36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology"

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology" (Belgija):

Frank VAGANEE – as, ss, fl
Bruno VANSINA – as, ss, cl, fl
Kurt VAN HERCK – ts, ss, cl, fl
Bart DEFOORT – ts, ss, cl
Bo VAN DER WERF – bs, bcl
Frederik HEIRMAN – tb
Lode MERTENS – tb
Ben FLEERAKKERS – tb
Laurent HENDRICK – basstb, basstuba
Serge PLUME – tp, flgh
Jo HERMANS – tp, flgh
Pierre DREVET – tp, flgh
Jeroen VAN MALDEREN – tp, flgh
Nathalie LORIERS – p
Jos MACHTEL – db
Tony VITACOLONNA – dr

Šiemet 20-metį minintis Briuselio džiazo orkestras yra vienas žymiausių šio žanro kolektyvų. Amerikiečių žurnalas “Downbeat” yra jį įtraukęs į geriausių pasaulio bigbendų dešimtuką.

Šis orkestras ypatingas ne tik tuo, kad nuolat kaupia originalų repertuarą, kuria unikalias aranžuotes, vertina išradingą muzikavimą, o kiekvienas jo narys yra meistriškas solistas. Jis vis nustebina savo gerbėjus nestandartinėmis programomis. „Graphicology“ – viena jų.

Tai įdomi vaizduojamojo meno ir muzikos, komiksų ir gyvo džiazo sintezė. Briuselio džiazo orkestras užsakė šešiems kompozitoriams sukurti garso takelius žinomo komiksų autoriaus belgo Philipo Paquet darbams. Dvi savo istorijas dailininkas sukūrė specialiai šia proga, pavaizduodamas tarp herojų ir orkestrą bei save. Philipo Paquet piešiniai tapo savotiškomis džiazo partitūromis, kurios rodomos ekrane gyvai grojant orkestrui.

Philipas Paquet labai mėgsta džiazą, yra jam skyręs bent keturis savo komiksų albumus. Garsiausias jų yra "Louis Armstrong".

„Graphicology“ premjera įvyko 2012 metais Amsterdame. Vėliau projektas buvo kartojamas daugelyje Belgijos scenų, pristatomas Prancūzijoje bei kitose šalyse. Jį lydi puikūs kritikų atsiliepimai.

Pirmą kartą jungti vaizdą ir džiazą kolektyvas pabandė 2003 metais kinoprojekte „Big Cities in the Twenties“. Tada orkestras gyvai įgarsino penkis trumpus nebylius filmus, pasitelkęs Franko Vaganée, Berto Joriso ir Gyuri Spieso muziką. 2006-aisiais Frankas Vaganée sukūrė muziką bigbendo videoprojektui „Piccadilly“.

Briuselio džiazo orkestras įrašė garso takelį ir audiopjesei pagal Michaelio de Cocko premijuotą knygą „Vliegen tot de Hemel“. O pernai jo įgarsintas nebylus Michelio Hazanaviciaus filmas „Artistas“ laimėjo „Oskarą“ už muziką.

Dar vienas netradicinis bigbendo veiklos baras – projektai su klasikinės muzikos kolektyvais. Tarp Briuselio džiazo orkestro scenos partnerių yra Briuselio filharmonijos orkestras, Flamandų radijo choras, Limburgo simfoninis orkestras, „Camerata Aetas Nova“, „Capella di Voce“, kiti akademinės scenos atstovai.

Šio džiazo orkestro kūrybos paletėje sugyvena patys įvairiausi muzikos žanrai. Su argentiniečių kompozitoriumi Carlosu Franzetti ir trimitininku Gustavo Bergalli kolektyvas parengė tango muzikai skirtą projektą, su belgų džiazo vokalistu Davidu Linxu ir portugalų vokalinio džiazo žvaigžde Maria João – George‘o Gershwino operos šiuolaikinę versiją „A Different Porgy & Another Bess“. Orkestro kartu su afrikiete vokaliste Tutu Puoane įrašytas Pietų Afrikos dainų aranžuočių albumas „Mama Africa“ solistės tėvynėje buvo pripažintas Geriausiu tradicinio džiazo albumu.

