36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Hildegard Lernt Fliegen

Hildegard Lernt Fliegen (Šveicarija):

Andreas Schaerer – voc
Matthias Wenger – as, ss
Benedikt Reising – bs, as, bcl
Andreas Tschopp - tb, tba
Marco Müller - db
Christoph Steiner - dr, perc, mar

Ar tai vieno žmogaus grupė, ar orkestras, sekstetas, o gal keliaujantis cirkas? Sunku pasakyti. “Hildegard Lernt Fliegen” (“Hildegarda mokosi skraidyti”) – labai savitas ir šiuo metu bene kūrybiškiausias Šveicarijos muzikos projektas. Jis apima džiazą ir triukšmo meną, muzikinį teatrą, roką, repą, flirtuoja su Kurtu Weilliu ir Franku Zappa.

Šie vyrukai gali būti komiški, triukšmingi ir aikštingi, bet niekada – nuobodūs. Jų muzika trykšta fantazija, sąmoju ir nežabotu polėkiu.

Grupę 2005 metais įkūrė kompozitorius ir tikras balso akrobatas Andreasas Schaereris. Pavadinti jį dainininku būtų netikslu – perdaug egzotiška šio kūrėjo išgaunamų garsų paletė. Andreasas turėjo gerą mokytoją – gastroliavo su nepranokstamu vokalo virtuozu Bobby McFerrinu.

“Hildegard Lernt Fliegen” atkreipė į save dėmesį 2007-aisiais išleidusi pirmą albumą. Kritikai jį sutiko euforiškai, o publika išpirko per kelis mėnesius. Po metų sekstetas laimėjo svarbiausią scenos naujokams skiriamą šveicarų prizą „ZKB Jazzpreis“. Netrukus pasirodė ir antrasis grupės albumas, o 2011 metais jai buvo skirtas solidžiausias Šveicarijoje džiazo apdovanojimas – fondo „Pro Helvetia“ parama.

Grupės lyderis juokaudamas vadina “Hildegard Lernt Fliegen” skraidykle, kuri pakyla kartu su publika virš žemės ir kartais net labai aukštai.

„Hildegard“ kompanija skraido ir tikrais lėktuvais, keliauja koncertuoti traukiniais ir autobusais. Grupės maršrutai nusidriekė nuo Rusijos iki Kinijos. 2010-ųjų viešnagę Rusijoje sekstetas įamžino kino juostoje ir kompaktinėje plokštelėje.

„Hildegard“ matė šilto ir šalto: koncertavo saujelei klausytojų ir tūkstantinei auditorijai, po atviru dangumi, prirūkytuose džiazo klubuose ir prestižiniuose festivaliuose. Seksteto metraštyje - „London Jazz”, Strasbūro “Jazzdor”, „April Jazz in Espoo“, Ciuricho „Jazznojazz“, „Suisse Jazz Diagonales“, Dresdeno „Jazztage“ ir daugelis kitų garsių džiazo scenų.

Pagrindinis grupės kompozitorius Andreasas Schaereris nesiekia sužavėti publikos savo muzikos grožiu. Jį traukia karštligiška energija ir iš pažiūros sunkiai susiejamų dalykų deriniai. Muzikavimas Andreasui – tai apsvaigimo būsena.

Vokalistas kartais gaudo kūrybinius impulsus ir mobiliuoju telefonu, užfiksuodamas sudominusius motyvus, o vėliau juos išplėtodamas kartu su grupe, taip pat semiasi idėjų kelionėse.

Andreaso Schaererio vokalinis arsenalas neišsemiamas – kartais kyla pavojus nustelbti savo kaip išradingo kompozitoriaus gebėjimus ir scenos partnerių įnašą. Vienas šis vokalistas gali atstoti visą vodevilio teatrą – nuo rūbininkių ir perukininkų iki dirigento. Balsu jis gali įkūnyti bet ką.

Saksofonininkas Matthiasas Wengeris, anot kolegų, - patikimas kaip automatinis patefonas, nors ant vieno jo peties tupi velnias, o nuo kito šypsosi mūza.

Saksofonininkas Benediktas Reisingas didžiąją savo gyvenimo dalį kolekcionavo metalinius objektus ir pūtė į juos. O trombonininkas Andreasas Tschoppas yra saulėtasis grupės polius, ramybės uostas. Jo trombono tirados plaukia lyg lengvi debesėliai vasaros dangumi.

Marco Mülleris yra augte suaugęs su savo kontrabosu, kuris bumbsi ir pūkščia lyg Kalėdų Senelio sniegomobilis. Bet vos pakvipus scenoje monotonija, kontrabosininkas skuba į pagalbą Andreasui Schaereriui. Mušamųjų virtuozas Christophas Steineris groja būgnais, spausdinimo mašinėle, virtuvės rakandais – viskuo, kas nevalgoma.

Kiekvienas grupės narys yra neatsiejama jos dalis, o tariamas muzikinis “Hildegard” chaosas – apgalvota estetika, smagus muzikantų, gerai pažįstančių vienas kitą, žaidimas.

Vilnius Jazz'2013

William Hooker - Liudas Mockūnas

JAV/Lietuva

Vladimir Chekasin - Vladimir Tarasov

Lietuva

Pascal Schumacher Quartet

Liuksemburgas

David Fiuczynski Planet Microjam

JAV

Sean Noonan "A Gambler's Hand"

JAV/Lenkija

Osvaldas Balakauskas "Psalms of the Spring"

Lietuva

Kaja Draksler

Slovėnija

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology"

Belgija

Hildegard Lernt Fliegen

Šveicarija

Andy Emler MegaOctet

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2013

Kaff

Lietuva

In Albedo

Lietuva

Legentet

Lietuva

r.a.d.d.

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2013 Guests

Euan Stevenson Vilnius Quintet

Škotija/Lietuva