36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

European Saxophone Ensemble

European Saxophone Ensemble (Europos Sąjunga):

János Ávéd (Hungaria) – ts, ss
Sam Comerford (Ireland) - ts
Sylvain Debaisieux (Belgium) - ts
Miriam Dirr (Germany) – ss, as
Linda Fredriksson (Finland) - brs
Luka Ignjatović (Serbia) - as
Tereza Králová (Czechia) - as
Andy Lévêque (France) – as, ss
Andrea Mocci (Italy) – bs, ss
Jandra Puusepp (Estonia) - ss
Gregor Siedl (Austria) – ts, ss
Dovydas Stalmokas (Lithuania) – brs, bs
Guillaume Orti (France) - artistic director

Šiame Europos sąjungos (ES) kultūros ambasadoriumi tituluojamame ansamblyje groja 18-34 metų saksofonininkai iš dvylikos ES šalių. Jaunieji talentai buvo atrinkti meistriškumo kursuose, kurie vyko aštuoniuose Europos miestuose.

Rugsėjį jaunimas susitiko ir savaitę repetavo ansamblio rezidencijoje Gente (Belgija), o nuo rugsėjo 15-osios rodo savo darbo vaisius koncertuodamas įvairiose Europos šalyse. „Vilnius Jazz“ festivalis – šeštoji ansamblio turnė stotelė. Jis jau prisistatė Gento, Dublino, Brešijos, Helsinkio ir Talino publikai, o pasirodymus tęs Belgrade, Lisabonoje, Monpeljė, Dortmunde, Tilburge, Briuselyje ir Strasbūre.

Specialiai šia proga kūrinius kolektyvui parašė penki kompozitoriai - Stéphane‘as Payen‘as (Prancūzija), Ronanas Guilfoyle‘as (Airija), Kari Ikonenas (Suomija), Alanas Hilario (Filipinai) ir Ingrid Laubrock (Vokietija). Visi jie – ne tik tituluoti muzikos kūrėjai, bet ir žinomi pedagogai bei instrumentininkai, pripažintų kolektyvų lyderiai ir nariai.

Komponuodami Europos saksofonų ansambliui menininkai stengėsi kuo efektingiau parodyti šios sudėties galimybes ir kartu suteikti erdvės kiekvieno kolektyvo nario saviraiškai. O groja ansamblyje labai įvairios patirties saksofonininkai – nuo šiuolaikinės akademinės muzikos solistų bei džiazo virtuozų iki „punk“, afrikietiško „soul“ atlikėjų.

Iki sausio truksiantis saksofonininkų turnė bus jaunimui kartu įdomi akustinė praktika, nes ansamblio koncertai rengiami įvairiausiose erdvėse – klubuose ir koncertų salėse, industrinėje aplinkoje bei žmonių masinio susibūrimo vietose.

Lietuvai kolektyve atstovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo katedros absolventas Dovydas Stalmokas, grojantis baritonu ir bosiniu saksofonu.

Lietuvoje šis atlikėjas labiausiai žinomas iš improvizacinės kūrybos projektų, bet groja įvairių stilių muziką. Dovydas muzikuoja keliuose šalies bigbenduose, yra grupių "Yrinauda" , "Aprasymaa" , "Horny Horn" narys. 2009 metais Dovydas Stalmokas buvo pripažintas geriausiu „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso instrumentininku.

Europos saksofonų ansamblio šiemetės sesijos meno vadovas prancūzas Guillaume‘as Orti studijavo džiazą ir klasikinę muziką Avinjono konservatorijoje, tobulinosi Banfo menų centre Kanadoje pas Steve‘ą Colemaną.

Menininkas labiausiai žinomas kaip grupių „Kartet“, „Mâäk“, „Octurn“, „The Progressive Patriots“ ir Andy Emler‘o „MegaOctet“ saksofonininkas. Jis taip pat groja grupėse „Benzine“, „Reverse“ ir kitose, duete su saksofonininku Stéphane‘u Payen‘u as, trio su Andy Emler‘u bei Ballaké Sissolo.

Neseniai saksofonininkas dalyvavo „Royaumont“ fondo remiamuose projektuose, kurie suvienijo Malio, Maroko ir Prancūzijos muzikantus, dainininkus bei šokėjus.

Vilnius Jazz'2012

Nguyen Le "Songs of Freedom"

Prancūzija

Peter Broetzmann’s Full Blast

Šveicarija/Vokietija

Albert Beger - Arkady Gotesman

Izraelis/Lietuva

Hikashu

Japonija

Marc Ayza Group feat. Blurum 13

Ispanija

Michael Formanek Quartet

JAV

La Campagnie des Musiques à Ouïr

Prancūzija

Fuwa Works

Japonija

Tribute to John Coltrane

Lietuva

Omer Klein

Izraelis

European Saxophone Ensemble

Europos Sąjunga

Vladimir Tarasov and Lithuanian Art Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2012

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

Singaz

Lietuva

Kaf Kaf

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2012 Guests

Vein feat. Jan Maksimovic

Šveicarija/Lietuva