Briuselio džiazo orkestras bendradarbiauja su žymiausiais bigbendo muzikos bei džiazo autoritetais. Nuo pirmųjų gyvavimo metų jis kviečiasi projektams JAV kompozitorę ir dirigentę Marią Schneider, su ja gastroliuoja. Dirbta su amerikiečiais Bobu Mintzeriu, Dave‘u Liebmanu, Dave‘u Douglasu, McCoy Tyneriu, Kenny Wheeleriu, Lee Konitzu, Chrisu Potteriu, prancūzų akordeono virtuozu Richardu Galliano ir daugeliu kitų korifėjų. Su amerikiečių pianistu Kenny Werneriu surengtos kelios koncertų serijos Niujorko Lincolno centre ir „Blue Note“ džiazo klube.

Jubiliejinių metų ryškiu akcentu tapo projektai su vienu geriausių pasaulio saksofonininkų Joe Lovano. Orkestras įgrojo su maestro ir išleido vasarą jo muzikos albumą „Wild Beauty“, apkeliavo daug džiazo fetstivalių.

Scenoje sukaktis buvo paminėta ir drauge su belgų džiazo pažibomis, ilgamečiais partneriais – kompozitoriumi, aranžuotoju, trimitininku Bertu Jorisu, gitaristu Philipu Catherine‘u, dainininku Davidu Linxu, pianistu Micheliu Herru.

Jubiliejui orkestras išleido savo narių geriausių kompozicijų bei aranžuočių albumą. Sava kūryba visada sudarė reikšmingą šio kolektyvo repertuaro dalį. Be to, nuo 2004 metų Briuselio džiazo orkestras rengia Tarptautinį kompozicijų bigbendui konkursą, įtraukia geriausius jo darbus į savo programas.

Kolektyvas vykdo daug švietėjiškų projektų: siūlo meistriškumo kursus jauniems profesionalams bei mėgėjams, globoja Jaunimo džiazo orkestrą, rengia bendrus pasirodymus su jaunimu.

Ne vieną nacionalinį prizą pelniusį Briuselio džiazo orkestrą finansuoja Flandrijos vyriausybė. Jis grojo visose svarbiausiose Belgijos džiazo scenose, sulaukė pripažinimo Europos šalyse, JAV, Pietų Afrikoje.

2010 metais kolektyvas lankėsi Lietuvoje, atliko geriausius savo repertuaro kūrinius Vilniaus festivalyje.

Briuselio džiazo orkestro siela yra vienas jo įkūrėjų, kompozitorius bei saksofonininkas Frankas Vaganée. Jis gimė 1966 metais Mechelene, Belgijoje. Muzikas studijavo Mecheleno bei Antverpeno konservatorijose, trejus metus džiazo improvizacijų mokėsi JAV saksofonininko Johno Ruocco džiazo studijoje, tobulinosi Niujorke. Jo kompozicijos ir aranžavimo mokytojas buvo Bobas Brookmeyeris.

1993-aisiais atlikėjas pelnė „CERA-Jeugd en Muziek“, po metų su Briuselio džiazo orkestru – „Nicolas d’Or“ prizus, o 2001 metais jam įteiktas geriausio Belgijos metų muzikanto „Django“ apdovanojimas.

Frankas Vaganée taip pat dalyvauja ansamblių „The Acoustics“ ir „Nathalie Loriers Trio & Extensions“ veikloje, su įvairiais kolektyvais kviečiamas groti kaip laisvai samdomas muzikantas.

Vilnius Jazz'2013

William Hooker - Liudas Mockūnas

JAV/Lietuva

Vladimir Chekasin - Vladimir Tarasov

Lietuva

Pascal Schumacher Quartet

Liuksemburgas

David Fiuczynski Planet Microjam

JAV

Sean Noonan "A Gambler's Hand"

JAV/Lenkija

Osvaldas Balakauskas "Psalms of the Spring"

Lietuva

Kaja Draksler

Slovėnija

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology"

Belgija

Hildegard Lernt Fliegen

Šveicarija

Andy Emler MegaOctet

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2013

Kaff

Lietuva

In Albedo

Lietuva

Legentet

Lietuva

r.a.d.d.

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2013 Guests

Euan Stevenson Vilnius Quintet

Škotija/Lietuva