36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Nguyen Le "Songs of Freedom"

Nguyen Le "Songs of Freedom" (Prancūzija):

Nguyen Le - guitar
Himiko Paganotti - vocal
Christopher Jennings - bass
Illya Amar -vibraphone, marimba
Stéphane Galland - drums

Tai vienas sėkmingiausių Paryžiuje gyvenančio vietnamiečių kilmės gitaristo Nguyeno Le projektų, sulaukęs plataus atgarsio Europoje ir už Atlanto. Šiuo projektu muzikas, regis, užsimojo pasiekti neįmanoma - prikelti naujam gyvenimui nugrotus nudainuotus legendinius 8-ojo dešimtmečio pophitus. Tačiau, kaip pripažino kritikai, kaip tik tokiam unikumui, kaip Nguyenas Le, tai turėjo pavykti!

Subūręs įvairių kultūrų atstovus, šis garsų magas suteikė netikėtai egzotišką ir gaivų skambesį mitinėms „The Beatles“, „Led Zeppelin“, Janis Joplin, Stevie Wonderio, Erico Claptono, Bobo
Marley dainoms. Jo aranžuotės stebina vaizduotės polėkiu, garsovaizdžio spalvų įvairove, harmoningu etninių motyvų ir žinomų melodijų lydiniu. Aprėpdamas savo muzika pasaulio platybes Nguyenas Le tarsi kviečia pasidžiaugti jo jaukumu ir grožiu.

Šio muziko meno magiją paaiškina jo asmenybės unikalumas. Nguyenas Le yra baigęs vaizduojamojo meno ir filosofijos studijas, o muzikos nuo paauglystės mokėsi tik savarankiškai – iš pradžių grojo mušamaisiais, vėliau persimetė prie akustinės ir elektrinės gitarų.

Profesionali šio muziko karjera įsibėgėjo, jam įsiliejus į Prancūzijos nacionalinį džiazo orkestrą. Šis bigbendas suvedė gitaristą scenoje su daugeliu įžymybių, tarp jų - Johnny Griffinu, Louis'u Sclavis'u, Didier Lockwood'u, Carla Bley, Tootsu Thielemansu, Steve'u Lacy, Dee Dee Bridgewater, Gilu Evansu, Quincy Jonesu.

Nguyenas Le ypač atkreipė į save dėmesį ekspromtu pakeitęs Alą DiMeolą džiazo ir flamenko projekte „Jazzpana“, kurį rengė Vince'as Mendoza su Vakarų Vokietijos radijo bigbendu. Nuo 1993-ųjų pastarasis kolektyvas ėmė dažnai kviestis gitaristą groti solo savo programose. Būtent čia Nguyenas Le susipažino su bosininku Dieteriu Ilgu ir būgnininku Danny Gottliebu, kurie tapo jo pirmojo trio nariais. O savo pirmąjį albumą kaip lyderis Nguyenas Le įrašė JAV su Marcu Johnsonu ir Peteriu Erskine'u.

Nuo pat karjeros pradžios Nguyeną Le traukė skirtingų muzikos stilių ir kultūrų samplaikos. Jis grojo roką, fanką, džiazą, domėjosi etnine muzika ir kūrė savo unikalų braižą, akumuliuodamas šią daugialypę patirtį.

Pirmoji gitaristo grupė „Ultramarine“ grojo afrikietišką ir Karibų muziką. Vėliau jis kūrė projektus su Alžyro dainininku Safy Boutella, vietnamiečiu Truong Tangu, kuris išmokė Nguyeną Le muzikuoti vienastygiu vietnamietišku instrumentu „dan bau“.

Paryžiuje gimusio Nguyeno Le tėvynės ilgesys 1996-aisiais išsiliejo plataus pripažinimo sulaukusiu albumu „Tales from Viet-Nam“, sulydžiusiu džiazą ir tradicinę Vietnamo muziką. Jis ženklino naują gitaristo kūrybos etapą. Jau po poros metų Nguyenas Le išleido albumą su Alžyro muzikantais („Maghreb & Friends”). Kūrėjas pasinėrė į „world“ muzikos stichiją, įtraukdamas į savo orbitą įvairiausio stiliaus muzikos atlikėjus, tarp jų – grojančius vietnamietiškomis ir afrikietiškomis fleitomis, Alžyro bandža ir kitais egzotiškais instrumentais. Į vieną savo grupių jis subūrė serbą Bojaną Z., austrą Wolfgangą Puschnigą, italus Paolo Fresu ir Stefano Di Battista, berberų bei vietnamiečių liaudies muzikos atlikėjus.

