36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Vladimir Tarasov and Lithuanian Art Orchestra

Vladimir Tarasov and Lithuanian Art Orchestra (Lietuva):

Vytautas Labutis - saxes
Liudas Mockunas - saxes
Valerijus Ramoska - trumpet
Tomas Kutavicius - piano
Vytautas Mikeliunas - violin
Skirmantas Sasnauskas - trombone
Vytautas Pilibavicius - trombone
Juozas Milasius - guitar
Vytis Nivinskas - double bass
Dmitrij Golovanov - key
Eugenijus Kanevicius - double bass
Arkady Gotesman - drums
Vladimir Tarasov -perc., leader

Idėja suburti žinomus Lietuvos džiazo ir akademinės muzikos atstovus į vieną kolektyvąVladimirui Tarasovui kilo prieš du dešimtmečius. 1991-aisiais debiutavo jo inicijuotas „Lithuanian Art Orchestra“ (LAO), tęsiantis geriausias Lietuvos džiazo mokyklos tradicijas.

Orkestras yra pristatęs kelias originalias programas, dvi įrašęs: „Waltz Atto" 1993 metais išleido "Sonore Records", „Lithuanian Divertissement" 1994-aisiais buvo įrašyta Hamburge. Kolektyvas pasirodė 10-ajame „Vilnius Jazz“ festivalyje, 2002-aisiais prisistatė tarptautinei publikai "Jazz in Lithuania" kulturos programoje Frankfurto knygų mugėje.

LAO sudėtis nuolat atsinaujina. Šį kartą scenoje šalia orkestro senbuvių, šalies džiazo grandų taip pat pamatysime jaunų veidų. Tačiau visi LAO nariai yra aukščiausio lygio profesionalai, pelnę savo projektais ir kūriniais pripažinimą Lietuvoje bei svetur.

Jubiliejiniam „Vilnius Jazz“ festivaliui Vladimiras Tarasovas su LAO parengė naują programą - „Aleatoriniai žaidimai“. Ją muzikantai skiria kultinio JAV kompozitoriaus avangardininko, aleatorinės muzikos kūrėjo Johno Cage‘o 100-mečiui.

Pasak Vladimiro Tarasovo, tai – bene artimiausias šiuolaikinės muzikos principams, bet kartu – laisviausios raiškos LAO projektas. „Žaisime pagal aleatorikos taisykles, - teigė kolektyvo lyderis. – Tai bendra mano ir orkestro kompozicija“.

Perkusininkas, kompozitorius, vizualiojo meno kūrėjas Vladimiras Tarasovas daug metų dirba su simfoniniais, kameriniais bei džiazo orkestrais Lietuvoje, Europoje ir JAV. Nuo 1991-ųjų jis yra Lietuvos kompozitorių sąjungos narys. Maestro kuria muziką orkestrams, kino filmams, teatrui.

Kompozitoriaus ir improvizuotojo talentas ryškiai atsiskleidžia Vladimiro Tarasovo soliniuose perkusijos projektuose. Jo diskografijoje – net 16 solinių albumų. 34 albumus jis įgrojo su Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Čekasino ir Vladimiro Tarasovo trio (GTČ) ir daugiau kaip 60 – su kitais Lietuvos bei užsienio džiazo ir akademinės muzikos atlikėjais.

Menininkas į Lietuvą atvyko 1968-aisiais iš Archangelsko. 1971 metais jis tapo GTČ trio nariu. Šis legendinis trio davė impulsą atsirasti Lietuvos džiazo mokyklai. Su GTČ Vladimiras Tarasovas gastroliavo daugelyje Europos šalių ir JAV, parašė apie šį ansamblį autobiografinę knygą "Trio" (1998). 2002-aisiais, po 16 metų pertraukos, kolektyvas buvo atnaujinęs savo veiklą.

1999 - 2002 metais Vladimiras Tarasovas vadovavo Lietuvos rusų dramos teatrui, režisavo čia spektaklius. Muzikas bendradarbiavo ir su Štutgarto valstybiniu teatru (1995), Niujorko Bruklino muzikos akademijos "Majestic Theatre" (1995), Orleano "Josef Nadj Centre Choregraphique National" (1998) bei kitomis scenos menų institucijomis.

Nuo 1991 metų V.Tarasovas dalyvauja personalinėse ir grupinėse vizualiojo meno parodose. Jis rodė savo darbus Diuseldorfo "Kunsthalle", Čikagos šiuolaikinio meno muziejuje, Paryžiaus "Centre Georges Pompidou" centre bei "Galeries nationales du Grand Palais", Venecijos bienalėje, „EXPO-2008“ Saragosoje, Majamio „Bass Museum of Art“, Stokholmo "Kulturhuset", Maskvos šiuolaikinio meno centre "Dom", Nacionaliniame šiuolaikinio meno centre, Valstybinėje Tretjakovo galerijoje bei kituose meno centruose. 2008 m. leidykla „Baltos lankos“ išleido albumą “Vladimiras Tarasovas: tarp garso ir vaizdo“.

Menininkas dėstė ir vedė seminarus Bremeno aukštojoje muzikos mokykloje, Podevilio meno centre Berlyne, Vizualiojo meno institute Orleane, Kalifornijos universiteto menų fakultete bei „University of the Pacific“, Diuseldorfo ir Vilniaus dailės akademijose bei kitose mokyklose.

Vladimiras Tarasovas nuolat pasirodo teatro, džiazo bei vizualiojo meno projektuose Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Rusijoje, JAV, kitose šalyse. Jis surengė ne vieną projektą su lietuvių bei užsienio literatais. 2009 metais muzikas kartu su Vokietijos rašytoju Frido Mannu pristatė įspūdingą audiovizualinį projektą “Tvanas”, kuris buvo įtrauktas į “Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009” programą.

Perkusininkas yra muzikavęs su Andrew Cyrille'u, “The Rova Saxophone Quartet”, Anthony Braxtonu, Lauren Newton, Butchu Morrisu, Thomaszu Stanko, Didier Petit, Marku Dresseriu, Gyorgy Szabadosu, Masahiko Satoh, Kazutoki Umezu, Anatolijumi Vapirovu bei kitais iškiliais džiazo ir improvizacinės muzikos kūrėjais.

2009 m. Rusijoje buvo išleista trečioji Vladimiro Tarasovo knyga “Tam-Tam” ( leidykla “NLO”). Tais pačiais metais kūrėjas tapo Rusijos prestižinės premijos “Triumf”, skiriamos už meno ir literatūros laimėjimus, pirmuoju laureatu iš Lietuvos.

Vilnius Jazz'2012

Nguyen Le "Songs of Freedom"

Prancūzija

Peter Broetzmann’s Full Blast

Šveicarija/Vokietija

Albert Beger - Arkady Gotesman

Izraelis/Lietuva

Hikashu

Japonija

Marc Ayza Group feat. Blurum 13

Ispanija

Michael Formanek Quartet

JAV

La Campagnie des Musiques à Ouïr

Prancūzija

Fuwa Works

Japonija

Tribute to John Coltrane

Lietuva

Omer Klein

Izraelis

European Saxophone Ensemble

Europos Sąjunga

Vladimir Tarasov and Lithuanian Art Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2012

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

Singaz

Lietuva

Kaf Kaf

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2012 Guests

Vein feat. Jan Maksimovic

Šveicarija/Lietuva