36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Tadas Dešukas and "Baisios stygos" (Lietuva):

Tadas Dešukas – vln
Paulius Volkovas – g
Vytis Nivinskas – db
Vytis Vainilaitis – dr

„Baisios stygos“ – naujas reiškinys Lietuvos alternatyviosios klubinės muzikos scenoje. Susikūręs tik šių metų pavasarį ansamblis jau pelnė vienos įdomiausių gyvai grojančių lietuviškų grupių reputaciją.

Šie nemenką sceninę patirtį turintys muzikantai drąsiai manevruoja tarp skirtingų muzikos žanrų ir tradicijų, nepalieka abejingų savo nestandartiniu mąstymu ir technine meistryste. „Baisios stygos“ semiasi kūrybos impulsų įvairių krypčių džiaze, folklore, roke, XX amžiaus akademinėje bei alternatyvioje muzikoje.

„Vilnius Jazz“ scenai kolektyvas parengė originalių kompozicijų bei žinomų kompozitorių kūrinių aranžuočių programą.

Improvizuotojo talentu garsėjantis Tadas Dešukas 1999 metais baigė smuiko specialybę Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje, 2004-2009 m. studijavo Vilniaus kolegijos ritminės muzikos katedroje.

1997-aisiais smuikininkas tapo respublikinio Domo Svirskio jaunųjų atlikėjų konkurso diplomantu, 2006-aisiais buvo pripažintas geriausiu “Vilnius Jazz Young Power” konkurso instrumentininku.

T.Dešukas dalyvauja projektuose su džiazo, elektroninės, populiariosios ir klasikinės muzikos atlikėjais, tarp jų – Vytautu Mikeliūnu, Vladimiru Čekasinu, Arvydu Jofe, Leonidu Šinkarenka, Eugenijumi Kanevičiumi, Povilu Jaraminu ir daugeliu kitų. Jis pasirodė Birštono, Nidos, Šiaulių ir Vilniaus džiazo festivaliuose, grojo Vokietijos, Vengrijos, Belgijos, Švedijos, Ispanijos, Portugalijos, Lenkijos ir kitų Europos šalių scenose. Smuikininkas įrašė kūrinių Lietuvos radijuje.

Paulius Volkovas groti gitara pradėjo savarankiškai, vėliau mokėsi pas Joną Jurkūną ir Valdą Grendą. Šiuo metu jis studijuoja Vilniaus kolegijos menų fakultete.

Gitaristas nuo studijų metų dalyvauja džiazo festivaliuose ir konkursuose. 2006-aisiais jo trio laimėjo pirmąją vietą tarptautiniame konkurse „Džiazo fontanas“ Panevėžyje. Tais pačiais metais “Vilnius Jazz Young Power” konkurse jo grupės aranžuotė buvo pripažinta geriausia, o su grupe “Magic Mushrooms” P.Volkovas pelnė antrąją vietą. 2008-aisiais “Magic Mushrooms” buvo suteiktas geriausios “funk” grupės vardas Alternatyvios muzikos apdovanojimuose. Pastarajam kolektyvui ir grupei “Left Eye Right“ gitaristas skiria daugiausia savo kūrybinės energijos.

P.Volkovas dalyvavo ir Daliaus Naujokaičio projektuose, grojo su Eugenijumi Kanevičiumi, Dmitrijumi Golovanovu, Liudu Mockūnu, Dariumi Rudžiu ir kitais džiazo meistrais. Jis taip pat bendradarbiauja su lindihopo šokėjais.

Su įvairiais kolektyvais gitaristas dalyvavo „Vilnius Jazz“, „Kaunas Jazz“, Nidos ir Birštono džiazo festivaliuose, pasirodė Vokietijoje, Lenkijoje, Turkijoje, Latvijoje.

Vytis Nivinskas baigė Vilniaus konservatoriją ir bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), vėliau mokėsi Carlo Nielseno muzikos akademijoje Danijoje bei Čikagos DePaulo universitete.

Kontrabosininkas jau daugiau kaip dešimt metų groja džiazą, roką, akademinę klasiką bei šiuolaikinę muziką Lietuvoje ir svetur. Jis muzikavo su Vladimiro Čekasino, Olego Molokojedovo, Artūro Anusausko grupėmis, dalyvavo Petro Vyšniausko, Arkadijaus Gotesmano, Vladimiro Tarasovo, Lino Rimšos, Arūno Šlausto, Vytauto Mikeliūno ir kitų šalies džiazo meistrų projektuose, pasirodė Danijos, Vokietijos, JAV, Švedijos, Olandijos, Moldavijos, Rusijos džiazo festivaliuose bei kituose renginiuose.

Gyvendamas JAV (2001-2005) kontrabosininkas grojo su daugeliu Čikagos ir Niujorko muzikantų, tarp jų – Nobu Stowe‘u, Bimu Brimfieldu, Jimu Bakeriu, Williamu Perry, Kenny Wollesenu, Daliumi Naujokaičiu, grupėmis „The Trapeze Unit“, „Baked Beans“. Drauge su saksofonininku Rimvydu Pauliku Čikagoje jis buvo subūręs grupę „Baltic Asteroids“.

Nuo 2005 metų V.Nivinskas dėsto Vilniaus kolegijoje ir LMTA. Jis muzikuoja su įvairiais kolektyvais, tarp jų – džiazo grupėmis „Saga“ ir „Riot“, alternatyvios muzikos grupe „Pieno lazeriai“, bendradarbiauja su teatralais, kuria autorinius projektus.

Vytis Vainilaitis baigė Karoliniškių muzikos mokyklą ir Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatoriją, mokėsi Manhaimo muzikos ir vaizduojamojo meno akademijoje (Vokietija). Šiuo metu jis studijuoja mušamuosius LMTA, Arkadijaus Gotesmano klasėje.

Būgnininkas daugiau kaip dešimt metų dalyvauja šalies muzikos gyvenime – pasirodė per pusšimtyje įvairių projektų, bendradarbiavo su daugeliu Lietuvos džiazo ir popmuzikos autoritetų.
V.Vainilaitis grojo ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje, JAV.


 

Vilnius Jazz'2010

James Blood Ulmer "Odyssey"

JAV

Samuel Blaser Quartet

Šveicarija/Prancūzija/JAV

Sizhukong

Taivanas

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

Kanada

Sylvain Kassap Trio

Prancūzija

Gyorgy Szabados

Vengrija

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Lietuva - Danija

Filipe Raposo

Portugalija

Brink Man Ship

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

ACCOsax Freeminded

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010

Bon Ton

Lietuva

Dauleou

Lietuva

Yo-Yo Mo-Mo-Mo

Lietuva

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010 Guests

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Lietuva