36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Sean Noonan "A Gambler's Hand"

Sean Noonan "A Gambler's Hand" (JAV/Lenkija):

Sean Noonan - dr, composer/storyteller
Adam Roszkowski - vl
Maciej Afanasjew - vl
Magda Małecka - vla
Jan Roszkowski – vlo

Styginių kvartetui kuriantis džiazo būgnininkas – retas reiškinys. Kartais styginiai tik paįvairina džiazo kompozicijų spalvų paletę, o Seanas Noonanas sukūrė įspūdingą postmodernaus džiazo siuitą įgarsintam styginių kvartetui ir mušamiesiems, supindamas kompoziciją su improvizacija, sulydydamas styginius ir perkusiją į vieną organizmą. Negana to, muzikuodamas būgnais autorius pasakoja siurrealistinę istoriją apie pamišusį, įstrigusį sienoje lošėją.

Pagal būgnininko sukurtą absurdo istoriją lenkų kino menininkė Marta Kopec sukūrė nebylų filmą "A Gamblers Hand", kuriame pagrindinį veikėją įkūnijo Seanas Noonanas. Filmo premjera įvyko prieš porą savaičių Niujorke gyvai skambant siuitai.

Šis projektas – pirmasis rimtas Seano Noonano kaip kompozitoriaus, rašytojo, pasakotojo ir kino menininko darbas. "A Gamblers Hand" – radikalus novatoriško būgnininko posūkis nuo jo mėgtų „trash“ ir „punk“ džiazo projektų į naują kūrybos erdvę.

„Berklee College of Music” Bostone baigęs airių kilmės JAV būgnininkas, kompozitorius ir prodiuseris Seanas Noonanas pasirodė Bruklino avangardinėje scenoje kaip „punk” džiazo trio „The Hub” vėliavnešys. Vėliau jis nėrė į avangardinius eksperimentus su grupe „Brewed by Noon“, kuriai impulsų sėmėsi Afrikos tautų ir keltų folklore.

Prieš kelerius metus būgnininkas pradėjo naudoti kūryboje improvizuotus pasakojimus, jo nuomone, suteikiančius muzikai daug ekspresijos. Seanas Noonanas pradėjo rinkti tekstus nuo graikų mitologijos iki įvairiausių tautų folkloro ir juos pritaikyti savo kūriniams, atrado absurdo teatrą kaip įkvėpimo šaltinį.

Įvairių stilių – nuo „punk“ džiazo ir „world“ iki „Third Stream“ muzikos - būgnininko projektai įamžinti 17 albumų kartu su bendraminčiais JAV gitaristais Marcu Ribotu ir Aramu Bajakianu, dainininku, poetu ir artistu Malcolmu Mooney, smuikininkais Matu Maneri ir Jasonu Hwangu, klavišininku Matthew Bourne‘u, bosininku Jamaaladeenu Tacuma, vokalistais Abdoulaye Diabate ir Susan McKeown, Niujorko „Momenta Quartet”, kitais drąsiais improvizuotojais.

Šiuo metu naujus projektus Seanas Noonanas kuria su pianistu Alexu Marcelo, savo „Bavarian Trio“ ir nauja grupe „Pavees Dance“, kuri rengiasi albumo įrašams ir gastrolėms Amerikoje, Europoje bei Azijoje.

Tačiau "A Gamblers Hand" siuitą būgnininkas vadina ambicingiausiu savo darbu. Ją kurdamas jis studijavo klasikinę ir šiuoalikinę kvartetų muziką, gilinosi į Bela Bartoko, Ludwigo van Beethoveno, Henry Cowello kūrybą. Seanas Noonanas teigia norėjęs išryškinti siuitos styginių partija mušamųjų muzikos niuansus, kuriuos paprastai girdi tik būgnininkas.

"A Gamblers Hand" autoriui buvo nelengva surasti styginių kvartetą, kuris sugebėtų ne tik interpretuoti neįprastą tekstą, bet ir improvizuoti „free“ stiliumi. Lenkų kvartetas „Suwalki String Quartet“ šiuos reikalavimus atitiko. Tai – džiazuojančių stygininkų ir kompozitorių kolektyvas.

Pirmuoju smuiku kvartete griežiantis Adamas Roszkowskis yra aistringas džiazo ir improvizacinės muzikos mėgėjas. Jis studijavo Baltstogės muzikos akademijoje ir Briuselio karališkojoje konservatorijoje smuiką bei kompoziciją. Atlikėjas yra Briuselio kamerinio orkestro „BruSolistes” koncertmeisteris, festivalio „Klasik Mjuzik” meno vadovas, jaunus talentus remiančio fondo „ART-S.O.S.” viceprezidentas.

Kvarteto antrasis smuikas Maciejus Afanasjewas baigė džiazo smuiko ir kompozicijos studijas Katovicų muzikos akademijos džiazo ir popmuzikos skyriuje. Jis kuria bigbendamas, pristatė savo kompozicijų pučiamųjų muzikos festivalyje Niujorko „Carnegie Hall”. Smuikininkas yra įkūręs savo vardo kvartetą, groja grupėse „De Pasion”, „The Plodders”, „Kanaanczy Play&Pray”.

Magdalena Małecka-Wippich yra ne tik diplomuota altininkė, bet ir literatė. Ji baigė Fryderyko Chopino akademiją ir „Laboratoarium Dramatu” Varšuvoje bei Jogailos universitetą Krokuvoje. Atlikėja su savo įkurtu „Opium String Quartet” išleido tris albumus, pirmasis buvo nominuotas „Fryderyk” apdovanojimui. Ji koncertavo Europoje, JAV, Kanadoje ir Kinijoje.

Violončelininkas ir kompozitorius Janas Roszkowskis dažnai muzikuoja su šio kvarteto primarijumi savo broliu Adamu. Jis baigė Fryderyko Chopino akademiją, vėliau studijavo violončelę, džiazo improvizaciją ir kompoziciją Niujorko „Manhattan School of Music”. Atlikėjas yra „Fulbright” stipendininkas, šiuo metu gyvena JAV.

Vilnius Jazz'2013

William Hooker - Liudas Mockūnas

JAV/Lietuva

Vladimir Chekasin - Vladimir Tarasov

Lietuva

Pascal Schumacher Quartet

Liuksemburgas

David Fiuczynski Planet Microjam

JAV

Sean Noonan "A Gambler's Hand"

JAV/Lenkija

Osvaldas Balakauskas "Psalms of the Spring"

Lietuva

Kaja Draksler

Slovėnija

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology"

Belgija

Hildegard Lernt Fliegen

Šveicarija

Andy Emler MegaOctet

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2013

Kaff

Lietuva

In Albedo

Lietuva

Legentet

Lietuva

r.a.d.d.

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2013 Guests

Euan Stevenson Vilnius Quintet

Škotija/Lietuva