36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Aki Takase

Japonija

Aki Takase - p

Prieš ketvirtį amžiaus “Vilnius Jazz” festivalį pradėjo pianistas Alexanderis von Schlippenbachas, o šiemet pirmoji kyla į sceną jo talentinga žmona ir kūrybos partnerė Aki Takase.

Ši pianistų pora drauge pasirodo įvairiausių sudėčių kolektyvuose – nuo muzikavimo vienu fortepijonu keturiomis rankomis iki sutuoktinio vadovaujamo Berlyno šiuolaikinio džiazo orkestro programų. Be to, jie koncertuoja ir įrašinėja muziką taip pat trise su Alexanderio sūnumi Vincentu, kurio sceninis vardas – DJ Illvibe, o trio prisistato kaip “LOK.03”.

Jau vien iš šių projektų galima spėti apie plačius Aki Takase interesus ir veiklumą. Solo ji skambina ne taip jau dažnai. Vien šiemet pianistės kalendoriuje – beveik 20 skirtingų projektų Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Olandijoje, Belgijoje, Kanadoje, Japonijoje.

Osakoje gimusi, Tokijuje užaugusi Aki Takase nuo 1987 metų gyvena Berlyne, kur yra pripažįstama viena iškiliausių pastarųjų dešimtmečių Europos improvizuotojų. Net 8 kartus menininkė buvo įvertinta už įrašus prestižiniu Vokietijos kritikų apdovanojimu “Preis der Deutschen Schallplattenkritik”. Ji pelnė prizų ir kaip geriausia metų muzikantė, kelerius metus buvo kviestinė Hannso Eislerio universiteto Berlyne profesorė.

Aki Takase vertinama ne tik dėl originalios savo kūrybos, bet ir kaip išradinga šiuolaikinių džiazo legendų palikimo interpretuotoja. Svarbiais apdovanojimais yra įvertinti jos projektai, skirti Duke Ellingtonui, Theloniousui Monkui, Ericui Dolphy. Ji atidavė duoklę ir Ornette Colemannui, Fatsui Walleriui, bliuzo klasikai, žavėdama publiką pagarba savo pirmtakams ir kartu drąsiu jų kūrybos traktavimu.

Improvizuoti su Aki Takase nori visi. Jos scenos partneriai – ištisa šiuolaikinio džiazo enciklopedija. Pianistė muzikuoja duetuose su dainininkėmis Maria Joao ir Lauren Newton, pūtikais Davidu Murray’umi, Louisu Sclavisu, Rudi Mahallu, Silke Eberhard, kontrabosininku Nielsu Henningu Orstedu Pedersenu, perkusininku Hanu Benninku ir kitais džiazo novatoriais.

Pianistė daug koncertuoja ir duetuose su literate Yoko Tawada bei šokėja Yui Kawaguchi, groja ne viename trio, kvartete, kvintete.

Aki Takase dalyvavo projektuose su Rashiedu Ali, Fredu Frithu, Lesteriu Bowie, Davidu Liebmanu, Cecilu McBee, Bobu Mosesu, Joe Hendersonu, Johnu Zornu ir daugeliu kitų improvizacinės muzikos milžinų.

Pradėjusi skambinti pianinu trejų metukų Aki Takase iki šiol stebina muzikos pasaulį jaunatvišku smalsumu ir kūrybos polėkiu.

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva