36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Dainius Pulauskas Group

Dainius Pulauskas Group (Lietuva):

Dainius Pulauskas - keyb
Valerijus Ramoška - tp, flhn
Vytautas Labutis - ss, as, bcl
Rimantas Brazaitis - ts
Leonid Šinkarenko - b
Arkady Gotesman - perc
Linas Būda - dr

Dainiaus Pulausko Grupės (DPG) vardu nuo 2004-ųjų įvairios sudėties savo kolektyvus pristato iškilus šalies džiazo kūrėjas - klavišininkas, kompozitorius, aranžuotojas Dainius Pulauskas. DPG atlieka išimtinai jo muziką.

"Vilnius Jazz" festivaliui kolektyvas parengė naują programą.

Per pastarąjį dešimtmetį Dainiaus Pulausko kompozicijos skambėjo daugiau kaip 30 gastrolių įvairiuose pasaulio kampeliuose. Lietuvio muzikos klausėsi ir "Jakarta Jazz" festivalio Indonezijoje, tarptautinio džiazo festivalio Malaizijoje, "Big Band Jam!" festivalio Vašingtone publika. Azijos žemyną D.Pulausko grupės buvo pasiekusios jau keturis kartus.

D.Pulauskas kaip grupės lyderis debiutavo Birštono scenoje su savo kvintetu 1994 metais. 1996-aisiais ten pat debiutavo jo sekstetas, tapęs vienu labiausiai svetur žinomų lietuvių džiazo kolektyvų. Ši grupė koncertavo daugiau kaip dešimtyje Europos valstybių ir dviejose Azijos šalyse, pirmoji atstovavo Lietuvai tarptautiniuose Kinijos bei Indijos džiazo festivaliuose.

2001 metais D.Pulausko sekstetas pirmasis iš džiazo atlikėjų pelnė Lietuvos muzikų sąjungos "Auksinį diską", skiriamą geriausiems šalies metų muzikantams. 2004-aisiais šiam kolektyvui buvo įteiktas Lietuvos instituto apdovanojimas "LT tapatybė" už lietuvių džiazo populiarinimą pasaulyje.

D.Pulausko kūryba skamba beveik dešimtyje autorinių muziko albumų, dviejuose autoriniuose DVD, devyniuose džiazo rinkiniuose. Ji imponuoja autoriaus sugebėjimu meistriškai derinti akustinius ir elektroninius tembrus, konstruktyvumą ir improvizacinį polėkį.

Klavišininkas reiškiasi džiazo scenoje ir kaip solistas. Jis surengė solinių pasirodymų tarptautiniuose Liepojos ir Prahos džiazo pianistų festivaliuose, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

D.Pulauskas taip pat muzikuoja duete su trimitininku Valerijumi Ramoška, trise su pripažintais Estijos ir Latvijos džiazo meistrais - Toivo Untu bei Mariu Briezkalniu, bendradarbiauja su liaudies dainų atlikėja Veronika Povilioniene, tautiška kapelija "Sutaras", Čiurlionio kvartetu, yra L.Šinkarenkos kvarteto "Jazz 4" narys.

Muzikas dalyvavo bendruose tarptautiniuose projektuose su muzikantais iš JAV, Prancūzijos, Izraelio, Japonijos, Korėjos, Filipinų, Italijos, Suomijos, Vokietijos, Rusijos ir kitų šalių.

Jis yra apdovanotas "Bravo" prizu (1999 m.) geriausiam metų Lietuvos džiazo muzikantui, tarptautinio "Yesterday" konkurso Piarnu (Estija) Didžiuoju prizu (1999 m.) už geriausią J.Lennono ir P.McCartney dainos aranžuotę, Birštono džiazo festivalio Didžiuoju prizu (2000).

Valerijus Ramoška - nuolatinis D.Pulausko grupių narys. Jis parengė ne vieną duetų programą su D.Pulausku bei Egidijumi Buožiu, yra išleidęs su abiem partneriais albumų.

Trimitininkas bendradarbiavo su Vladimiru Čekasinu, Vladimiru Tarasovu, Liudu Mockūnu, Petru Vyšniausku, Vytautu Labučiu, Skirmantu Sasnausku bei kitais šalies džiazo meistrais. Jis groja kaip solistas su pagrindiniais šalies bigbendais, muzikuoja įvairių sudėčių kameriniuose ansambliuose, yra L.Šinkarenkos kvarteto "Jazz 4" narys.

Viena ryškiausių Lietuvos džiazo asmenybių, multiinstrumentininkas, kompozitorius Vytautas Labutis įsilieja į DPG po ilgesnės pertraukos. Pastaruoju metu šis muzikas daug eksperimentavo su įvairios sudėties grupėmis stebindamas kūrybos polėkiu ir gaiviomis idėjomis.

Su V.Labučio vardu susijusios daugelio ryškių Lietuvos džiazo grupių - kvinteto "Džiazo nublokšti", Leonido Šinkarenkos "Jazz 4", "Dainius Pulauskas Group", "Vilnius Jazz Quartet", "Lithuanian Jazz Trio" bei kitų - biografijos.

Šiam talentingam muzikui paklūsta kamerinės ir monumentalios džiazo formos. Savo pirmąjį autorinį albumą "Terra Vandetuja" (1997 m.) jis įgrojo su oktetu ir tuo pat metu pradėjo muzikuoti dviese su kontrabosininku Eugenijumi Kanevičiumi. Siuitiškose, permainingų nuotaikų dueto kompozicijose į konceptualią, kaitrią ir žaismingą visumą susiliejo įvairiausi muzikos stiliai bei išraiškos priemonės.

