36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

The Young Mothers

JAV

Ingebrigt Håker Flaten – accoustic and electric bass
Jawwaad Taylor – tp, electronics, voc
Jason Jackson – as, ts, bs
Jonathan F. Horne – g, voc
Stefan Gonzalez – vibe, dr, voc
Gustavo Nandayapa – dr

Šią grupę Teksaso (JAV) sostinėje Ostine 2011 metais subūrė norvegų bosininkas I.H.Flatenas, žinomas „Vilnius Jazz“ publikai iš legendinių Skandinavijos grupių „The Thing“ ir „Atomic“ projektų festivalyje.

Ansamblio pagrindu tapo Teksaso eksperimentinės scenos žvaigždės, mat Ostinas nuo seno garsėja avangardinės muzikos tradicijomis ir tarpžanrinio improvizavimo kultūra. Pasak I.H.Flateno, tokios grupęs nepavyktų įkurti Norvegijoje ir net Čikagoje.

„The Young Mothers“ muzika – tai sprogstamasis „free“ džiazo, panko, hiphopo, afrobyto mišinys, anot kritikų, šviesmečiais lenkiantis dabartines džiazo aktualijas. Tai – kolektyvinė grupės narių kūryba. Ji yra įamžinta ir dviejuose stilistinius barjerus laužančiuose, sprogstamo energetinio užtaiso albumuose.

„The Young Mothers“ pelnė pripažinimą garsiausiuose Europos džiazo festivaliuose Austrijoje, Portugalijoje, Suomijoje, Danijoje, Norvegijoje. Neseniai grupė surengė antrąsias gastroles JAV. Vilniaus koncertas yra įtrauktas į jos rudeninį Europos turą.

Kontrabosininkas ir kompozitorius Ingebrigtas Håkeris Flatenas studijavo džiazą Trondheimo konservatorijoje, vėliau savo braižą formavo grodamas su įvairomis Skandinavijos ir užjūrio grupėmis.

2009-aisiais atvykęs į Teksasą, jis atrado čia daug patrakusių ir ištroškusių eksperimentų vietos talentų, tad ėmėsi veiklos. Bosininkas įkūrė ne tik grupę, bet ir avangardo festivalį „Sonic Transmissions“, suvienijusį panko, hiphopo, „free“ džiazo ir „indie“ scenas. Kritikai pripažįsta, kad norvegas atvėrė vietos muzikams naujas teritorijas ir ženkliai kilstelėjo alternatyvios kūrybos kartelę Ostine.

I.H.Flatenas savo mokytojais vadina Dereką Bailey, George‘ą Russellą, Chrisą McGregorą, kino režisierių Ingmarą Bergmaną, o įkvėpimo šaltiniais – pank muziką ir šiuolaikinį popsą, kasdienybės vaizdus ir garsus. Kritikai lygina kontrabosininką su tokiomis garsenybėmis kaip Paulas Chambersas, Wilburas Ware‘as, Charlie Hadenas, Malachi Favorsas.

Be Ingebrigto žingeidumo ir lankstumo būtų sunku įsivaizduoti „The Thing“, „Free Fall“, „Atomic“, „Scorch Trio“ projektus. 2004-aisiais improvizuotojas debiutavo ir kaip lyderis su savo suburtu „Chicago Sextet“, o nuo 2011-ųjų jo estetikos ir filosofijos reiškėja tapo Ostine (Teksasas, JAV) įkurta grupė „The Young Mothers“.

„Savi kolektyvai įkvepia kūrybai, bet man labai svarbu, kad partneriai jaustų muzikavimo laisvę, nesuvaržyti jų polėkio“, - taip savo meno principus apibrėžė eksperimentus mėgstantis atlikėjas.

I.H.Flatenas koncertavo ir įrašinėjo muziką su Frode Gjerstadu, Dave‘u Rempisu, Bobby Bradfordu, the „AALY Trio“, Kenu Vandermarku, Stephenu Gauci, Tony Malaby, Danielu Levinu, Dennisu Gonzalezu and daugybe kitų džiazo meistrų.

