36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Bill Frisell - g
Jenny Scheinman - vl
Eyvind Kang - vla
Hank Roberts – vlo

Vieną savičiausių ir išradingiausių pasaulio gitaristų Billą Frisellą į festivalį atlydėjo ištikimiausi jo kūrybos partneriai. Šis Billo Frisello kvartetas žinomas kaip „858 Quartet“. Jo stygininkai, kaip ir grupės lyderis, - tikri muzikos chameleonai, groję su Billu Frisellu įvairiausios stilistikos projektuose.

Violončelininkas Hankas Robertsas muzikavo dar pirmajame išgarsėjusiame gitaristo Niujorko periodo kvartete. Smuikininkė Jenny Scheinman įgrojo su Billu Frisellu, be kitų, „Grammy“ nominuotą (2003) albumą „The Intercontinentals“ greta Brazilijos, Graikijos, Malio atlikėjų bei 2011-ųjų albumą „All We Are Saying“, skirtą Johno Lennono kūrybai. Altininkas Eyvindas Kangas grojo trio, įrašiusiame „Beautiful Dreamers“ (2009).

Visa ši stygininkų trijulė įsiamžino „Grammy“ pelniusiame (2005) Billo Frisello kompaktiniame diske „Unspeakable“ bei šiam apdovanojimui nominuotame (2009) „History, Mystery“.

Pasirodžius „858“ kvarteto albumui „Sign of Life“ (2011), „Jazzwise“ pažymėjo, jog šis kvartetas – viena tobuliausių, tačiau mažiausiai įrašinėjusių Billo Frisello grupių. Jos muzika - „be galo įvairi, išradinga, kupina Billo Frisello melancholiško optimizmo. Jos kuklumas ir dosnumas iškalbingesnis už puikavimąsi ir savigyrą“.

Stilistiškai Billo Frisello muzika sunkiai apibūdinama. „Kartais jis svinguoja, kartais pratrūksta ugningomis improvizacijomis. Tačiau dešimtmečius drąsiai ėjęs nepramintu keliu, jis turbūt jau pelnė teisę į savo paties žanrą: kaip jums patiktų pavadinimas „friz“? - juokavo „Financial Times“.

„Vilnius Jazz“ scenoje kvartetas apžvelgs savo ilgą nueitą kelią – nuo „Unspeakable“, „Richter 858“, „History, Mystery“ iki „Big Sur“ (2013) bei kitų projektų, pateiks ir specialiai šia proga sumanytų staigmenų.

Dažnai sakoma, kad Billas Frisellas (tikrasis menininko vardas yra Williamas Richardas) groja gitara taip, kaip Milesas Davisas grojo trimitu: jų rankose instrumentai tampa unikumais, kerinčiais savo garsu, efektais, neišpasakytai turtinga tembrų palete. Billas Frisellas nėra savojo instrumento vergas – jis kūrėjas, suteikiantis gitarai ypatingų galių. Pasak „Jazz Times“, šiam gitaristui būdingas įgimtas gebėjimas išvengti nereikalingų natų.

„Man svarbu visą laiką sekti melodijos giją, nepriklausomai nuo to, ar groju, ar ne. Daugelis žmonių metasi į savo solo, tarsi nušokdami nuo bėgių, - mano: „dabar tai jau pagrosiu“. O man patinka tęsti melodinę liniją“, - aiškino Billas Frisellas žurnalui „Guitar Player“.

Jis garbinamas ne tik kaip gitaros genijus, bet ir kaip puikus kompozitorius, sugebantis susieti kūryboje netgi, atrodytų, nesuderinamus žanrus, ieškantis įkvėpimo folklore, akademinėje klasikoje, roke, džiaze, bliuze, „noise“ ir kitų krypčių muzikoje, įterpdamas improvizacijas į netikėčiausius kontekstus.

„Kurdamas aš negalvoju apie žanrą. Tik vėliau susimąstau, kas mane įtakojo. Nežinau, ar tai apskritai svarbu. Nesuku dėl to galvos – tik esu dėkingas, kai kažkas išeina“, - atviravo gitaristas „Down Beat“. Tarp savo mokytojų jis mini Paulą Motianą, Theloniousą Monką, Aaroną Coplandą, Bobą Dylaną, Milesą Davisą.

Kad ir kokią muziką grotų Billas Frisellas, jis tai daro su akivaizdžiu džiaugsmu. „Man patinka mėgautis muzika, patinka komedijos, bet esu drovus žmogus – nešoku ir nesipešu. Tie dalykia glūdi giliai manyje – jie prasiveržia, kai groju. Muzikoje galiu daryti tai, ko nedarau gyvenime“, - aiškino muzikas „The Village Voice“.

