36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Martin Küchen - s
Mark Tokar - b
Arkady Gotesman - dr

Tai trio debiutas – drauge dar nekoncertavę atlikėjai bandys surasti bendrą kalbą įgarsindami nebylų Holivudo filmą. Tačiau tokia patirtis jiems – ne naujiena.

Šis kartu su kino režisieriumi Artūru Jevdokimovu rengiamas „Vilnius Jazz“ projektas tęsia dar vasarą Lietuvoje pradėtą gyvos muzikos ir nebylaus kino klasikos ciklą „Nebylaus kino muzika“. Projektas jau pristatytas Šiauliuose, Pakutuvėnuose, Žagarėje, Birštone, Ukmergėje ir Vilkaviškyje. Jo seansuose nebylias amerikiečių komedijas garsino Lietuvos džiazo žvaigždės kartu su žinomais JAV ir Estijos muzikantais.

Visuose ciklo renginiuose dalyvavo Arkadijus Gotesmanas. Šį kartą jo partneriai bus švedas ir ukrainietis, o garsinamas filmas – režisieriaus Harry‘o Hoyto 1925 metų fantastinė nuotykių juosta „Prarastas pasaulis“ („The Lost World“) pagal Arthuro Conan Doyle‘o to paties pavadinimo knygą. 1998-aisiais šis filmas buvo pripažintas estetiškai ir istoriškai reikšmingu bei įtrauktas į JAV nacionalinį filmų registrą.

Švedų saksofonininko Martino Kücheno viešnagė festivalyje „Vilnius Jazz“ – improvizuota ir pribloškianti kaip ir jo gyvenimas bei muzika. Užuot surengęs Lietuvoje vieną planuotą koncertą su savo grupe „Angles 8“, jis pasirodys net keliuose amplua – ir kaip solistas bei trio, kursiančio nebyliojo filmo garso takelį, narys.

Nuotykingo gyvenimo ir karjeros šiam menininkui gali pavydėti kiekvienas. Jis paragavo gatvės muzikanto duonos, klajojo su cirko trupe po Europą, dalyvavo šokio projektuose, improvizavo su poetais, kūrė muziką eksperimentiniams filmams, teatrui, garso instaliacijoms, o visai neseniai grodamas saksofonu išbandė atominės elektrinės ir vandens bokšto akustiką.

Vingiuotas buvo ir Martino kelias į muziką. Tėvai jį spaudė groti fleita, o vaikinas pradėjo dainuoti roko grupėje (ir dainuoti niekad nesiliovė) bei pūsti saksofoną Alberto Aylerio maniera. Tiesa, bendražygiai jį išjuokė, bet maištininkas nesustojo – 10-ajame dešimtmetyje jis tvirtai įsiliejo į švedų “free“ džiazo ir improvizacinės muzikos sceną, ėmė reikštis daugybėje kamerinių grupių, kurti ir didesniems ansambliams, koncertuoti solo ir su džiazo orkestrais.

Martinas Küchenas groja trio „Sound of Mucus“, „Unsolicited Music Ensemble“, „Looper“, „Trespass“, kvartetuose „Exploding Customer“, UNSK, yra įvairių sudėčių „Angles“ projektų lyderis, Matso Gustafssono „Fire! Orchestra“ narys, muzikuoja dviese su gitaristu Davidu Stackenås. Scena saksofonininką suvedė su daugeliu iškilių džiazo figūrų, tarp jų - Philu Mintonu, Sirone, Marku Sandersu, Burkhardu Beinsu, Andrea Neumannu, Tony Wrenu, Lucu Houtkampu, Joe Williamsonu.

Martinas išmaišė Vakarų ir Rytų Europą, Balkanus, pasiekė Šiaurės ir Vakarų Afriką, Kanadą ir JAV, Japoniją. Jo diskografijoje – per 20 kompaktinių plokštelių.

Įdomu, kad jis neužrašinėja savo kompozicijų, bet nusiunčia grupės nariams trumpus įrašus ir pagroja arba padainuoja repeticijose savo muzikos motyvus, kuriuos partneriai savaip išplėtoja. Pasak kritikų, rezultatas – gaivališkas!

Bosininkas Markas Tokaras baigė  klasikinę gitarą Lvovo S. Liudkevičiaus muzikos koledže, o vėliau – kontrabosą K.Szymanowskio džiazo akademijoje Katovicuose (Lenkija). 

