36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Kazuto Shimizu - bcl , p, keyb
Kazutoki Umezu - bcl ,cl, sax
Yoko Tada - cl , bcl ,sax
Tatsuo Kondo - cl, bcl , keyb

Japonai nesiliauja stebinti „Vilnius Jazz“ publikos savo fantazija.

Tik šiame kvartete jo narių pagrindiniai instrumentai yra klarnetai. Kvarteto lyderis Kazuto Shimizu ir Tatsuo Kondo paprastai reiškiasi kaip klavišininkai ir kompozitoriai, o Kazutoki Umezu ir Yoko Tada groja saksofonais.

Tačiau šį kartą muzikantus sudomino savotiška klasikinio styginių kvarteto transformacija. Kazuto Shimizu prieš kelerius metus šią grupę subūrė savo kūriniams klarnetų ansambliui atlikti, bet ilgainiui į kūrybą įstraukė ir kiti nariai savo improvizacijomis.

„Pre-Cambria Clarinet Quartet“ muzika akademiška tik tol, kol nepratrūksta spontaniški artistų pasažai. Tai kintantis garsovaizdis, kurį savo potėpiais kuria visa ketveriukė. Neveltui lyderiui šovė į galvą mintis taip keistai pavadinti šią grupę – paleontologija besidominčiam ir humoro nestokojančiam Kazuto Shimizu ji primena ikiistorinės eros darinį.

Kazuto Shimizu yra gerai žinomas kaip patrakęs japonų grupės „Hikashu“ klavišininkas – šis kolektyvas užpernai viešėjo ir „Vilnius Jazz“, tiesa, be jo paties.

Muzikas taip pat groja klavišiniais instrumentais viename populiariausių Japonijos džiazo kolektyvų „Shakushain“, kurį subūrė Kazutoki Umezu. Jis yra ir grupių „Killing Time“, „Kipana“, Kiyohiko Senba „Haniwa-chan“, „Arepos“, „Gilgongo“ narys, bendradarbiauja su roko, popmuzikos kūrėjais, šokėjais bei kitų sričių menininkais.

Tačiau labiausiai Kazuto Shimizu vertinamas kaip kompozitorius. Jis kuria ir aranžuoja muziką teatrui, kinui ir televizijos serialams bei reklamai.

Bene įtakingiausia šios grupės asmenybė yra Kazutoki Umezu. Ne tik Japonijoje, bet ir kituose kraštuose būtų sunku surasti kitą tokį universalų, kūrybingą ir veiklų improvizuotoją. Jis jau tris kartus grojo „Vilnius Jazz“ festivalyje, kaskart - su skirtingais partneriais.

Išskirtinius Kazutoki Umezu užmojus liudija daug metų Japonijoje jo rengtos gyvo muzikavimo sesijos "Ohshigoto", kurių metu jis grodavo su skirtingomis muzikantų sudėtimis 20 dienų iš eilės.

Šis menininkas pritapo prie radikalių Niujorko avangardininkų ir egzotiškų kraštų etninės muzikos atlikėjų, prie rokerių ir ezoterikos mėgėjų. Jis groja bliuzą, rumbą, Japonijos tradicinę bei Korėjos šamanų muziką, eksperimentuoja su šokėjais, pirmasis Japonijoje ėmė populiarinti klezmerių muziką.

Niujorko scena suvedė Kazutoki Umezu su kertinėmis avangardo figūromis - Sunny Murray‘umi, Oliveriu Lake‘u, Lesteriu Bowie, Williamu Parkeriu, Johnu Zornu, Tomu Cora, Peteriu Brötzmannu, Marcu Ribotu, Wayne‘u Horvitzu, Nedu Rothenbergu, Rashidu Ali ir daugeliu kitų, o taip pat su visa plejada pagrindinės džiazo srovės legendų.

Kazutoki Umezu sukūrė projektų su legendine japonų džiazo pianiste Yosuke Yamashita, multiinstrumentininku Otomo Yoshihide, „taiko“ būgnininku Leonardu Eto, muzikantais iš Korėjos, Afrikos ir Artimųjų Rytų.

Dar studijų metais jo įkurto kolektyvo „Seikatsu Kojou Iinaki“, vėliau beveik dešimtmetį gyvavusio "Doctor Umezu Band“ , pirmosios Japonijoje klezmerių muzikos grupės „Betsuni Nanmo Klezmer“, ansamblio „Shakushain“, Vilniuje grojusio „KiKi Band“ kūryba paliks ryškų pėdsaką Japonijos improvizacinės muzikos istorijoje.

Kazutoki Umezu pavergė pasaulį savo nežabota vaizduote, minties laisve, įtaiga ir humoro jausmu. Jis laikomas vitališkojo Rahsaano Rolando Kirko ir Erico Dolphy idėjiniu įpėdiniu, bet įvardyti visas jo muzikos įtakas būtų sunku.

Saksofonininkė ir klarnetininkė Yoko Tada karjerą pradėjo Kazutoki Umezu orkestre „Betsuni Nanmo Klezmer“, groja ir jo grupėje „Komatcha Klezmer“.

Šios menininkės interesų laukas beribis, kaip ir kvarteto partnerių. Ji vadovauja savo kolektyvams „Okidoki“ ir „Petit Daon“, groja keliose Japonijos pop- ir Balkanų muzikos grupėse, dalyvauja gatvės akcijose, bendradarbiauja su teatralais ir šokėjais.

Tatsuo Kondo, be „Pre-Cambria Clarinet Quartet“, groja grupėse “Lovejoy”, “Chakra”, “Unita Mimima”, “Mihashi Mikako & Sohonzan”, bendradarbiauja su Ogawa Mishio, Phew, Hara Masumi, Otomo Yoshihide, Sugibayashi Yasuo, kitais žinomais menininkais.

Jis kuria ir aranžuoja muziką teatrui, kinui, televizijai.

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva