36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Rubatong

Nyderlandai

Han Buhrs - voc,
Tatiana Koleva - vibes, perc,
René van Barneveld - g,
Luc Ex – b

Tai viena keisčiausių ir aitriausių šių metų festivalio grupių. Toną jai duoda įsakmus, agresyvokas Hano Buhrso vokalas, primenantis patrakėlišką 7-8 dešimtmečių amerikiečių novatoriaus Timo Bucley ekspresiją, avangardininko Dono Van Vlieto (Captain Beefheart) eksperimentus.

Vis dėlto Hano Buhrso ekscentrika ir eilės nenustelbia jo scenos partnerių meistrystės ir savitumo. Nepakartojamą šios grupės veidą kuria keturi lygiaverčiai partneriai, atkeliavę iš labai skirtingų muzikos sferų.

„Rubatong“ kūryboje susilieja bliuzo ir roko energija, šiuolaikiškos mušamųjų spalvos su elektronikos prieskoniu, performanso aistra. Kiekvienas grupės kūrinys – tai tarsi trumpas intensyvus, elektrizuojantis filmas.

„Rubatong“ 2006-aisiais subūrė Hanas Buhrsas, daugiaveidis menininkas, be kurio neapsieina šiuolaikinės muzikos, roko, teatro, šokio ir moderniojo meno renginiai.

Jis rašė grupių „The Schismatics” (1983-1997), “Nine Tobs”, “Sumbur”, “Diftong” , “Palinckx” (1997-2007) kūrybos metraštį, bendradarbiavo su garsiais šiuolaikinės muzikos kolektyvais „Asko Ensemble“ ir „Dutch Vocal Laboratory”, su Abu Baarsu, Wilbertu de Joode, René van Barneveldu, Ernstu Reijsegeriu, Misha Mengelbergu, Johannesu Baueriu, “The Ex Orkest”, Hanu Benninku, George’u Lewisu, Wolteriu Wierbosu, Seanu Berginu, Pierre’u Bastienu, Jaapu Blonku, Josephu Bowie ir kitais korifėjais.

1993 metais Hanui Buhrsui buvo įteiktas Olandijos džiazo fondo apdovanojimas “Podiumaward”.

Perkusininkė Tatiana Koleva yra šiuolaikinės akademinės muzikos pažiba. Gimusi ir pradėjusi studijas Bulgarijoje menininkė labai sėkmingai įsitvirtino šiuolaikinės muzikos šalyje Olandijoje ir netgi tapo čia muzikos naujovių skleidėja. Ji dažnai įtraukia į savo projektus džiazo improvizaciją, roko ir kino muziką.

Tatianos iniciatyva Olandijos kompozitorių perkusinės muzikos aruodą papildė daug naujų įdomių kompozicijų. Bendradarbiaudama su muzikos kūrėjais perkusininkė sukūrė originalų savo rečitalių formatą – ėmė naudoti programose vaizdo instaliacijas, garso takelius, savo balso spalvas. Jos soliniai projektai “Rituals & Confessions” ir “Hollandse Slag!” tapo šių eksperimentų viršūnėmis.

Netradicinę raišką Tatiana Koleva išbando ir koncertuose su vargonininku Janu Hage‘u. Duetas atlieka ne tik parašytus kūrinius, bet ir improvizuoja, naudoja programose garso įrašus ir filmų fragmentus.

Perkusininkė jau prieš 20 metų atkreipė į save dėmesį išskirtiniais gabumais. 1994-aisiais ji pelnė „Kranichsteiner Musikpreis“ Darmštate (Vokietija), 1995-aisiais pateko į pasaulinio marimbininkų konkurso JAV finalą.

Menininkės įrašus nuolat transliuoja Bulgarijos, Olandijos, Vokietijos, Italijos, Meksikos radijas ir televizija. Ji intensyviai dirba Olandijoje ir Bulgarijoje.

René van Barneveldas kaip gitaristas garsėja toli už Olandijos ribų. Jo vardas pirmiausia siejamas su legendine roko grupe „Urban Dance Squad”, apkeliavusia visus svarbiausius Europos ir JAV roko festivalius, pelniusia aukšiausią Olandijos popmuzikos apdovanojimą „Dutch BV Popprijs“, linksniuotą JAV „Billboard“ topuose. Ji viena pirmųjų pradėjo rengti programas su reperiu ir didžėjumi.

René van Barneveldas taip pat prisidėjo prie grupių „Gaga”, “Rufus Thomas” ir “Fatal Flowers” šlovės, koncertavo su roko žvaigždėmis Anouk, “Sjako!”, “Yearlings” ir “Palinckx“. Menininkas dėsto Amsterdamo Sweelincko konservatorijoje.

Bosininko Luco Exo stichija – pankas. Iki 2002-ųjų jis buvo Olandijoje ir užsienyje populiarios legendinės pank grupės „The Ex“ siela. Šis kolektyvas bendravo su daugybe muzikos patrakėlių, tarp jų – olandų būgnininku Hanu Benninku, amerikiečių violončelininku Tomu Cora, belgų arbsurdistu Kamagurka, Malio grupe „Lanaya“, popgrupėmis „Tortoise“ ir „Sonic Youth“. 1991 metais „The Ex“ pelnė „Dutch BV Popprijs“.

1995-1998 metais Lucas Exas taip pat gastroliavo su improvizuotojų kvartetu “Roof”, kuriame grojo Tomas Cora, Michaelis Vatcheris ir Philas Mintonas. Po Tomo Cora’os mirties prie grupės prisijungė anglų pianistas Veryanas Westonas, ji pakeitė pavadinimą į “4Walls”.

Šiuo metu bosininkas groja Franzo Hautzingerio “Regenorchestre” su japonų multiinstrumentininku Otomo Yoshihide bei grupėje “Speeq”. Be to, Lucas Exas yra vienas nepriklausomos muzikos įrašų prodiuserių ir platintojų kompanijos “Konkurrent” įkūrėjų bei strategų. 

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva