36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

David Fiuczynski Planet Microjam

David Fiuczynski Planet Microjam (JAV):

David Fiuczynski - fretted and fretless guitars
Utar Artun - microtonal keyboards
Justin Schornstein - b
Amber Baker - dr

„Planet MicroJam“ - gitaros maestro Davido Fiuczynski ilgamečių bandymų jungti Rytų ir Vakarų muzikos tradicijas apogėjus.

Įžengęs į muzikos istoriją kaip fank džiazo grupės „Screaming Headless Torsos“ įkūrėjas ir akrobatiškas gitaristas Davidas Fiuczynski vėliau įsitraukė į mikrotoninius eksperimentus, ėmė semtis įkvėpimo mikrotoninės muzikos pradininkų Juliano Carrillo, Aloiso Haba‘os bei Ivano Wyschnagradsky‘o kūryboje, tyrinėti mikrotonais grindžiamas turkų, arabų, kinų ir kitų tautų melodijas, naudoti jų elementus savo kompozicijose.

Mikrotonalumo, etniškumo ir vakarietiškos ritmikos sintezė tapo šio gitaristo unikalaus stiliaus pagrindu ir atspirties tašku plėtoti gitaros žodyną bei technikas. „Noriu būti „fusion“ Gauginas, kurti tokią pat spalvingą muziką kaip jo paveikslai“, - yra prisipažinęs menininkas.

Jis – vienas pirmųjų gitaristų, susidomėjusių mikrotonine kūryba, grojančių specialiai jam pagamintais mikrotoniniais instrumentais. Ši teritorija anksčiau buvo atvira tik stygininkams ir pūtikams.

Netradicines kūrybos paieškas Davidas Fiuczynski perkėlė ir į pedagoginę veiklą Bostono „Berklee College of Music“, kuriame profesoriauja ir vadovauja „Microtonal Groove” institutui. Maestro skatina savo studentus kurti naujovišką muzikinę kalbą jungiant skirtingas muzikines kultūras, supažindina juos su Vakarų mikrotoninės muzikos istorija.

Davidas Fiuczynski yra vienas ryškiausių dabarties džiazo ir roko gitaristų tiek dėl virtuoziškos technikos, tiek dėl kompozitoriaus gebėjimų. Muzikas gimė JAV, bet vaikystėje persikėlė su tėvais į Vokietiją ir grįžo į gimtinę jau tęsti mokslų „Hampshire College“, o po to - „New England Conservatory“ .

Gitaristas labiausiai yra žinomas kaip grupių „Screaming Headless Torsos“, „David Fiuczynski's KiF“, „Hasidic New Wave“ lyderis. Jo instrumentai skamba beveik 100 albumų, įrašytų su kūrybingiausiais planetos muzikantais, tarp jų – Johnu Medeski, Johnu Zornu, Ronaldu Shannonu Jacksonu, Jacku Walrathu, Donu Pullenu, Billy Hartu, Meshellu Ndegeocello‘u, Rudreshu Mahanthappa.

Daugelį Davido Fiuczynski albumų galima priskirti keliems žanrams. Neveltui jis save apibūdina kaip džiazmeną, kuris „nenori groti vien tik džiazo“.

Muzikas bendradarbiavo su Cuong Vu, Hiromi Uehara, Dennisu Chambersu, Jacku DeJohnette, Marcusu Milleriu, Bernie Worrellu ir kitais novatoriais. „Man patinka visi muzikos stiliai ir visus juos naudoju savo muzikoje“, - teigia gitaristas, aistringai ieškantis naujų skambesių.

Turkų kilmės perkusininkas, klavišininkas ir kompozitorius Utaras Artunas studijavo klasikinę perkusiją „Hacettepe University“ ir Ankaros valstybinėje konservatorijoje Turkijoje, yra tapęs ne vieno jaunųjų kompozitorių konkurso laureatu.

Utaras sukūrė ir aranžavo kelias dešimtis kompozicijų simfoniniam orkestrui, pusšimtį kūrinių pučiamųjų orkestrams ir bigbendams, aranžavo muzikos filmų garso takeliams. Jo aranžuotes koncertuose grojo „Bursa Regional Symphony Orchestra”.

Atlikėjas koncertavo su Kevinu Eubanksu, bendradarbiavo kaip pianistas, aranžuotojas ir kompozitorius su „Betone Quartet“, dalyvavo įvairiuose festivaliuose ir studijinių albumų įrašuose.

Bosininkas Justinas Schornsteinas taip pat yra kompozitorius ir prodiuseris. Jis baigė „Berklee College of Music“ Bostone, šiuo metu kuria muziką filmams ir videožaidimams.

Būgnininkė Amber Baker dar tik studijuoja „Berklee College of Music“. Jos kelias į muziką prasidėjo ankstyvoje vaikystėje koncertuojant su pianiste mama bažnyčiose.

Vilnius Jazz'2013

William Hooker - Liudas Mockūnas

JAV/Lietuva

Vladimir Chekasin - Vladimir Tarasov

Lietuva

Pascal Schumacher Quartet

Liuksemburgas

David Fiuczynski Planet Microjam

JAV

Sean Noonan "A Gambler's Hand"

JAV/Lenkija

Osvaldas Balakauskas "Psalms of the Spring"

Lietuva

Kaja Draksler

Slovėnija

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology"

Belgija

Hildegard Lernt Fliegen

Šveicarija

Andy Emler MegaOctet

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2013

Kaff

Lietuva

In Albedo

Lietuva

Legentet

Lietuva

r.a.d.d.

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2013 Guests

Euan Stevenson Vilnius Quintet

Škotija/Lietuva