36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - p, synth, perc
Esti Kenan-Ofri - voc
Gershon Waiserfirer - tb, electric oud, jumbush, euphonium, pocket clarino, sansula, theremin, perc
Arkady Gotesman - dr, perc

Didžiąją gyvenimo dalį Vilniuje praleidęs Izraelio džiazo klavišininkas, kompozitorius, pedagogas Vyacheslavas Ganelinas nuolat grįžta į savo kūrybos tėvynę Lietuvą koncertuoti, rengti meistriškumo pamokų, susitikti su bičiuliais ir gerbėjais. Pastaraisiais metais jį dažniausiai čia girdėdavome muzikuojantį solo arba su “Ganelin Trio Priority” – bene plačiausiai gastroliuojančiu maestro trio, kuriame groja saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir vokiečių būgnininkas Klausas Kugelis.

Tačiau šis Vyacheslavo Ganelino sugrįžimas – ypatingas, nes jį atlydėjo į Vilnių kūrybos partneriai izraeliečiai, pripažinti etninės muzikos žinovai. Tad vienas iškiliausių Lietuvos muzikos istorijoje improvizuotojų įlies į savo skambesių paletę naujų spalvų.

Vyacheslavas Ganelinas geriausiai džiazo publikai yra žinomas kaip legendinio GTČ - Vyacheslavo Ganelino, Vladimiro Čekasino ir Vladimiro Tarasovo - trio lyderis. Šis ansamblis gyvavo 1971-1986 metais, įsitvirtino pasaulio džiazo muzikos istorijoje kaip viena ryškiausių visų laikų neamerikietiško džiazo grupių. GTČ buvo pirmasis Sovietų sąjungos kolektyvas, išpopuliarėjęs Europoje savo autentiška, neimituojančia amerikietiško džiazo kūryba. Jis davė galingą impulsą Lietuvos džiazo mokyklai.

GTČ apkeliavo visą Senąjį Žemyną, JAV, gastroliavo Pietų Amerikoje, Kanadoje, Kuboje. Šio trio muzikai propaguoti prodiuseris Leo Feiginas įkūrė Londone įrašų kompaniją "Leo Records", kuri iki šiol yra išleidusi 19 GTČ bei jo lyderio albumų.

1987-aisiais Vyacheslavui Ganelinui emigravus į Izraelį, GTČ veikla nutrūko. Ji buvo atsinaujinusi tik trumpam 2003-aisiais Frankfurto knygų mugės proga, po to įvyko dar keli legendinio trio koncertai.

Vyacheslavas Ganelinas baigė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) kompoziciją ir beveik 20 metų (1968-1984) dirbo Lietuvos valstybinio rusų dramos teatro muzikos skyriaus vedėju. Tuo laikotarpiu jis sukūrė įvairios akademinės muzikos, komponavo kinui, teatrui, buvo ne kartą premijuotas.

Menininkui puikiai sekasi ir Izraelyje. Dar 1988-aisiais jis buvo priimtas į Izraelio kompozitorių sąjungą, iš karto pradėjo dėstyti Jeruzalės muzikos ir šokio akademijoje, netrukus tapo Džiazo katedros vedėju ir profesoriumi.

Maestro toliau produktyviai kuria muziką, inicijuoja "free" džiazo bei tardisciplininius meno projektus, rengia Izraelyje tarptautinį “Jazz Globus” festivalį. Be minėto “Ganelin Trio Priority”, kūrėjas muzikuoja trio su bosininku Victoru Fonarovu ir būgnininku Mika Markovichiumi, duetuose su jais abiem, su vokaliste Esti Kenan-Ofri, ūdo virtuozu Gershonu Waiserfireriu, saksofonininku Nedu Rothenbergu, kontrabosininku Vladimiru Volkovu, dar keliais atlikėjais.

Tačiau labiausiai kūrėją traukia sceniniai žanrai ir kino muzika. Vyacheslavas Ganelinas parašė tris operas, kelis baletus, 6 miuziklus, koncertų įvairiems instrumentams, muzikos daugiau kaip 60 kino filmų ir daugiau kaip 40 spektaklių.

2003 metais maestro buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi už nuopelnus Lietuvos kultūrai. 2005 metais Izraelyje jam įteiktas “Landau Prize” už nuopelnus šalies džiazui, o 2010-aisiais kūrėją „Auksiniu disku“ pagerbė Lietuvos muzikų sąjunga.

Dainininkė Esti Kenan-Ofri daug metų bendradarbiauja su Vyacheslavu Ganelinu. Ji studijavo Izraelyje šokį ir muziką, o JAV – choreografiją. Menininkė ilgą laiką reiškėsi šokio mene, bet itin daug pasiekė kaip vokalistė. Ji yra diplomuota arabų muzikos žinovė, gerai išmano sefardų (žydų, gyvenusių Ispanijoje ir Portugalijoje iki jų išvarymo XV a. pabaigoje, palikuonys) muzikos tradicijas.