Nguyeno Le projektuose dalyvavo visa plejada iškilių perkusininkų, tarp jų – Karimas Ziadas, Trilokas Gurtu, Terri Lyne Carrington; jam talkino Richardas Bona, Chrisas Potteris, Rudreshas Mahanthappa ir daug kitų džiazo korifėjų. Gitaristas jau išleido beveik 20 albumų, kurių dalis pateko į solidžių muzikos leidinių ir radijo stočių topus.

Nguyeno Le gitara skambėjo Marco Ducret, Ray Charleso, Ornette Colemano, Uri Caine'o, bigbendo žanro pažibos Marios Schneider bei kitų žymių muzikų projektuose. Patirtis gitaristui leido ir pačiam rašyti orkestrinius kūrinius, pasirodyti šiuolaikinės akademinės muzikos koncertuose.

Šio menininko kūryba imponuoja įvairaus skonio publikai ne tik dėl etninio atspalvio, bet pirmiausia - dėl subtilumo, organiškumo. 2006 metais Nguyenas Le buvo apdovanotas “Django d'Or” kaip gitaros virtuozas. Pernai jam buvo įteiktas Prancūzijos meno ir literatūros ordinas.

Visus “Songs of Freedom” narius vienija platūs kultūriniai interesai. Kanadietis bosininkas, kompozitorius ir aranžuotojas Christopheris Jenningsas groja įvairių stilių ir žanrų muziką akustiniu kontrabosu ir elektriniu bosu. Jis studijavo džiazą Toronto universitete Kanadoje ir Hagos karališkojoje konservatorijoje Olandijoje, dėstė Prancūzijos mokyklose ir meistriškumo kursuose.

Be Nguyeno Le projektų, Ch. Jenningsas groja Dhafero Youssefo kvartete, Kudsi Ergunero grupėje, Thomaso Enhco trio, vadovauja savo kvartetui, įvairiems trio, kuria akustinius duetus. Tarp daugybės bosininko partnerių yra ir Lietuvoje girdėti puikūs muzikantai Eivindas Aarsetas, Yaronas Hermanas, Satoshi Takeishi.

Ch. Jenningsas taip pat bendradarbiauja su Jaceko Kochano/Dave'o Liebmano bei Lee Konitzo/Giovanni Ceccarelli kvartetais.

Belgų būgnininkas Stéphane'as Galland'as garsėja sudėtingų ritmų pomėgiu ir kūrybingumu. Jis groja džiazą, afrikietišką, klasikinę bei populiariąją muziką. S.Galland'as gastroliavo su Doudou N'Diaye Rose, Joe Zawinulo „Syndicate“.

Nguyeno Le projektui daug žavesio suteikia mušamųjų virtuozas Illya Amaras. Jis bendradarbiauja su gitaristu jau beveik dešimt metų, dalyvavo trijų jo albumų įrašuose. I.Amarui paklūsta ir elektronika, egzotiška perkusija.

Himiko Paganotti daugiausia reiškiasi prancūzų muzikantų projektuose kaip pritariančioji vokalistė.


Vilnius Jazz'2012

Nguyen Le "Songs of Freedom"

Prancūzija

Peter Broetzmann’s Full Blast

Šveicarija/Vokietija

Albert Beger - Arkady Gotesman

Izraelis/Lietuva

Hikashu

Japonija

Marc Ayza Group feat. Blurum 13

Ispanija

Michael Formanek Quartet

JAV

La Campagnie des Musiques à Ouïr

Prancūzija

Fuwa Works

Japonija

Tribute to John Coltrane

Lietuva

Omer Klein

Izraelis

European Saxophone Ensemble

Europos Sąjunga

Vladimir Tarasov and Lithuanian Art Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2012

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

Singaz

Lietuva

Kaf Kaf

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2012 Guests

Vein feat. Jan Maksimovic

Šveicarija/Lietuva