36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Marianne Trudel & Trifolia

Kanada

Marianne Trudel - p, wurlitzer, accordion, voice composition
Étienne Lafrance - db, composition
Patrick Graham – perc

„Trifolia“ vadinamas augalas, kurio lapeliai sujungti po tris. Ši kanadiečių trijulė savo susiklausymu taip pat primena vieną organizmą, nors ansamblį sudaro labai įvairių interesų kūrėjai. Būtent aistringa, užburianti džiazo, „world“ bei akademinės muzikos sintezė, žanrų ribas trinančios puikios kompozicijos daro šį trio nepakartojamą.

2013 metais „Trifolia“ kompaktinis diskas „Le Refuge“ buvo pripažintas Kanadoje Metų džiazo albumu ir įvertintas „Opus“ prizu bei nominuotas kanadietiškam „Juno“ apdovanojimui.

Kanados radijo „Prix Étoiles Galaxie“ laureatė (2007-ųjų Monrealio džiazo festivalyje) Marianne Trudel kritikai vadina karščiausia jaunąja Monrealio džiazo scenos pianiste. Dar ankstyvoje vaikystėje ji pirmą kartą susidūrė su džiazo muzika, būdama 6-erių sutiko Duke Ellingtoną. Pianistė prisimena prašiusi senelės pasakyti maestro, kad palauktų, kol ji užaugs ir galės už jo ištekėti. Pirmasis Marianne nusipirktas džiazo albumas buvo „Weather Report“.

Muzikė studijavo džiazą McGillo unversitete ir etnomuzikologiją Monrealio universitete Kanadoje, vėliau tobulinosi įvairiuose meistriškumo kursuose Šiaurės Amerikoje ir Europoje.

Talentinga pianistė garsėja ir kaip kompozitorė, aranžuotoja, išradinga improvizuotoja. Anot „Jazz Chronicles“, jos kompozicijos trykšta gaiviomis idėjomis, o ji pati kryptingai siekia savo tikslų.

Marianne Trudel kūrė ir aranžavo muziką Kanados radijui, Niujorke reziduojančiam „American Composers Orchestra“, ansambliui „OktoEcho“, Los Andželo „Henri Mancini Institute Orchestra“, McGillo džiazo orkestrui, trumpametražiams filmams. Net garsioji jos konkurentė, „Grammy“ laureatė Maria Schneider pažymėjo ypatingą kanadietės talentą, pripažino, kad pianistė groja „kaip angelas“.

Marianne kaip atlikėja reiškiasi įvairiausiais amplua – nuo solo ir dueto, trio, iki kvarteto, kvinteto, septeto ir didesnių ansamblių. Kaip projektų lyderė ji išleido šešis albumus; paskutinysis – „La vie commence ici“, įgrotas su jos kvartetu ir trimitininke Ingrid Jensen.

Visi pianistės albumai sulaukė entuziastingų atsiliepimų. Marianne Trudel septeto įgrotas „Espoir et autres pouvoirs“ buvo nominuotas „Opus“ apdovanojimui, „La vie commence ici“ – „Juno“ apdovanojimui.

Pianistė bendradarbiavo džiazo ir improvizacinės muzikos scenose su Chucho Valdesu, Marku Feldmanu, Evanu Parkeriu, Tony Malaby, René Lussier, Marku Dresseriu, Kenny Wheeleriu, Gerry Hemingway, Williamu Parkeriu, Marku Heliasu, Jeanu Derome, George‘u Lewisu ir daugeliu kitų įžymybių. Prancūziškų šansonų, „word“ bei tradicinės muzikos projektuose jos partneriai buvo Charlesas Aznavour‘as, Lena Chamamyan, Farida, Juanas Carlosas Caceresas, Laura Risk.

Menininkė pasirodė JAV, Prancūzijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Meksikoje, Kinijoje.

Kvebekietis kontrabosininkas Étienne‘as Lafrance‘as taip pat neapsiriboja vienu žanru. Atlikėjas reiškiasi akademinės, improvizacinės ir „world“ muzikos scenose.

Pagrindines muzikos studijas Etienne‘as baigė Kvebeke, vėliau stažavosi tarptautiniame François Rabbatho institute Paryžiuje, kur įgijo solisto ir pedagogo diplomus.

Bosininkas groja Kvebeko simfoniniame orkestre, rengia solo programas, kuriose atlieka ir savo kompozicijas.

Étienne‘as Lafrance‘as veda meistriškumo kursus įvairiuose pasaulio kraštuose, tarp jų – Australijoje ir JAV.

Vieno labiausiai užimtų Monrealio perkusininkų Patricko Grahamo arsenale – melodijos ir ritmai nuo Indijos, Airijos, Ispanijos iki Brazilijos, Čilės, Maroko, Senegalo, Havajų, Japonijos. Perkusininkas aistringai domisi ir moderniu garsynu bei improvizacija.

Spalvingą išraiškos priemonių bagažą atlikėjas pradėjo kaupti studijuodamas McGillo unversitete Monrealyje bei privačiose pamokose svetur pas Trichy Sankaraną, Gleną Velezą, Carlo Rizzo, Zoharą Fresco ir Taichi Ozaki. Be to, Patrickas dalyvavo meistriškumo kursuose ir kūrybinėse dirbtuvėse Banfo menų centre Kanadoje, tobulinosi Kanados Simono Fraserio universitete, Kretos „Labyrinth Centre“, japonų grupės „Kodō“ meistriškumo kursuose Japonijoje.

Patrickas koncertuoja ir įrašinėja muziką su grupėmis „Small World Project“, „On Ensemble“, „Gravity Trio“, Thomasu Carbou, Kaoru Watanabe ir daugeliu kitų menininkų. Platų jo interesų spektrą liudija projektai su Pendereckio styginių kvartetu, choreografais Hideo Arai, Tomomi Morimoto, Rogeriu Sinha, garsiąja cirko trupe „Cirque du Soleil“, „Ubisoft Games“. Jis bendradarbiavo su gausybe egzotiškų atlikėjų, tarp jų - Ganeshu Anandanu, Ramasutra, Tetsuro Naito, Kohei Nishikawa, Solorazaf, Kudsi Erguneur, Micheliu Baklouku Merhej.

2009 metais kūrėjas išleido pirmąjį savo paties prodiusuotą solinį albumą „Rheō“, kurį CBC radijo antroji programa įtraukė į metų 13-kos geriausiųjų sąrašą.

Vilnius Jazz'2016

Vincent Peirani - Emile Parisien "Belle Époque"

Prancūzija

Marianne Trudel & Trifolia

Kanada

The Thing

Švedija-Norvegija

Atomic

Švedija-Norvegija

Orchestre National de Jazz (ONJ)

Prancūzija

Vyacheslav Ganelin - Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Andrew Lamb - Warren Smith - Arkady Gotesman

JAV-Lietuva

De Beren Gieren

Belgija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nikolay Rubanov - Aleksey Ivanov

Rusija

Liudas Mockūnas - Dalius Naujokaitis "Solo.Solo.Duo"

Lietuva

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble

Kroatija

 
Vilnius Jazz Young Power 2016

TDT

Lietuva

Sin

Lietuva

Katarsis4

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2016 Guests

Horny Horns

Lietuva