36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Asaf Sirkis Trio

Asaf Sirkis Trio (Jungtinė Karalystė):

Anastasios Spiliotopoulos - electric guitar
Patrick Bettison - electric bass, harmonica
Asaf Sirkis - drums

Šis trio - pagrindinė Asafo Sirkiso kaip muzikanto ir kompozitoriaus kūrybos laboratorija. Virtuoziška trijulė daug prisideda prie puikios tarptautinės grupės lyderio reputacijos.

Trio susikūrė 2007 metais. Bosu jame grojantį izraelietį Yaroną Stavi Vilniuje pakeisiantis Patrickas Bettisonas dalyvavo ir naujausio A.Sirkiso trio albumo „Letting Go“ įrašuose. Šis albumas pasirodė pernai, o 2008-aisiais grupė išleido pirmąjį savo kompaktinį diską „The Monk“.

„Asaf Sirkis Trio“ muzika artima džiazrokui, formavusiam A.Sirkiso skonį. Šios grupės kompozicijose ryškiai atsiskleidžia lyderio braižas, įtakotas Artimųjų Rytų, Indijos muzikos, Sun Ra kūrybos bei filosofijos, A.Sirkiso įkvėpėjų Jacko DeJohnette ir Tony Williamso.

Gimęs Izraelyje Asafas Sirkis tik aplinkybių verčiamas pasirinko būgnininko kelią. Jo troškimas groti bosine gitara anuomet buvo neįgyvendinamas dėl visiško šio instrumento nepopuliarumo Izraelyje. A.Sirkisas nuo 12 metų mokėsi groti būgnais.

Profesionalo karjerą jis pradėjo muzikuodamas su jaunomis Izraelio džiazroko, „world music“, „free“ džiazo, klezmerių grupėmis bei vietos džiazo įžymybėmis. 1995-aisiais muzikas subūrė savo pirmąjį trio, pradėjo kurti muziką ir įgrojo savo pirmąjį albumą.

1996-aisiais įkvėptas didžiųjų prancūzų kompozitorių Olivier Messiaeno, Maurice‘o Durufle ir Cesar‘o Franko vargonų kūrybos, A.Sirkisas subūrė unikalų kolektyvą „The Inner Noise“, kurį, be jo, sudarė grojantys bažnytiniais vargonais ir elektrine gitara muzikantai. Šios grupės pirmąjį albumą „Inner Noise“ kritikai apibūdino kaip gotikinį džiazą. Viena Kanados radijo džiazo stotis jį išrinko geriausiu 2005-ųjų albumu. Vėliau „The Inner Noise“ vardu pasirodė dar du kompaktiniai diskai.

1999-aisiais A.Sirkisas emigravo į Didžiąją Britaniją ir įsikūrė Londone, kur išsyk įsiliejo į džiazo gyvenimą. Savo karjerą Londone būgnininkas pradėjo muzikuodamas su palestiniečiu ūdo virtuozu Adelu Salameh’u ir naujos sudėties “The Inner Noise”.

2000-aisiais prasidėjo beveik dešimtmetį trukusi A.Sirkiso partnerystė su saksofonininku Giladu Atzmonu. Tandemas subūrė “The Orient House Ensemble“, su kuriuo įrašė 7 albumus. Vienas jų - „Exile“ - 2003-aisiais gavo „BBC Jazz Award“ kaip geriausias metų albumas. “The Orient House Ensemble“ apkeliavo daug prestižinių Europos festivalių.

2006-aisiais užsimezgė Asafo partnerystė su saksofonininku ir kompozitoriumi Timu Garlandu. Drauge jie išleido keturis albumus, aplankė Tolimuosius Rytus, JAV, daugelį Europos šalių.

A.Sirkisas taip pat bendradarbiavo su Larry‘o Coryello „Power Trio“, Nicolaso Meierio grupe, Johno Law „Art Of Sound Trio“, su Chicku Corea, Jeffu Berlinu, Johnu Abercrombie, Bobu Sheppardu, Marku Eganu, Dave‘u Liebmanu, Davidu Binney, Gary Husbandu, Johnu Tayloru, Kenny Wheeleriu, Lenny Stern, Julianu Siegeliu, Johnu Etherigde‘u, iškiliais Turkijos, Vengrijos, Italijos, Rusijos, Austrijos, Portugalijos džiazo meistrais.

Pastaruoju metu būgnininkas daugiausia dirba ir gastroliuoja su savo trio.

Patrickas Bettisonas gimė Anglijoje, užaugo Australijoje. Groti bosu jis pradėjo savarankiškai būdamas 8-erių, o jau nuo 13-kos metų rašė muziką, 16-kos pradėjo gyventi iš muzikos.

Baigęs mokyklą, Patrickas atsidūrė Škotijoje, kur muzikavo su multiinstrumentininku Bobby’u Wishartu. Vėliau bosininkas kaupė džiazo įgūdžius Londone, čia grojo su Timu Whiteheadu, Jimu Mullenu, Django Batesu, Gary Husbandu ir kitais žinomais muzikantais.

Kaip “Acoustic Alchemy” narys ir vadovas P.Bettisonas gastroliavo ir įrašinėjo JAV, o netrukus apsigyveno Floridoje. Čia jis intensyviai muzikavo su Kenny Drew, brazilų pianistu Manfredu Festu, Gumbi Ortizu, susižavėjo Kubos muzika. P.Bettisono stilių stipriai įtakojo brazilų ir afrokubietiška muzika.

Gimęs Graikijoje Anastasios Spiliotopoulos nuo 2000-ųjų gyvena Londone. Jis studijavo muziką „Guildhall School of Music & Drama“ ir „Trinity College of Music“, tobulinosi „School for Improvisational Music“ seminaruose Niujorke.

Gitaristas bendradarbiavo su Kenny Wheeleriu, Gary Husbandu, Timu Garlandu, Dimitri Vassilakiu, Eileenu Hunteriu, Johno Parricelli, Mike‘u Outramu, Johnu Etheridge‘u ir kitais muzikos korifėjais. 2005-aisiais jis įkūrė savo kvartetą.

Su įvairiais kolektyvais A.Spiliotopoulos pasirodė Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Graikijos, Švedijos, Ispanijos ir JAV festivaliuose bei klubuose.

Vilnius Jazz'2011

Jean Louis

Prancūzija

Das Kapital

Vokietija/Danija/Prancūzija

Miyeon - Park Je Chun

Pietų Korėja

Meta Marie Louise

Šveicarija

Martin Lubenov's Jazzta Prasta

Austrija

Colin Vallon Trio

Šveicarija

Petras Vyšniauskas - Juozas Milašius

Lietuva

Asaf Sirkis Trio

Jungtinė Karalystė

Logic

Australija

A.Šlaustas - T.Kutavičius project

Lietuva

L.Mockūnas - A.Bumšteinas „Voicescapes. Homage to MKČ“

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2011

Sheep Got Waxed

Lietuva

Jazz 4

Lietuva

Retired Musicians Social Club

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2011 Guests

J.Kuraitis - T.Razmus - A.Mikalkėnas

Lietuva