36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Martin Lubenov's Jazzta Prasta

Martin Lubenov's Jazzta Prasta (Austrija):

Martin Lubenov – accordion
Aleksandar Stojic – guitar
Stefan Thaler – double bass
Harald Tanschek – drums

„Sumaištis“, „klegesys“, „viskas aukštyn kojomis“ – maždaug taip verčiamas iš bulgariško slengo vienos originaliausių Balkanų džiazo grupių „Jazzta Prasta“ pavadinimas. Tik humoro jausmo nestokojantys puikūs profesionalai gali taip pavadinti projektą, pristatantį kruopščiai nugludintas kompozicijas, kurios dėl improvizacinio polėkio ir muzikavimo džiaugsmo skamba lyg būtų atliekamos ekspromtu.

„Jazzta Prasta“ iš kitų Balkanų džiazo grupių kaip tik ir išsiskiria smagiu humoru, optimizmu, žvitriais muzikiniais ekskursais, kurie niekada neužgožia balkaniško patoso ir meloso. Ši grupė gniaužia kvapą savo technine meistryste, vitališkomis kompozicijomis ir neįprastomis aranžuotėmis.

„Jazzta Prasta“ kūryboje susipina Rytų ir Pietų Europos senosios tradicijos, Pietų Balkanuose gyvenančių romų muzika, svingo ir moderniojo džiazo idėjos, „tango nuevo“, salsos, prancūziškos miuzetės, graikų ir turkų muzikos atšvaitai. Šis sudėtingas muzikos mišinys nepalieka abejingų nei džiazo aistruolių, nei „world“ ar popmuzikos mėgėjų.

2005 metais „Jazzta Prasta“ pelnė Austrijos „World Music Award“.

Balkanų svingo karaliumi vadinamas Martinas Lubenovas gimė Sofijoje (Bulgarija). Jis studijavo klasikinę muziką ir džiazą Bulgarijoje ir Austrijoje.

2000-aisiais nuvykęs mokytis į Vieną akordeonininkas greitai tapo jo tautiečių bendruomenę bei austrų „world“ muzikos sceną siejančia figūra. Jį ėmė kviestis bendradarbiauti daugybė muzikantų ir grupių, tarp jų – “Wiener Tschuschenkapelle”, “Sandy Lopičić Orkestar”. Be to, M.Lubenovas muzikuoja bulgarų grupėje “Jony Iliev Band”.

Akordeono virtuozas anksti surado savo kūrybos nišą, kurioje jis ryškiausiai reiškiasi su „Jazzta Prasta“ ir „Martin Lubenov Orkestar“, grojančiu etnomuziką su džiazo elementais. Pastarąjį kolektyvą taip pat lydi didžiulė sėkmė nuo pat jo starto 2003-aisiais.

2006 metais M.Lubenovas buvo apdovanotas prestižiniu prancūzų “Prix Gus Viseur“. 2008-aisiais jis dalyvavo projektuose su austrų saksofonininku Wolfgangu Puschingu, akordeono muzikos scenoje pasirodė su Richardo Galliano (Prancūzija), Renato Borghetti (Brazilija), „Danças Ocultas“ (Portugalija). 2009-aisiais Tarptautiniame Sofijos kino festivalyje ir „Womex“ kino mugėje buvo pristatytas bulgarų dokumentinis filmas „Jazzta Prasta“ apie M.Lubenovo gyvenimą ir karjerą tarp Sofijos ir Vienos.

Serbų gitaristas Aleksandar Stojićius yra nepakeičiamas partneris balkaniško sąmojo kupinuose projektuose. Jis taip pat groja „Martin Lubenov Orkestar“, vieno geriausių Bosnijos džiazo klavišininkų Edino Bosnićiaus kvartete, kitose grupėse.

Stefanas Thaleris gimė Volfsberge (Austrija), studijavo džiazo kontrabosą Klagenfurto konservatorijoje, vėliau – Hagos karališkojoje konservatorijoje Nyderlanduose. Kontrabosininkas dalyvavo Marco Johnsono, György Ligeti, Johno Patitucci, Avishai Coheno meistriškumo kursuose.

1994 metais kaip Klauso Peierio projekto narys jis pelnė nugalėtojo laurus Kastelfidardo konkurse Italijoje, 2000 metais laimėjo antrąją premiją su “Caroline de Rooij Group” Hilversumo konkurse Nyderlanduose.

Nuo 2000-ųjų kontrabosininkas gyvena ir dirba Vienoje kaip nepriklausomas muzikantas, kompozitorius ir prodiuseris. S.Thaleris kuria ir aranžuoja muziką savo „Elektronikaprojekt“ thaBoom”, “Caroline de Rooij Group”, “Voxon”, “Radio Agora”, “Oktet Suha” ir kitoms grupėms, groja “Vienna Art Ensemble”.

Muzikas bendradarbiavo su Richardu Galliano, Wolfgangu Puschnigu, Klausu Paieriu, Karlheinzu Miklinu, Rolandu Neuwirthu, Barry Harrisu, Andrea Bocelli, Peteriu Krausu, Fredu Schreiberiu. Jis gastroliavo daugybėje šalių, tarp jų – JAV, Portugalijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Pakistane, Turkijoje.

Haraldas Tanschekas gimė Grace (Austrija). Jis pradėjo groti būgnais 15-kos metų, pirma studijavo klasikinę gitarą. Tik 19-kos H.Tanschekas gavo pirmąją pamoką kaip būgnininkas ir netrukus įstojo į džiazo skyrių Graco muzikos universitete. Jį baigęs būgnininkas tęsė studijas „Berklee College of Music“ Bostone (JAV).

Dabar H.Tanschekas gyvena Vienoje, o muzikuoja JAV ir visoje Europoje su Chico Freemanu, Jay Claytonu, Clarku Terry, Bobu Brookmeyeriu, Ricku Beckhamu, George‘u Garcone, Johnu Damianu, Howardu Aldenu, Gary Wittneriu, Marku Murphy, Berry Ries, Sheila Jordan, Steve‘u Loganu, „Ayn Inserto Jazz Orchestra“, „Doug Johnson Trio“, „Eldis Larosa Group“ ir daugeliu kitų iškilių kūrėjų.

Vilnius Jazz'2011

Jean Louis

Prancūzija

Das Kapital

Vokietija/Danija/Prancūzija

Miyeon - Park Je Chun

Pietų Korėja

Meta Marie Louise

Šveicarija

Martin Lubenov's Jazzta Prasta

Austrija

Colin Vallon Trio

Šveicarija

Petras Vyšniauskas - Juozas Milašius

Lietuva

Asaf Sirkis Trio

Jungtinė Karalystė

Logic

Australija

A.Šlaustas - T.Kutavičius project

Lietuva

L.Mockūnas - A.Bumšteinas „Voicescapes. Homage to MKČ“

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2011

Sheep Got Waxed

Lietuva

Jazz 4

Lietuva

Retired Musicians Social Club

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2011 Guests

J.Kuraitis - T.Razmus - A.Mikalkėnas

Lietuva