Įtakingo džiazo žurnalo „Downbeat“ kritikų apklausose jis tris kartus buvo pripažintas kylančia akustinio boso žvaigžde ir kartą – elektrinio boso talentu.

Hiustoniečio trimitininko ir reperio Jawwaado Tayloro stichija – laisvoji improvizacija ir progresyvusis hiphopas. Savo įkvėpėju jis vadina trimitininką Joe McPhee. Menininkas taip pat muzikuoja solo (naujausi jo projektai – „The Bully Love Set“ ir „Black Fetish“) bei grupėje „Shape of Broad Minds“. J.Tayloras kurį laiką gyveno Niujorke, ten bendradarbiavo su hiphopo įžymybėmis Jay-Z bei MF DOOM.

Saksofonininkas Jasonas Jacksonas – dar viena Hiustono improvizacinės muzikos pažiba, grojusi su tokiomis įžymybėmis kaip Leroy Jenkinsas, Pauline Oliveros, Williamas Parkeris. Jis taip pat muzikuoja grupėje „Free Radicals“, kuri nuolat tituluojama geriausia Hiustono džiazo grupe, įrašinėja kūrinius su Alvinu Fielderiu, Damonu Smithu, Thomasu Heltonu. J.Jacksonas taip pat yra edukacinės muzikos programos „Nameless Sound“, skirtos Hiustono vaikams ir jaunimui, koordinatorius.

Gitaristas Jonathanas Horne – vienas produkktyviausių Ostino muzikų, dalyvaujantis projektuose nuo pop ir roko iki improvizacinės muzikos ir avangardinio džiazo, grojantis taip pat ir įvairiais mediniais pučiamaisiais. Jis yra grupės „Plutonium Farmers“ lyderis, vokalistas ir kompozitorius, groja „free“ džiazo trio „Posture“, bendradarbiauja su popįžymybe Ichi Ni San Shi, įkūrė su perkusininku Chrisu Cogburnu improvizacinės muzikos tandemą „Lo Stadio“. Tai tik dalis spalvingos šio muziko veiklos.

Dalasiečio būgnininko ir vibrafonininko Stefano Gonzálezo instrumentų dūžiai ir demoniškas vokalas skamba daugybėje džiazo ir noizo projektų. Laisviausiai jo kūrybinė energija ir nežabotas temperamentas liejasi solo projekte „Orgullo Primitivo“. Kitos svarbios būgnininko grupės - „free“ džiazo trio su tėvu (žinomas trimitininkas, poetas bei vaizduojamojo meno kūrėjas Dennisas Gonzalesas) ir broliu Aaronu, pankroko ansamblis „Unconscious Collective“. 2014-aisiais „Dallas Observer” jį išrinko Metų būgnininku.

Meksikiečio būgnininko Gustavo Nandayapa‘os kelias į muziką prasidėjo gimtinėje. Ten jis studijavo Čiapaso universitete, vėliau – „Fermatta“ akademijoje Gvadalacharoje ir Amsterdamo konservatorijoje. Vaikinui teko laimė dalyvauti Bobby McFerrino, Johno Scofieldo, Richardo Bonos, Terry Line Carrington ir kitų džiazo korifėjų meistriškumo kursuose. Jis grojo su Paquito D‘ Rivera, Enrique Nery, Victoru Mendoza, koncertavo Ispanijoje, Prancūzijoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje, JAV, Pietų Afrikoje, Taivane ir Meksikoje. 

Vilnius Jazz'2017

Henri Texier Hope Quartet

Prancūzija

The Young Mothers

JAV

Evan Parker - Barry Guy - Paul Lytton

JK

ICP Orchestra

Nyderlandai

Marc Ducret trio feat. Liudas Mockūnas

Prancūzija-Lietuva

Fire! Orchestra

Švedija

Rob Mazurek

JAV

Infiltrators

Lietuva

Sunna Gunnlaugs Trio

Islandija

The History of European Jazz

Italija

 
Vilnius Jazz Young Power 2017

Bete Smate

Lietuva

13th grade

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Džiazlaif

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2017 Guests

Brave noises

Lietuva