36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Peter Lipa Band

Slovakija

Peter Lipa – voc
Peter Lipa jr. – keyb
Michal Žáček – sax
Michal Simko – b
Michal Fedor – dr

 Slovakijos džiazo pionieriaus Peterio Lipos vadovaujamas kolektyvas gyvuoja nuo 1978-ųjų, bet iki šiol yra nepaprastai populiarus gimtinėje. Gal dėl to, kad jo lyderis pirmasis džiaze prabilo iš scenos slovakų kalba? Be to, šie muzikantai labai mėgsta bliuzą ir dažnai įtraukia į savo programas greta originalios kūrybos džiazo standartų ar net „Beatles“ dainų aranžuočių, o grupėje groja Slovakijos džiazo elitas.

Peterio Lipos muzikinė karjera prasidėjo pusiau profesionaliuose studentų kolektyvuose. Mat maestro studijavo civilinę inžineriją Slovakijos technikos universitete, o vėliau – žurnalistiką, dirbo redaktoriumi tuometinės Čekoslovakijos radijuje.

Tačiau dainininkas nuo vaikystės gyveno muzika – grojo smuiku, trimitu, trombonu, gitara. Rodytis džiazo scenose jis pradėjo 7-ajame dešimtmetyje - buvo kolektyvų „Strings“, „Istropilana“, „Blues Five“, „Gustav Offerman Orchestra“, „Revival Jazz Band“, „T + R Band“ ir „Lipa-Andršt Blues Band“ pagrindinis vokalistas.

1976 metais maestro kartu su bosininku Milošu Paška įkūrė džiazo festivalį „Bratislava Jazz Days“, ėmė rengti nuolatines džiazo laidas radijuje. Jam sekėsi ir scenoje - “Jazz Forum magazine” įtraukė Peterį Lipą į geriausių džiazo vokalistų vyrų penketuką.

Slovakui nusišypsojo laimė padainuoti koncerte Bratislavoje su pačiu Bobby McFerrinu, kurį jis mini tarp svarbiausių savo įkvėpėjų greta Jimmy Rushingo, Ray Charleso, Al Jarreau ir Joe Cockerio.

Nepaisant laimėjimų, pirmąjį savo albumą Peteris Lipa išleido tik sulaukęs 40-ties. Pasak menininko, taip nutiko dėl komunistų cenzūros. Tačiau po 1989-ųjų Aksominės revoliucijos Slovakijos džiazui nebeliko suvaržymų, atsivėrė naujos galimybės ir Peteriui Lipai, juolab kad jis tapo naujai susikūrusios Slovakijos džiazo draugijos prezidentu.

Šiandien vokalisto diskografijoje yra jau 25 albumai, įdainuoti slovakų ir anglų kalbomis. Jo kompaktinė plokštelė „Lipa spieva Lasicu” buvo įvertinta penkiais slovakiškais „Grammy“ – taip vadinamas „Aurel“ apdovanojimas.

Vieną naujausių savo albumų „LIPA68“ dainininkas skyrė 1968-ųjų įvykiams Čekoslovakijoje prisiminti.

Pastaruoju metu Peteris Lupa atlieka ir įrašinėja su pagrindine grupe daugiausia savo ir grupės narių sukurtą muziką.

Nuo pat karjeros pradžios jis bendradarbiauja ir su geriausiais slovakų džiazo pianistais. Peterio Lipos scenos partneriai buvo Ladislavas Gerhardas, Milanas Svoboda, Gabrielis Jonášas, Emilis Viklický, Peteris Breineris, Borisas Urbánekas, Jurajus Tatáras, Pavolas Bodnáras. Dabar dainininkas daugiausia muzikuoja su savo sūnumi Peteriu.

Kiti dabartiniai džiazo veterano partneriai - „Visegrad Blues Band“, grupė „Traditional club“ bei naujausias jo suburtas tarptautinis kolektyvas „EU4“, kuriame groja austrų klavišininkas Raphaelis Wressnigas, italų gitaristas Ruggero Robinas ir vengrų būgnininkas Tamasas Berdiszas.

Peteris Lipa per metus surengia per šimtą koncertų Slovakijoje ir užsienyje. Neseniai jis gastroliavo Londone, Paryžiuje, Berlyne, Stokholme, Kaire, Čikagoje, Vankuveryje, Briuselyje.

„Peter Lipa Band“ yra ilgiausiai gyvuojanti maestro grupė. Jos sudėtis keitėsi ne kartą. Šiuo metu kolektyve groja ryškiausi Slovakijos džiazo meistrai.

Koncertas yra projekto Artscape dalis.

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva