36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Andrew Lamb - Warren Smith - Arkady Gotesman

JAV-Lietuva

Andrew Lamb - reeds
Warren Smith - perc
Arkady Gotesman - dr, perc

Šis projektas – Vilniuje įsikūrusios įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ idėja. Įrašinėti išskirtinius „Vilnius Jazz“ projektus tapo puikia festivalio tradicija – bus įamžintas ir šis koncertas.

Andrew Lambas jau ne pirmą kartą bendradarbiaus su „NoBusiness Records“. 2012 metais šios kompanijos išleistas jo albumas „Rhapsody in Black“ buvo puikiai įvertintas tarptautinės žiniasklaidos.

JAV džiazo korifėjai Andrew Lambas ir Warrenas Smithas jau daugiau kaip 20 metų groja kartu, o Arkadijus Gotesmanas prisijungs prie jų ekspromtu.

Tiesa, vilniečio teigimu, trijulė rengėsi projektui internetu - tai esą įprasta muzikantų bendravimo forma, kai sudėtinga susitikti realiai. Anot Arkadijaus, šiuo atveju svarbiausia buvo išmokti improvizacijų temas ir susitarti dėl kūrybos priemonių, o tam susitikti nebūtina.

Trio gros Andrew Lambo kompozicijas.

Saksofonais, fleitomis, klarnetu, obojumi, įvairiais etniniais mediniais pučiamaisiais grojantis Andrew Lambas įsitraukė į Niujorko avangardininkų bendruomenę 8-ajame dešimtmetyje ir tapo aktyviu jos nariu, dažnu festivalio „Vision“ dalyviu.

Improvizuotojas reiškiasi su savo kvartetu, trio, duete „The Dogon Duo“, yra Cecilo Tayloro ir Alano Silva‘os bigbendų, „Sound Visions Orchestra“ narys. Be to, menininkas yra įkūręs tarpžanrinį ansamblį „Circadian Spheres Of Light“, kuris bando padėti savo muzika kenčiantiems nuo autizmo, demensijų, potrauminių sutrikimų.

Andrew Lambas tiki, kad muzika gali pagydyti visuomenę, atkurti Visatos harmoniją. Savo kūryba jis remiasi į afroamerikietiškas džiazo, bliuzo, bažnytines tradicijas. Anot kritikų, šis virtuozas gali žviegti kaip grynakraujis „free“ džiazo apaštalas, tačiau jam labiau patinka laviruoti tarp bopo ir avangardo.

Andrew Lambo kūryboje juntamas sakralinis atspalvis, ji yra nesunkiai klausoma. Menininkas pabrėžia pasikliaujantis savo išgyvenimais, o ne išpuoselėtomis idėjomis ir koncepcijomis. Andrew turi universitetinį išsilavinimą, nuolat gauna stipendijas kūrybai.

Su Warrenu Smithu jis pradėjo bendradarbiauti 1994 metais įrašinėdamas savo pirmąjį kaip grupės lyderio albumą „Portrait in the Mist“, kuriam sukūrė visas kompozicijas. Vėliau bendražygiai įgrojo ne vieną duetų albumą.

Svarbus Andrew Lambo partneris yra ir kontrabosininkas bei poetas Henry Grimesas. Su jo kolektyvais Andrew gastroliavo JAV, Europoje, Izraelyje, įrašė albumų. Henry Grimeso „Sublime Communication Trio“ Niujorko spauda buvo pripažinusi geriausiu Manhatene.

„Mano misija – praturtinti pasaulio scenas novatoriška muzika, dalytis su kitais grožiu“, - teigia Andrew Lambas.

Tokių džiazo mohikanų kaip perkusininkas Warrenas Smithas liko nedaug. 6-ajame dešimtmetyje baigęs Ilinojaus universitetą ir Manhatano „School of Music“, jis įrašinėjo muziką dar su Milesu Davisu, akompanavo Arethai Franklin, Ninai Simone, Lloydui Price‘ui, Natui King Cole‘ui, Janis Joplin, dirbo su Samu Riversu ir Gilu Evansu.

Warrenas Smithas – vienas Maxo Roacho legendinio perkusijos projekto „M‘boom Ensemble“ banginių. Per šešis dešimtmečius trunkančią karjerą jis koncertavo ir įrašinėjo muziką su nesuskaičiuojama daugybe įvairių stilių muzikos įžymybių. Tarp jų buvo ir Andrew White‘as, Julius Hemphillas, Muhalas Richardas Abramsas, Quincy Jonesas, Countas Basie, Anthony Braxtonas, Charlesas Mingusas, Vanas Morrisonas, Joe Zawinulas.

