36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Kaja Draksler

Kaja Draksler (Slovėnija):

Kaja Draksler - p

Pianistė, žvalganti naujus Slovėnijos improvizacinės muzikos horizontus. Taip Kają Draksler apibūdina tautiečiai. Tai jaunosios kartos atlikėja, produktyviai išnaudojanti jai atsivėrusias užsienio studijų bei tarptautinės praktikos galimybes.

Kaja anksti atsiskleidė kaip itin kūrybinga, veržli, kupina drąsių idėjų ir didelių ambicijų asmenybė. Dar būdama gimnazistė ji sukūrė muziką šiuolaikinei dramai “Nuogas vyras” (“Naked man”). 19-kos metų ji laimėjo 2-ąjį žiuri ir pagrindinį publikos prizus nacionaliniame kompozicijų konkurse, gavo užsakymą aranžuoti kūrinį orkestrui, akordeonui ir balsui. 20-metės kompozitorės Koncertą akordeonui ir orkestrui “Orfėjas ir Euridikė” atliko Slovėnijos filharmonijos orkestras ir akordeono virtuozas Janezas Dovcas.

Baigusi Liublianos muzikos mokyklos džiazo skyrių Kaja Draksler studijavo džiazo fortepijoną Groningeno “Prince Claus Conservatory” Olandijoje, o šiuo metu siekia klasikinės kompozicijos magistro laipsnio Amsterdamo konservatorijoje.

Pianistei teko pasimokyti vieną semestrą ir Niujorko “Purchase Collage”, semtis improvizavimo įgūdžių iš Vijay Iyerio, Jasono Morano, Barry Harriso, Halo Galperio, Johno Riley bei kitų fortepijono korifėjų.

2009-aisiais Kaja dalyvavo Vince’o Mendoza’os ir “Metropole Orchestra” meistriškumo kursuose aranžuotojams. Tais pačiais metais ji laimėjo prestižinį „Deloitte Jazz Award“ apdovanojimą.

Muzikė nuo studijų pradžios reiškiasi įvairių sudėčių ansambliuose kaip lyderė, pianistė ir kompozitorė, keliauja po Europą ir Aziją su „European Movement Jazz Orchestra“ (EMJO), vienijančiu jaunuosius Vokietijos, Portugalijos ir Slovėnijos džiazo talentus. Ji taip pat kuria šiam orkestrui muziką.

Kajos diskografijoje – jau dešimt kompaktinių plokštelių, kurias ji įrašė kaip įvairių kolektyvų lyderė, pianistė, kompozitorė ir netgi dirigentė. Pirmąjį albumą pianistė įgrojo 2007-aisiais su savo suburtu „Katarchestra“. Vėliau su šiuo kolektyvu ji atliko savo Fortepijono koncerto „Perseus“ premjerą.

Antrąją kompaktinę plokštelę pianistė išleido su savo kvartetu „Acropolis Quartet“. Jis netrukus virto kvintetu, prisijungus turkų vokalistei Sanem Kalfa. Ši partnerystė įamžinta albume „Türkü“, kuriame skamba tradicinių turkiškų melodijų modernios aranžuotės. 2011 metais Liublianos džiazo festivalyje “Acropolis Quintet“ buvo pripažintas viena geriausių europietiškų grupių.

Kaja Draksler plačiai koncertuoja ir su ansambliu „BadBooshBand“, yra grupės „Kasu“ narė. Kūrinius jai užsako Slovėnijos filharmonijos orkestras bei televizijos ir radijo bigbendas, „Metropole Orchestra“, EMJO, Italijos „Instabile Orchestra“, „Vipava Tamburice Orchestra“, „Looptail“, „JaraRaja“ ir kiti kolektyvai bei solistai.

Su savo grupėmis bei soliniais projektais pianistė pabuvojo daugelyje svarbių Europos festivalių ir koncertų salių. Ji koncertavo JAV, Egipte, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Belgijoje, Italijoje, Portugalijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, Airijoje ir kitose valstybėse.

Kritikai vadina Kają novatoriškiausia slovėnų džiazo improvizuotoja, Theloniouso Monko ir Cecilo Tayloro tradicijų tęsėja. Jos minties vingiai – nenuspėjami, raiškos paletė asketiška, bet iškalbinga, prikaustanti dėmesį.

Tuo galės įsitikinti ir „Vilnius Jazz“ publika. Ją pianistė supažindins su vasarą įrašyto savo pirmojo solinio albumo kompozicijomis.

Vilnius Jazz'2013

William Hooker - Liudas Mockūnas

JAV/Lietuva

Vladimir Chekasin - Vladimir Tarasov

Lietuva

Pascal Schumacher Quartet

Liuksemburgas

David Fiuczynski Planet Microjam

JAV

Sean Noonan "A Gambler's Hand"

JAV/Lenkija

Osvaldas Balakauskas "Psalms of the Spring"

Lietuva

Kaja Draksler

Slovėnija

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology"

Belgija

Hildegard Lernt Fliegen

Šveicarija

Andy Emler MegaOctet

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2013

Kaff

Lietuva

In Albedo

Lietuva

Legentet

Lietuva

r.a.d.d.

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2013 Guests

Euan Stevenson Vilnius Quintet

Škotija/Lietuva