szabados

Vengrija

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Lietuva - Danija

Filipe Raposo

Portugalija

Brink Man Ship

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

ACCOsax Freeminded

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010

Bon Ton

Lietuva

Dauleou

Lietuva

Yo-Yo Mo-Mo-Mo

Lietuva

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010 Guests

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Lietuva