Melodinius ir mušamuosius instrumentus tobulai valdantis perkusininkas grojo keliose dešimtyse Brodvėjaus spektaklių, buvo etatinis Amerikos transliuotojų kompanijos (ABC) muzikantas. Vertinantiems sklandų, be kūrybinių ginčų, darbą, atsidavimą ir darbštumą Warrenas Smithas – nepakeičiamas partneris.

Jį lydi ir naujokų globėjo reputacija. 8-ojo dešimtmečio pabaigoje – 9-ojo pradžioje menininkas buvo svetingai atvėręs savo „Studio Wis“ duris Niujorko lofte jauniems talentams, tarp jų – Oliveriui Lake‘ui ir Leo Smithui. Jis kelis dešimtmečius kaupė pedagoginę patirtį Niujorko universitetuose ir iki šiol nešykšti jaunimui išmintingų patarimų, mielai dalijasi su kitais savo turtingos bibliotekos lobiais.

Pats Warrenas Smithas išliko jaunas dvasia, atviras naujiems džiazo vėjams. Jis iki šiol intensyviai dirba su savo eksperimentiniu kolektyvu “Composers Workshop Ensemble”, kurį įkūrė dar 1961 metais originalioms džiazo kompozicijoms atlikti. Nuo 10 dešimtmečio kūrėjas intensyviai muzikuoja ir su multiinstrumentininko Billo Cole‘o „Untempered Ensemble“, kuriame groja ir „Vilnius Jazz“ viešėjęs unikumas Cooperis Moore‘as.

Vienas išradingiausių ir produktyviausių Lietuvos džiazo kūrėjų perkusininkas ir kompozitorius Arkadijus Gotesmanas jau tris dešimtmečius reiškiasi šalies džiazo scenoje nesiliaudamas stebinti įdomiomis idėjomis, projektais su kitų sričių menininkais.

Jis kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, rengia projektus su šokėjais, literatais, aktoriais ir vaizduojamojo meno kūrėjais, autorinius spektaklius. Dažnas perkusininko projektų dalyvis – poetas Rolandas Rastauskas, drauge įrašęs ir albumą "J.Brodsky in memoriam".

Arkadijui pavyksta rasti naujų džiazo scenų periferijoje ir įtraukti į savo projektus pasaulines džiazo figūras. Jis improvizavo su daugybe įvairių krypčių muzikos korifėjų, tarp jų – Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šilkloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle‘u, Timu Daisy, Joey Baronu, Barry Guy, Dominicu Duvaliu, Dave‘u Douglasu, Albertu Begeru.

Lietuvoje jo stabilūs partneriai yra Vyacheslavas Ganelinas, Petras Vyšniauskas, Vladimiras Tarasovas, Liudas Mockūnas, Dainius Pulauskas, Tomas Kutavičius, Juozas Kuraitis, Eugenijus Kanevičius ir daugelis kitų šalies džiazo meistrų. Perkusininkas muzikuoja Vilniaus džiazo orkestre, trio „ACCOsax Freeminded“, kituose kolektyvuose. Naujausia Arkadijaus Gotesmano eksperimentų laboratorija – trio „Infiltrators“ su klavišininku Dmitrijum Golovanovu ir saksofonininku Janu Maksimovičiumi.

Arkadijus yra vienas nebylių filmų garsinimo gyva muzika entuziastų, populiarinantis šio žanro renginius Lietuvoje su įvairių šalių muzikantais. Perkusininkas groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, yra pristatęs Osvaldo Balakausko, Anatolijaus Šenderovo ir kitų kompozitorių kūrinių pasaulinių premjerų. Jis taip pat yra Vilniaus klezmerių orkestro įkūrėjas ir narys, klezmerių muzikos festivalio rengėjas.

Pernai Arkadijui Gotesmanui buvo įteiktas „Vilnius Jazz“ prizas už nuopelnus Lietuvos džiazui.  

Vilnius Jazz'2016

Vincent Peirani - Emile Parisien "Belle Époque"

Prancūzija

Marianne Trudel & Trifolia

Kanada

The Thing

Švedija-Norvegija

Atomic

Švedija-Norvegija

Orchestre National de Jazz (ONJ)

Prancūzija

Vyacheslav Ganelin - Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Andrew Lamb - Warren Smith - Arkady Gotesman

JAV-Lietuva

De Beren Gieren

Belgija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nikolay Rubanov - Aleksey Ivanov

Rusija

Liudas Mockūnas - Dalius Naujokaitis "Solo.Solo.Duo"

Lietuva

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble

Kroatija

 
Vilnius Jazz Young Power 2016

TDT

Lietuva

Sin

Lietuva

Katarsis4

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2016 Guests

Horny Horns

Lietuva