2005-2006 metais Markas buvo Ukrainos ir Lenkijos festivalio „Jazz Bez“ meno vadovas, rengė „Metro Jazz“ koncertų seriją  Lvovo filharmonijoje. Bosininkas yra tarptautinių projektų „Leo’m’art“, „Mark Tokar’s Quintet“ ir „Avtokar“ lyderis, Keno Vandermarko projekto „Resonance“ dalyvis, groja grupėse „Undivided“, „Five Spot“,  „Four“,  „Varpaj“ ir  „Yatoku“. 

Menininkas bendradarbiavo su daugybe improvizacinės muzikos žvaigždžių, tarp jų - Bobby Few, Perry Robinsonu, Steve‘u Swellu, Michaelu Zerangu, Timu Daisy, Dave‘u Rempis, Fredu Frithu (JAV), Klausu Kugeliu ir Arkadijumi Šilkloperiu (Vokietija), Petru Vyšniausku, Marku Sandersu (Anglija).

Markas Tokaras gastroliavo JAV, Vokietijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Liuksemburge ir kitose Europos šalyse. Nuo 2006 metų jis dėsto įvairiose džiazo mokyklose.

Arkadijus Gotesmanas yra vienas išradingiausių ir produktyviausių Lietuvos džiazo kūrėjų.

Džiazo scenoje debiutavęs 9-ajame dešimtmetyje jis bendradarbiavo su daugybe įvairių krypčių muzikantų, tarp jų – Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šilkloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle‘u, Timu Daisy, Joey Baronu, Barry Guy,  Dominicu Duvaliu, Dave‘u Douglasu, Albertu Begeru.

Arkadijus Gotesmanas yra ilgametis Viačeslavo Ganelino, Petro Vyšniausko, Vladimiro Tarasovo, Liudo Mockūno, Dainiaus Pulausko, Tomo Kutavičiaus partneris. Jis muzikuoja Vilniaus džiazo orkestre, trio „ACCOsax Freeminded“ , taip pat su Juozu Kuraičiu ir Eugenijumi Kanevičiumi, rengia projektus su kitais improvizuotojais. Naujausia jo eksperimentų laboratorija – duetas su klavišininku Dmitrijum Golovanovu, audžiantis spontaniškas improvizacijas iš akustinių mušamųjų dūžių ir klavišininko melodijų bei gyvos elektronikos triukų. Egzotišką dueto džiazą kartais papildo poeto Rolano Rastausko skaitomos eilės.

Arkadijus yra išleidęs ir kompaktinę plokštelę su šiuo literatu bei solinį albumą "J.Brodsky in memoriam", įkvėptą  poeto eilių. Jis rengia su aktoriais literatūrinius skaitymus,  kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose - bendradarbiauja su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru, „Meno fortu“,  Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatru.

Perkusininką teatrinė raiška itin traukia. 2010-aisiais jis pakvietė publiką į savo pirmąjį autorinį monospektaklį "Dievo žmogaus istorija" (režisierius Adolfas Večerskis), 2012 metais pristatė autorinį projektą „Perkusiniai atvirukai“, parengtą kartu su vaizduojamojo meno kūrėjais Linu Liandzbergiu ir Artūru Valiauga.

Menininkas groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, rengia projektus su šokėjais.

Akademinės muzikos scenoje Arkadijus  bendradarbiavo su dainininkais Liora Grodnikaite, Judita Leitaite, Vladimiru Prudnikovu,  violončelininku Davidu Geringu, pianistu Petru Geniušu, chorais „Polifonija“, „Jauna muzika“, „Brevis“, kompozitoriais Šarūnu Naku, Gintaru Sodeika, Zita Bružaite ir kitais įvairių žanrų menininkais bei kolektyvais. Savo kūrinius perkusininkui dedikavo  Viačeslavas Ganelinas ir Osvaldas Balakauskas.

Arkadijus Gotesmanas taip pat  yra Vilniaus klezmerių orkestro įkūrėjas ir narys, klezmerių muzikos festivalio rengėjas.

 

 

 

 

 

 

 

Vilnius Jazz'2015

Dominique Pifarély Quartet

Prancūzija

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Hikashu feat. Itaru Oki

Japonija

Angles 8

Švedija

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Dominique Pifarély "Time Before And Time After"

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2015

Gone4Square

Lietuva

Brave Noises

Lietuva

Sin

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2015 Guests

Sons of Gislason

Lietuva-Islandija