V.Labutis dalyvavo Vladimiro Tarasovo "The Lithuanian Art Orchestra", "Lithuanian Young Composers Orchestra", tarptautiniuose "JazzBaltica Ensemble", "Octet Ost", "East-West Vapirov Project", "New European Saxophone Quartet", "Moscow Composers Orchestra" projektuose. Su įvairiais kolektyvais jis apkeliavo daugybę Europos šalių, grojo Azijoje, JAV, Australijoje, įrašė daugiau kaip pusšimtį kompaktinių diskų.

V.Labutis dalyvauja ir šiuolaikinės akademinės muzikos projektuose, menininkų performansuose, rašo muziką kinui ir teatrui.

Rimantas Brazaitis džiazą groti pradėjo prieš kelis dešimtmečius šviesaus atminimo Romualdo Grabšto vadovaujamame Kauno radijo studijos džiazo ansamblyje. Saksofonininką su D.Pulausku suvedė darbas vokaliniame instrumentiniame ansamblyje "Oktava".

R.Brazaitis dalyvavo daugelyje D.Pulausko projektų bei jo grupių gastrolių. Saksofonininkas bendradarbiauja ir su kitais šalies džiazo meistrais, pasirodo Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) grupės programose, su Kauno bigbendu.

Leonidas Šinkarenka - vienas kūrybingiausių šalies džiazo atstovų, talentingas bosininkas, kompozitorius, įvairios krypties projektų lyderis.

Per tris džiazo karjeros dešimtmečius L.Šinkarenka grojo Vladimiro Čekasino ir Vytauto Labučio ansambliuose, Petro Vyšniausko kvartete, kvintete "Džiazo nublokšti", "Vilnius Jazz Quartet", Vladimiro Tarasovo "Lithuanian Art Orchestra" bei kituose kolektyvuose.

1997-aisiais bosininkas debiutavo kaip kvarteto "Jazz 4" lyderis, su šios grupės muzikantais išleido tris albumus, koncertavo Lietuvoje, Suomijoje, Londono džiazo klubuose.

2003 metais L.Šinkarenkos iniciatyva atgimė jo, Vytauto Labučio ir Arvydo Jofės trio, pasivadinęs "Lithuanian Jazz Trio". Su šiuo kolektyvu bosininkas koncertavo daugelyje Europos šalių, pelnė Lietuvos instituto apdovanojimą už šalies garsinimą pasaulyje.

Šio muzikanto maršrutuose - daugiau kaip 100 festivalių, o diskografijoje - daugiau kaip 60 albumų.

Nuo 2003 metų L.Šinkarenka rengia tarptautinius džiazo festivalius Nidoje. 2006-aisiais jo veikla buvo įvertinta Birštono džiazo festivalio Didžiuoju prizu.

Vienas universaliausių Lietuvos perkusininkų Arkadijus Gotesmanas yra ilgametis D.Pulausko partneris.

Jis groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, gyvai garsina
nebylius kino filmus, rengia projektus su šokėjais.

A.Gotesmano perkusija skamba Oskaro Koršunovo spektakliuose, kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo balete "Dezdemona", choreografės Loretos Juodkaitės spektaklyje "Nepaklusti".

A.Gotesmanas teatro mėgėjams įsiminė, kartu su aktore Dalia Michelevičiūte įprasminęs Wislawos Szymborskos poetinių vizijų pasaulį. Šiemet perkusininkas pakvietė į savo pirmąjį autorinį monospektaklį "Dievo žmogaus istorija".

A.Gotesmanas yra išleidęs solinį albumą "J.Brodsky in memoriam", įkvėptą poeto eilių. Jis rengia projektus su literatais, įrašė kompaktinį diską kartu su poetu Rolandu Rastausku.

Džiazo scenoje A.Gotesmanas debiutavo devintajame dešimtmetyje. Jis bendradarbiavo su daugybe įvairių krypčių muzikantų, tarp jų - Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šikloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Davidu Geringu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle'u.

Perkusininkas yra ilgametis Petro Vyšniausko, Viačeslavo Ganelino, Liudo Mockūno partneris, rengia originalius projektus su vokaliste Andre Pabarčiūte. Jis yra Vilniaus klezmerių orkestro įkūrėjas ir narys, klezmerių muzikos festivalio rengėjas.

Sukaupęs nemenką patirtį roko ansambliuose būgnininkas Linas Būda džiazo scenoje reiškiasi jau beveik du dešimtmečius. Su D.Pulausku jis bendradarbiauja nuo 1994-ųjų, yra stabilus jo grupių narys, tarptautinių gastrolių dalyvis. L.Būda taip pat yra LRT grupės narys.
 

Vilnius Jazz'2010

James Blood Ulmer "Odyssey"

JAV

Samuel Blaser Quartet

Šveicarija/Prancūzija/JAV

Sizhukong

Taivanas

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

Kanada

Sylvain Kassap Trio

Prancūzija

Gyorgy Szabados

Vengrija

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Lietuva - Danija

Filipe Raposo

Portugalija

Brink Man Ship

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

ACCOsax Freeminded

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010

Bon Ton

Lietuva

Dauleou

Lietuva

Yo-Yo Mo-Mo-Mo

Lietuva

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010 Guests

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Lietuva