36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Ernst Reijseger - vlo
Harmen Fraanje - p
Mola Sylla - voc, m’bira, xalam, kongoma

 Trijulė debiutavo 2008-aisiais Olandijoje spontanišku koncertu, kuriame pagrojo taip, lyg būtų pažįstami visą gyvenimą. Toks trio ir išliko – rizikuojantis, nenuspėjamas, neįmanomas pamėgdžioti, tarsi gyvas, nuolat besimainantis organizmas.

Ansambliui susigroti padėjo ilgametė senegaliečio Mola Syllos ir olando Ernsto Reijsegerio partnerystė. Juodu pirmą kartą scenoje susitiko dar 9-ajame dešimtmetyje, o afrikiečiui persikėlus į Amsterdamą atnaujino bendradarbiavimą. Duetas išleido ne vieną kompaktinę plokštelę; naujausioje „Requiem for a dying Planet“– muzika Wernerio Herzogo filmams.

2008-aisiais prie dueto prisijungė olandų pianistas Harmenas Fraanje. Trio tęsė muzikos Wernerio Herzogo filmams įrašus, o 2012-aisiais įgrojo originalių kompozicijų albumą „Down Deep“, sulaukusį puikių įvertinimų ne tik Europoje, bet ir JAV, Australijoje.

Kritikus sužavėjo ansamblio kuriama originali džiazo, afrikietiškos ir akademinės muzikos samplaika. Esą atlikėjams pavyko rasti unikalią, gal ne iš karto lengvai suvokiamą, tačiau priverčiančią suklusti kalbą.

Šio trio kūryboje natūraliai ir emocingai išsilieja menininkų skirtinga muzikinė ir kultūrinė patirtis. Senegalo kalba atliekamas Mola melodijas, violončelės, fortepijono ir egzotiškų Afrikos instrumentų improvizacijas trijulė sulydo į permainingą, sunkiai paklūstančią klasifikacijai muziką.

Violončelininkas ir kompozitorius Ernstas Reijsegeris jau daugiau kaip tris dešimtmečius priklauso laisvosios improvizacinės ir „world“ muzikos elitui. Jis studijavo klasikinę violončelę, bet dar karjeros pradžioje susidomėjo džiazu ir improvizacija, pradėjo muzikuoti su išradingais, ieškančiais unikalaus balso kūrėjais.

Violončelės garsų magu tituluojamo atlikėjo arsenalą įtakojo pati įvairiausia muzika - nuo J.S.Bacho iki minimalizmo, nuo bibopo iki afrikietiško būgnijimo. Anot kritikų, Ernstas Reijsegeris niekada nesikartoja - net jo solinių albumų kompozicijos yra labai skirtingos.

Violončelininkas muzikuoja su įvairiausių žanrų ir tautybių atlikėjais, tarp jų – tokiomis garsenybėmis kaip prancūzų klarnetininkas ir saksofonininkas Louisas Sclavisas, norvegų akordeonininkas Stianas Carstensenas, pianistai - italas Franco d‘Andrea, rusas Simonas Nabatovas, amerikietis Uri Cainas, violončelininkai – kinas Yo Yo Ma bei italas Michelis Sollima, perkusininkai - indas Trilokas Gurtu bei afrikietis Serigne Gueye, britų gitaristas Derekas Bailey, škotų multiinstrumentininkas Alanas „Gunga“ Purvesas, Amsterdamo styginių trio, Sardinijos vokalinė grupė „Tenore e Concordu de Orosei“, Olandijos kamerinis choras.

Ernstas Reijsegeris buvo „Theo Loevendie Consort“, Guuso Jansseno septeto, „Arcado“ styginių trio, „Clusone“ trio su Michaeliu Moore‘u ir Hanu Benninku, Mišos Mengelbergo „Instant Composers Pool“, Gerry Hemingway kvinteto bei trio su trimitininku Ericu Vloeimansu ir gitaristu Antonu Goudsmitu narys.

Violončelininko su grupe „Groove Lele“ įrašytas albumas pelnė prancūzų prizą „Trophée des Arts Afro Carabiéen“, o jo atlikėjai buvo pripažinti geriausia 2010-ųjų grupe.

Ernstas Reijsegeris buvo subūręs 90 jaunų kolegų orkestrą kino režisieriaus Manoelio de Oliveiros 100-mečiui skirtam multimedijos projektui, kurį įgyvendino kartu su šokėju Antonio Tavaresu ir kino kūrėju Tiago Periera. Nuo 2004-ųjų maestro parašė muziką penkiems Wernerio Herzogo filmams ir įamžino ją albumuose. Jis taip pat dalyvavo Ennio Morricone kino muzikos projekte.

Ernsto Reijsegerio kūryba įvertinta Olandijos apdovanojimu už džiazą ir improvizacinę muziką „Boy Edgar“ (1985), „Nord Sea Jazz“ festivalio apdovanojimu „Bird Award“ (1995), vienu prestižiškiausių Olandijos muzikos prizų „Edison Award“ (2010).

Harmenas Fraanje laikomas vienu perspektyviausių ir įdomiausių jaunųjų Europos pianistų. Dar studijuodamas džiazą ir improvizacinę muziką Tilburgo bei Utrechto konservatorijose jis pradėjo bendradarbiauti su garsiausiais Olandijos muzikais.

Pianisto paletėje dera džiazo, „world“ ir akademinės muzikos spalvos. Šiuo metu jis groja net devyniuose kolektyvuose.

Harmano projektą su „Avalonia“ trio portalas „AllAboutJazz“ įvardijo kaip vieną geriausių 2010 metais. Pianistas išleido ne vieną albumą su grupe „Par 4 Chemins“, kurioje groja prancūzų būgnininkas Toma Gouband‘as ir bosininkas Brice‘as Soniano - naujausiame skamba ir Magic Maliko fleita.

Harmenas Fraanje taip pat yra norvego Matso Eilertseno dviejų grupių narys, groja Michaelio Moore‘o kvartete ir Clemenso van der Feeno gruopėje. Jis bendradarbiavo su Kenny Wheeleriu, Marku Turneriu, Igoriu Roma, Christina Branco, išleido solinį albumą. Pianistas dėsto Amsterdamo konservatorijoje.

Vokalistas ir perkusininkas Mola Sylla debiutavo Europoje 9-ajame dešimtmetyje su savo pirmąja grupe „Senemali“ ir netrukus įsikūrė Amsterdame. Jis dainuoja gimtąja Senegalo kalba apie kolonializmo žaizdas ir tautiečių išgyvenimus, groja daugeliu tradicinių Afrikos instrumentų, tarp jų – savo paties pasigamintais. Sakoma, kad viskas, prie ko prisiliečia šis menininkas, virsta muzika.

Mola Syllos unikalus garsynas ir improvizuotojo talentas papuošė ne vieną kolektyvą. Jis gastroliuoja visame pasaulyje su Omaro Sosa grupe.

Vilnius Jazz'2015

Dominique Pifarély Quartet

Prancūzija

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Hikashu feat. Itaru Oki

Japonija

Angles 8

Švedija

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Dominique Pifarély "Time Before And Time After"

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2015

Gone4Square

Lietuva

Brave Noises

Lietuva

Sin

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2015 Guests

Sons of Gislason

Lietuva-Islandija