36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Martin Küchen - saxes

© Petra Cvelbar

Švedų saksofonininko Martino Kücheno viešnagė festivalyje „Vilnius Jazz“ – improvizuota ir pribloškianti kaip ir jo gyvenimas bei muzika. Užuot surengęs Lietuvoje vieną planuotą koncertą su savo grupe „Angles 8“, jis pasirodys net keliuose amplua – ir kaip solistas bei trio, kursiančio nebyliojo filmo garso takelį, narys.

Nuotykingo gyvenimo ir karjeros šiam menininkui gali pavydėti kiekvienas. Jis paragavo gatvės muzikanto duonos, klajojo su cirko trupe po Europą, dalyvavo šokio projektuose, improvizavo su poetais, kūrė muziką eksperimentiniams filmams, teatrui, garso instaliacijoms, o visai neseniai grodamas saksofonu išbandė atominės elektrinės ir vandens bokšto akustiką.

Vingiuotas buvo ir Martino kelias į muziką. Tėvai jį spaudė groti fleita, o vaikinas pradėjo dainuoti roko grupėje (ir dainuoti niekad nesiliovė) bei pūsti saksofoną Alberto Aylerio maniera. Tiesa, bendražygiai jį išjuokė, bet maištininkas nesustojo – 10-ajame dešimtmetyje jis tvirtai įsiliejo į švedų “free“ džiazo ir improvizacinės muzikos sceną, ėmė reikštis daugybėje kamerinių grupių, kurti ir didesniems ansambliams, koncertuoti solo ir su džiazo orkestrais.

Martinas Küchenas groja trio „Sound of Mucus“, „Unsolicited Music Ensemble“, „Looper“, „Trespass“, kvartetuose „Exploding Customer“, UNSK, yra įvairių sudėčių „Angles“ projektų lyderis, Matso Gustafssono „Fire! Orchestra“ narys, muzikuoja dviese su gitaristu Davidu Stackenås. Scena saksofonininką suvedė su daugeliu iškilių džiazo figūrų, tarp jų - Philu Mintonu, Sirone, Marku Sandersu, Burkhardu Beinsu, Andrea Neumannu, Tony Wrenu, Lucu Houtkampu, Joe Williamsonu.

Martinas išmaišė Vakarų ir Rytų Europą, Balkanus, pasiekė Šiaurės ir Vakarų Afriką, Kanadą ir JAV, Japoniją. Jo diskografijoje – per 20 kompaktinių plokštelių.

Įdomu, kad jis neužrašinėja savo kompozicijų, bet nusiunčia grupės nariams trumpus įrašus ir pagroja arba padainuoja repeticijose savo muzikos motyvus, kuriuos partneriai savaip išplėtoja. Pasak kritikų, rezultatas – gaivališkas!

Soliniame koncerte Martinas Küchenas gros 2010-aisiais lenkų kompanijos „Mathka“ išleisto albumo „The lie &  orphanage“ kompozicijas. Tai gili, sukrečianti, vitališka muzika. Ne vienas kritikas šį trečiąjį Martino solinį albumą įvertino penkiomis žvaigždutėmis.

Net pasibaigus saksofono atradimų erai, Martinas Küchenas sugeba išrasti labai neįprastų ausiai tembrų ir skambesių, sukurti tik jam viena būdingą meno kalbą. Gyvai klausytis šio emocingo, pasitelkiančio kūrybai įvairiausius objektus menininko itin įdomu.

 

Vilnius Jazz'2015

Dominique Pifarély Quartet

Prancūzija

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Hikashu feat. Itaru Oki

Japonija

Angles 8

Švedija

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Dominique Pifarély "Time Before And Time After"

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2015

Gone4Square

Lietuva

Brave Noises

Lietuva

Sin

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2015 Guests

Sons of Gislason

Lietuva-Islandija