Billas Frisellas baigė Šiaurės Kolorado universitetą ir Berklee muzikos koledžą Bostone. Didysis jo karjeros lūžis įvyko, kai Patas Metheny pasiūlė jį vietoje savęs Paulo Motiano albumo „Psalm“ įrašams ECM kompanijoje. Billas Frisellas netrukus tapo ECM artistu ir dalyvavo kelių kompanijos albumų įrašuose, tarp jų – Jano Garbareko „Path“.

9-ajame dešimtmetyje gitaristas apsigyveno Niujorke ir ėmė aktyviai reikštis tenykštėje scenoje – bendradarbiavo su Johnu Zornu, koncertavo ir įrašinėjo su daugeliu kitų improvizacinės muzikos pažibų, išgarsėjo darbais su Paulo Motiano trio.

Tačiau netrukus menininkas persikėlė į Sietlą ir greta įprastinės koncertinės veiklos bei įrašų ėmė kurti su savo trio garso takelius nebyliems Busterio Keatono filmams. Šių projektų sėkmė paskatino jį tęsti kūrybinius bandymus kine. Gitaristas taip pat įrašė kartu su Bono ir Brianu Eno garso takelį Wimo Wenderso filmui „Milijono dolerių viešbutis“, grojo biografiniame filme apie Johnny Cashą „Ties jausmų riba“, sukūrė ir įrašė garso takelius dar keliems įvairių žanrų filmams, radijo serialams.

2003-2005 metais Billas Frisellas buvo Rūro trienalės Vokietijoje koncertų serijos „Dainos šimtmetis“ meno vadovas. Nuo 2000-ųjų jis gyvena Breinbridž Ailende netoli Sietlo.

Per savo karjerą gitaristas įrašė dešimtis albumų su įvairiausių sudėčių grupėmis, bendradarbiavo su daugybe skirtingo žanro menininkų, tarp jų - Dave’u Jonesu, Elvinu Jonesu, Ronu Carteriu, Elvisu Costello, Kenny Wheeleriu, Gingeriu Bakeriu, Suzanne Vega, Vicu Chesnuttu, Kenny Wollesenu, Lee Jonesu, Marianne Faithful, Johnu Scofieldu, Vernonu Reidu, Juliusu Hemphillu, Paulu Bley, Wayne’u Horvitzu, Davidu Sanbornu, Los Andželo filharmonijos simfoniniu orkestru, Frankfurto baleto trupe.

Bill Frisell - Disfarmer from brian bruemmer on Vimeo.

Smuikininkė, vokalistė, kompozitorė ir aranžuotoja Jenny Scheinman užaugo folkloro muzikantų šeimoje Šiaurės Kalifornijoje. Ji koncertavo jau nuo paauglystės, vėliau studijavo Oberlino konservatorijoje, baigė Berklio universitetą Kalifornijoje kaip anglų literatūros specialistė.

„Downbeat“ žurnalo kritikų apklausose ji buvo išrinkta ryškiausia „Kylančia žvaigžde“ ir įtraukta į dešimtmečio smuikininkų dešimtuką.

Jenny Scheinman gastroliavo ir įrašinėjo muziką su Billu Frisellu, Bruce’u Cockburnu, Norah Jones, Madeleine Peyroux, Rodney Crowellu, Jimmie Dale Gilmore’u, Mark Ribotu, aranžavo kūrinius Lucindai Williams, Bono, grupei „Metallica“ ir kitoms garsenybėms. Ji išleido 8 originalios muzikos albumus.

Altininkas Eyvindas Kangas yra nuolatinis Billo Frisello ir Laurie Anderson partneris, gabus muzikos aranžuotojas. Jis mokėsi pas legendinius džiazo smuikininkus Michaelą White’ą, Dr.N.Rajamą ir Dr.Hosseiną Omoumi, išleido originalios muzikos albumų.

Violončelininkas Hankas Robertsas pelnė savito muziko reputaciją kaip atlikėjas ir kompozitorius.

Jis gastroliavo ir įrašinėjo muziką daugelyje pasaulio šalių, išleido 10 kompaktinių diskų Miuncheno kompanijoje „Winter and Winter“.

Jo albumas "Green", įgrotas su Jimu Blacku ir Marcu Ducret, 2008 metais laimėjo Vokietijos „Preis der deutschen Schallplattenkritik“ džiazo kategorijoje.

Vilnius Jazz'2015

Dominique Pifarély Quartet

Prancūzija

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Hikashu feat. Itaru Oki

Japonija

Angles 8

Švedija

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Dominique Pifarély "Time Before And Time After"

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2015

Gone4Square

Lietuva

Brave Noises

Lietuva

Sin

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2015 Guests

Sons of Gislason

Lietuva-Islandija