Įkvėpti šios dainininkės, kūrinių jai parašė kompozitoriai Luciano Berio, Andre Hajdu, Betty Olivero, Noamas Sherifas, Odedas Zehavi, Piris Eliyahu, Markas Kopitmanas.

Esti Kenan-Ofri bendradarbiauja su „Kol-Tof Duo“, „Kol Oud Tof Trio“, „East-West Ensemble“, arabiškos muzikos orkestru „Tangier“. Pastaruoju metu ji yra pasišventusi muzikos komponavimui. Menininkės kūriniai skamba svarbiausiuose Izraelio festivaliuose.

Esti koncertavo Vroclavo ir Krokuvos festivaliuose Lenkijoje, Venecijos bienalėje, Taipėjuje, Monrealyje.

Gershonas Waiserfireris šiuo metu yra populiariausias Izraelyje ūdo virtuozas. Tačiau jis groja ir daugybe kitų instrumentų, talkina daugeliui grupių.

Multiinstrumentininkas yra kilęs iš Tadžikistano, į Izraelį emigravo vaikystėje, ten pradėjo mokytis muzikos. Pirmieji jo instrumentai buvo pianinas, saksofonas ir trombonas, kurį jis studijavo Tel Avivo konservatorijoje. Vaikinas mokėsi ir Muzikos bei šokio centre Jeruzalėje, „Rimon“ džiazo ir šiuolaikinės muzikos mokykloje. Be to, jį traukė vaidyba, tad įstojo į vieną geriausių Izraelio teatro mokyklų „Beit Tsvi“.

Aktorystės studijos menininkui nesutrukdė tyrinėti gitarą, ūdą, bandžą primenantį „jumbush“ bei kitus styginius intrumentus. Gershono saviraiškos paletė labai plati – nuo žydų ir Balkanų tautų muzikos iki roko ir laisvųjų improvizacijų, kurias jis itin mėgsta.

Su įvairiais Izraelio muzikantais Gershonas Waiserfireris koncertavo svarbiausiuose Šiaurės Amerikos, Ispanijos, Vokietijos, Olandijos miestuose.

Vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų Arkadijus Gotesmanas groja su Vyacheslavu Ganelinu apie 20 metų – nuo trio „Aljans“, kuriame muzikavo ir Petras Vyšniauskas, laikų.

Džiazo scenoje Arkadijus Gotesmanas debiutavo 9-ajame dešimtmetyje. Jis bendradarbiavo su daugybe įvairių krypčių muzikantų, tarp jų – Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šilkloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle’u, Timu Daisy, Joey Baronu, Barry Guy, Dominicu Duvaliu, Dave’u Douglasu, Albertu Begeru.

Perkusininkas yra ilgametis Petro Vyšniausko, Vladimiro Tarasovo, Liudo Mockūno, Dainiaus Pulausko, Tomo Kutavičiaus partneris. Jis muzikuoja Vilniaus džiazo orkestre, trio „ACCOsax Freeminded“ , taip pat – su Juozu Kuraičiu ir Eugenijumi Kanevičiumi, rengia projektus su kitais improvizuotojais.

Menininkas groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, gyvai garsina nebylius kino filmus, rengia projektus su šokėjais.

Teatrinė raiška perkusininką itin traukia. 2010-aisiais jis pakvietė publiką į savo pirmąjį autorinį monospektaklį "Dievo žmogaus istorija" (režisierius Adolfas Večerskis), 2012 metais pristatė autorinį projektą „Perkusiniai atvirukai“, parengtą kartu su vaizduojamojo meno kūrėjais Linu Liandzbergiu ir Artūru Valiauga.

Arkadijus bendradarbiauja su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru, „Meno fortu“, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatru, rengia su aktoriais literatūrinius skaitymus. Jis įrašė kompaktinį diską kartu su poetu Rolandu Rastausku, yra išleidęs solinį albumą "J.Brodsky in memoriam", įkvėptą poeto eilių.

Akademinės muzikos scenoje Arkadijus bendradarbiavo su dainininkais Liora Grodnikaite, Judita Leitaite, Vladimiru Prudnikovu, violončelininku Davidu Geringu, pianistu Petru Geniušu, chorais „Polifonija“, „Jauna muzika“, „Brevis“, kompozitoriais Šarūnu Naku, Gintaru Sodeika, Zita Bružaite ir kitais įvairių žanrų menininkais bei kolektyvais. Savo kūrinius perkusininkui dedikavo Viačeslavas Ganelinas ir Osvaldas Balakauskas.

Arkadijus Gotesmanas taip pat yra Vilniaus klezmerių orkestro įkūrėjas ir narys, klezmerių muzikos festivalio rengėjas. 

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva