36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Liudas Mockūnas Trio

Lithuania-Norway

Liudas Mockūnas - reeds
Arnas Mikalkėnas - piano, accordion
Hakon Berre - drums

Jau spalio 7-ąją 27-asis šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“ pakvies į įžanginį koncertą sostinės salėje „Piano.lt“. Simboliška, kad improvizacinės muzikos fiestą paskelbs dažnas jos dalyvis, vienas ryškiausių avangardo atstovų Lietuvoje Liudas Mockūnas. Šiemet jis pasirodys net trijuose „Vilnius Jazz“ projektuose.
 
Pirmasis – naujo L.Mockūno trio debiutas. „Piano.lt“ salėje pučiamųjų virtuozas pirmą kartą pasirodys su savo studentu iš Vytauto Didžiojo Universiteto, pianistu ir akordeonininku Arnu Mikalkėnu bei kolega iš Danijos būgnininku Håkonu Berre. Šis trio tęsia ankstesnio Liudo kolektyvo „Mockūno Nuclear“, jungiančio džiazą, laisvąsias improvizacijas, sunkiojo roko ir „punk“ estetiką, idėjas.
 
L.Mockūnas kaskart pažeria staigmenų šalies džiazo festivaliuose prisistatydamas su dar negirdėtais menininkais, išbandydamas vis naujus instrumentų derinius.
 
Pastarųjų metų muzikanto atradimai buvo norvegų tūbininkas Larsas Andreasas Haugas, estų eksperimentininkai iš grupės „Heavy Beauty“. Praėjusiame „Vilnius Jazz“ festivalyje Liudas sužibėjo duete su vienu novatoriškiausių savo kartos JAV būgnininkų Williamu Hookeriu.
 
L.Mockūno talentą įvertino ir britų improvizacinės muzikos legenda kontrabosininkas Barry Guy, iškilus „free“ džiazo saksofonininkas Evanas Parkeris.
 
Atlikėjo tarptautinių projektų sąrašas įspūdingas! Jis dalyvavo Pierre’o Dørge ir "New Jungle Orchestra", Andrew Hillo „Jazz Par“ okteto, „Ibrahim Electric“, „Markus Pesonen Handenctet“, „Free Tallin Trio“, Hugo Carvalhais „Nebulosa“ bei kitų novatoriškų kolektyvų programose. Liudas yra tarptautinių džiazo kolektyvų „Toxikum“, elektroakustinio trio „Red Planet“, „Copenhagen Art Ensemble“, „Pasborg’s Odessa 5“, „Free Moby Dick“, Mikko Innaneno „Inkvisitio“, Vladimiro Tarasovo trio narys, trio „Nuclear“ ir „Traffic Trio“ lyderis.
 
Be to, jis groja duetuose su Marcu Ducret ir Ryoji Hojito, Petru Geniušu, Vladimiru Tarasovu, Artūru Bumšteinu, bendradarbiauja su Jacobu Anderskovu, Nilsu Davidsenu, Matsu Gustaffssonu, Vladimiru Čekasinu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Jonasu Westergaardu, Jakobu Riisu, Jaaku Sooääru ir daugybe kitų įdomių džiazo kūrėjų.
 
Negana to, L.Mockūnas labai sėkmingai reiškiasi ir šiuolaikinėje akademinėje muzikoje, koncertuoja su Lietuvos orkestrais, kvartetu „Chordos“, yra šiuolaikinės muzikos ansamblių "Gaida" ir „Konvoj Art“ narys, pelnė Auksinį scenos kryžių už muziką dramos spektakliui „Prakeiktieji“ OKT teatre.
 
Menininkas jau raško ir pedagoginės veiklos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Kauno Vytauto Didžiojo universitete vaisius.
 
A.Mikalkėnas – vienas kūrybingų jo ugdytinių. Jis žengia mokytojo keliu kurdamas išradingą improvizacinę muziką, dalyvaudamas akademinės muzikos projektuose. Arnas pelnė pripažinimą daugelyje konkursų, koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Airijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse.
 
Muzikanto partneriai džiazo scenoje buvo Lasse Lindgrenas, Kenny Wollesenas, Jerohme Fourier, Kenas McCannas, Vytautas Labutis ir kiti užsienio džiazo meistrai. Jis groja „fluxus“ įkvėptame trio „Ažuoliniai berželiai“, duetuose su Tomu Razmumi, Dominyku Vyšniausku ir kitais jaunosios kartos improvizuotojais.
 
Danas H.Berre papildys lietuvių muzikantų garsyną savo nežabota vaizduote ir spalvingu perkusijos arsenalu. Kuo tik negroja šis vienas įdomiausių Danijos improvizuotojų – ir alavinėmis lėkštėmis, ir grandinėmis, puodų dangčiais, rankšluosčiais, šakutėmis, valgomosiomis lazdelėmis, pasitelkia savo kūrybai elektroniką. 
 
Neveltui scena šį muziką suvedė su tokiais iškiliais avangardo meistrais kaip Peteris Brötzmannas, Philas Mintonas, Axelis Dörneris, Peteris Friisas Nielsenas, Johnas Tchicai ir kiti.
 
„Piano.lt“ koncerte skambės autorinė L.Mockūno ir A. Mikalkėno muzika. 
 
Koncertas yra projekto Artscape dalis.

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Denmark-Lithuania

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Israel-Lithuania

Maxime Bender Quartet

Luxembourg-Germany-Switzerland

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

France

Aki Takase

Japan

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Finland-Lithuania

Rubatong

Netherlands

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japan

Sabir Mateen - Juozas Milašius

USA-Lithuania

Emile Parisien Quartet

France

Emil Viklicky Trio

Czech Republic

Digital Primitives

USA-Israel-Denmark

Liudas Mockūnas Trio

Lithuania-Norway

Peter Lipa Band

Slovakia

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lithuania

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lithuania

Made in 234

Lithuania

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lithuania