36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Michel Reis - p
Marc Demuth - b
Paul Wiltgen – dr

Tai viena perspektyviausių Liuksemburgo džiazo grupių. Šios šalies džiazas sparčiai skinasi kelią į pripažinimą pasaulyje. Jau daug metų Liuksemburgą garsina džiazo meistrai Michelis Pilzas, Ernie Hammesas, Roby Glodas. „Vilnius Jazz“ scenoje neseniai girdėjome jaunesniosios kartos pažibas – Pascalį Schumacherį bei Maxime‘ą Benderą.

Pastaruoju metu labai įspūdingais maršrutais – nuo Kanados iki Japonijos – keliauja ir Michelio Reiso, Marco Demutho bei Paulo Wiltgeno trio. Ansamblis į Vilnių taip pat atskrido iš Azijos, po koncertų Japonijoje bei Kinijoje.

Vaikinai pabandė groti kartu dar 1998-aisiais, bet po kelerių metų išsiskirstė ir vėl atnaujino grupę 2011 metais. Jų pirmasis albumas, išleistas prancūzų kompanijos „Laborie Jazz“, sulaukė entuziastingo kritikų įvertinimo.

Tai popmuzikos įtakota kūryba, bet nenutolstanti nuo moderniojo džiazo estetikos. Grupei kuria visi trys jos nariai.

Michelį Reisą žurnalas „Downbeat“ net labiau išliaupsino kaip kompozitorių, negu kaip pianistą, nors pripažino, kad jis skambina puikiai.

Michelis iš pradžių studijavo klasikinį bei džiazo fortepijoną, kompoziciją bei teoriją Liuksemburgo konservatorijoje, vėliau tęsė mokslus Bostono Berklee muzikos koledže bei Naujosios Anglijos konservatorijoje JAV. Jis sėmėsi ten patirties iš tokių autoritetų kaip Joe Lovano, Danilo Perezas, Dave‘as Hollandas. Grandai labai palankiai įvertino savo mokinio gebėjimus.

Anot „ Jazzreview“, Michelis Reisas jau užsitikrino vietą džiazo pianistų enciklopedijoje. 2005-aisiais jis tapo džiazo atlikėjų konkurso Maskvoje finalininku, po metų laimėjo antrąjį prizą Montrė džiazo festivalio pianistų konkurse. Be to, jis jau yra išleidęs penkis albumus kaip projektų lyderis ir bendraautorius, grojo daugelyje reikšmingų džiazo scenų, tarp jų – Niujorko „Knitting Factory“, „Blue Note“ džiazo klube, „Dizzy’s Club Coca-Cola“, Paryžiaus „Olympia“ koncertų salėje, didžiausioje Porto koncertų salėje „Casa de Musica“.

Dvejus metus iš eilės Liuksemburgo muzikos eksporto kompanija „LX“ rinko pianistą „Metų artistu“. Šiame gyvenimo etape Michelis Reisas migruoja tarp Niujorko ir Liuksemburgo.

Bosininkas Marcas Demuthas dar būdamas 18-kos laimėjo stipendiją studijuoti elektrinį bosą Berklee muzikos koledže. Jis taip pat turi Briuselio ir Hagos konservatorijų diplomus.

Jau studijų metais Marcui buvo patikimos atsakingos užduotys. Jis akompanavo Pasauliniam jaunimo chorui gastrolėse po Beneliukso šalis, Vokietiją ir Prancūziją. 2004-aisiais buvo atrinktas į Europos džiazo orkestrą gastrolėms po Senąjį žemyną ir Braziliją.

2001-aisiais bosininkas laimėjo geriausio solisto prizą „Rotary Jazz“ konkurse Belgijoje, 2004-aisiais pelnė pirmąjį bei publikos prizus prestižiniame džiazo konkurse Avinjone su Pascalio Schumacherio kvartetu. 2010 metais jo projektas su portugalų dainininke Sofia Ribeiro buvo pripažintas geriausiu „Crest Vocal Jazz“ konkurse Prancūzijoje.

Su šia soliste Marcas intensyviai dirba nuo 2003-ųjų. Artistai dviese išleido albumą “Dança da Solidão”. Sofios Ribeiro balsas papuošė ir Marco Demutho kvarteto kompaktinę plokštelę “ORIK”. Bosininko kvartetą sudaro vibrafonininkas Pascalis Schumacheris, klarnetininkas Joachimas Badenhorstas ir būgnininkas Yvesas Peetersas.

Marcas Demuthas apkeliavo daugybę Europos festivalių, tarp jų – Montrė Šveicarijoje, „North Sea Jazz“ Olandijoje, „Brussels Jazz Marathon“ Belgijoje, „European Jazz Festival“ Graikijoje, grojo Vokietijos, Portugalijos, Prancūzijos, Lenkijos, Estijos, Indijos, Afrikos šalių festivaliuose.

Jis dalijosi scena su Michaelu Breckeriu, Kenny Werneriu, Slide‘u Hamptonu, Jefu Neve, Johnu Ruocco, Philu Abrahamu ir kitomis garsenybėmis.

Šiuo metu Marcas Demuthas vadovauja Echternacho muzikos mokyklos džiazo skyriui ir jame dėsto.

Paulas Wiltgenas pelnė sumanaus, gebančio išlaviruoti tarp estetizmo ir aistros, perkusininko reputaciją. Pasimokęs Liuksemburgo konservatorijoje jis baigė džiazo studijas Niujorko Manhatano muzikos mokykloje, kur sėmėsi patirties iš Johno Riley, Davido Liebmano ir kitų korifėjų.

2004-2007 metais Paulas buvo subūręs Niujorke grupę “The Paislies”, kuri išleido ir albumą. Jis taip pat buvo gyvybingo šiuolaikinio džiazo ansamblio „The TransAtlantic Collective“, suvienijusio Londono ir Niujorko muzikantus, narys.

Paulas koncertuoja su tokiomis kylančiomis žvaigždėmis kaip Patrickas Corneliusas, Michaelas Janischas, Davidas Binney, Milesas Okazaki, Linda Oh, Kurtas Rosenwinkelis, Mike‘as Moreno ir daugeliu kitų. 

Vilnius Jazz'2015

Dominique Pifarély Quartet

Prancūzija

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Hikashu feat. Itaru Oki

Japonija

Angles 8

Švedija

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Dominique Pifarély "Time Before And Time After"

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2015

Gone4Square

Lietuva

Brave Noises

Lietuva

Sin

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2015 Guests

Sons of Gislason

Lietuva-Islandija